Halkoyunları yarışmaları

Türkiye'de  ilk halkoyunları yarışması , Yapı Kredi Bankası tarafından 11-12 Eylül 1954 yılında İstanbul Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılmıştır.


JÜRİ ÜYELERİ
                   
1-Fikret ADİL                                                       
2-Selmi ANDAK
3-Burhan ARPAT
4-Celal ARSEVEN
5-Bayan ARZUMANOF
6-Behçet Kemal ÇAĞLAR
7-Ulvi Cemal ERKİN
8-Muhsin ERTUĞRUL
9-Bedri Rahmi EYÜPOĞLU
10-Bedii FAİK
11-Burhan FELEK
12-Eflatun Cem GÜNEY
13-Yaşar KEMAL
14-Doğan NADİ
15-Yaşar Nebi NAYIR
16-Vala NURETTİN
17-Tahsin ÖZTEKİN
18-Cemal Reşit REY
19-Muzaffer SARISÖZEN
20-A.Adnan SAYGUN
21-Selim Sırrı TARCAN
22-A.Kutsi TECER
23.Cemal TOLLU
24-Vedat Nedim TÖR
25-Tunç YALMAN
26-Halil Bedii YÖNETKEN


NETİCE


A-GURUBU: Erzurum-Balıkesir-Tırabzon
B-GURUBU: Çorum-Diyarbakır-Sivas
C-GURUBU: Adana-Bursa-Elazığ-Gaziantep-Kars-Kastamonu-Şanlıurfa
D-GURUBU: Artvin-Aydın-Ödemiş-Hatay-Bergama
F-GURUBU: Adapazarı-İzmir-Rize-Konya



1982 yılında Dernek, Vakıf, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının bu konudaki çalışmaları serbest bırakılınca, bir müddet ara verilen Halkoyunları çalışmaları tekrar başladı.


Okul içi Bedeneğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığınca , tüm Türkiye çapında Halkoyunları yarışmaları düzenlendi. İlk, orta, lise, Dernek ve Kuruluşlar arası katagorilerde il, gurup ve final aşamaları olmak üzere , yarışmalar tertip edildi.


Bu durum tüm Türkiyede şimdiye kadar görülmemiş bir heyecan ve şevkle Halkoyunları çalişmalarının yapılmasına sebep oldu. Bu adeta bir halkoyunları seferberliği idi. Her il kendi yöresel oyunlarını en güzel şekilde temsil edebilmek için büyük gayretler sarfediyordu.



Hatta Üniversiteler de işin içine girince bu iş dahada yaygınlaşmaya başladı. ''Komple Dernekler'' isminde belli sayıda oyuncu ile kısa zamanda bir kaç yöre oynunu oynayan Dernek ve Kuruluşlar oluştu .Bu da yetmedi halkoyunlarımızın esası bozulmamak şartıyla düzenlemeler yapılmaya başlandı. Bu seferde yarışmalar Düzenlemeli ve Düzenlesiz olmak üzere iki dalda yapıldı. Devlet Halk Dansları Topluluğu da geniş bir kadroyla yurt içi ve yurt dışında birçok gösteriler yapıyordu. Komple Dernekler ve Düzenleme yapan Dernekler Devlet Halk Danslarının bu oyunlarından esinlenerek , oyunlarımıza yeni bir boyut kazandırmaya çalışıyorlardı. Üniversiteler bünyesinde Halkoyunları bölümleri, Halkoyuları Konsevatuarları açıldı.


Tabiiki Erzurum da bu furyanın içinde kendisine yer bulma çabası içerisindeydi. Halkoyunları Derneği, Halk Eğitimi Merkezi, Kültür ve Turizim Derneği, Pasinler Halk Eğitimi Merkezi sürekli olarak bu yarışmalara katılarak Erzurumu temsil etmeye çalışıyordu. Daha sonra işin içine Belediyeler de girdi.



Ayrıca Halk Eğitimi Merkezi rehberliğinde ilk, orta ve lise ekipleride bu yarışın içinde kendisine yer arıyordu.


Sebahattin Solakoğlu, İnönü, Yahya Kemal, Ömer Duygun ve Palandöken ilkokulları,  GAMPO, Şair Nefi ve 23 Temmuz orta okulları, Ticaret lisesi, Atatürk lisesi, Atatürk Endüstri meslek lisesi , Erzurum lisesi ve tek tük te olsa diğer okullarımızda yarışmalara katılarak Erzurumu temsil etmeye gayret gösterdi.


Burada Şair Nefi ortaokuluna özel bir parantez açmak gerekirse,  Ortaokullarda Şair Nefi nin ozel bir gayreti vardi. İlhami Kaya yönetiminde her yıl adından söz ettirdi.


1984 ten günümüze kadar devam eden halkoyunları yarışmalarına katılan binlerce halkoyuncu Erzurum Barlarını  ve Erzurumu temsil noktasında büyük gayretler gösterdi.
1987 yılında Halk Eğitimi Merkezi  ilk defa Türkiye birincisi olduğunda Valilikten başlamak üzere Milli Eğitim Müdürü, md.yardımcıları, şübe müdürleri ilgisi olsun olmasın herkese M.EĞT.BakanlığındanTakdirnameler yazıldı. (ben hariç) .Basın-Yayın organları hep Erzurumun başarısından  bahsetti.



Sonraki yıllar bu başarılar sürekli olarak devam etti. Artık bu Türkiye birincilikleri (her katagoride) sanki olağan bir hal almıştı. Valiler, Milli Eğitim Müdürleri adeta bu işten bıkmış, bir yıl boyunca emek veren , ter döken, bunun karşılığında  üst makamlardan sadece bir teşekkür bekleyen halkoyuncularını,  makamlarında yardımcıları vasıtasıyla karşılamış, birer kalem veya ucuz bir kitap vererek avutmuşlardı.. Hele, hele  ''Yinemi birinci oldunuz? '' diyerek küçümseyici bir bakışla bizi karşılayan üst düzey bir yetkili çok kalbimizi kırmıştı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Harun EVLİYAOĞLU 01 Ocak 1970 02:00

    ben manısaya koşarak gitmiyordum otobüse koşuyordum manisaya değil:) yanlış anlaşılmasın. beni aşkalede unutanlar hatalarını bu tarz gündem dışı olaylarla kapatmaya çalışıyorlar atatürk lisesinin efsane ekıbi mensuplarına saygı sevgi ve dua sayın müslüm hocam sızede sonsuz saygılar .

  • müslüm çağlar 01 Ocak 1970 02:00

    Sener Metin Müslüm Hocam Bi hatırlatmadan benden petrol istasyonunda otobüse mazot yerine benzin koymaları şöförümüz namıdeğer gavurboğanlı katil yaşarın adamın pompacının peşine koşması ve akabinde münip bey in bunlara ceza olsun diye lokantalarından çıkarken herkes yanına bişey alacak tuzluk kaşık vb bizde olayı herhalde:) yanlıs anladıgımızdan masalardaki bütün tuzluk çatal kaşık ve çıkıştaki kola kasalarındaki tüm kolaları yürütmemiz ve otobüse binince herkesin envanter çıkarır gibi yürüttüklerini cevdet bey e yazdırmas Sener Metin Müslüm hocam unutamadığım bişey de Atatürk lisesinin adının yaramaza çıkmasının tescili idi İl yarışmalarının iki gün öncesindeki son prova zamanı cemal gürsel de siz salonda oynayan ekibi izliyosunuz bizde diğer ekiplerle birlikte seyirci bolumunun en ust kısmında pencerelerin önünde koşturuyoruz azıyoruz o arada ben o salonun buyuk camlarından bırını dızımle vurarak kazara kırmıstım siz salonda arkanız bize dönük olmasına rağmen ``Kesin Atatürk lisesi yapmıştır`` demişsiniz döndünüz bize doğru beni görünce o halde `` ben demedimmi `` dediniz hç unutamam Müslüm Çağlar Birde şu an Bedeneğitimi öğretmeni olan İsrafili Münip bey tokatlamış mıydı ne? Yanlış hatırlamıyorsam.Saçlarını istediğimiz gibi kestirmemiş diye. Gerçekten bitirim bir ekipti .Şimdi sizler yazmaya başlayınca parçalar birleşiyor. Sizeri seviyorum. Sener Metin Hocam emeklerinizi unutmamız mümkün değil Bizde sizleri seviyor ve saygı duyuyoruz Nurullah Simsek Sonra Askalede harun evliyaoglunu unutmamiz Tercan yokusunda harunun otobuste olmadigini farketmemiz ve Askaleye geri donmemiz ama harunu manisaya dogru kosarken gormemiz ve manisaya kadar kosacakmiydin diyerek seyahat boyunca gulmemizi hic unutmuyorummmm Nurullah Simsek Veeee muslum hocam sıkı durun asil unutulmaz anı geliyor İzmirli şeriiii ;)))) Oyy şeri şerii ;)) Erzuruma kadar bu turkuyu sylemistikk Sener Metin Herkesin aklında kalan kendince işte:))))

  • SELİM KORUCU 01 Ocak 1970 02:00

    Selim Korucu Nurullah,Selim, Cihan, Aytekin , İsrafil ,Soner, Metin, Necdet, Kamil, Metin, Zafer

  • tc.Mustafa Şahin 01 Ocak 1970 02:00

    tabi yaa eğlenceler olurdu her ekip bir biriyle kaynaşır oyunlarını oynar eğlenir ertesi gün yarışırlardı şimdi ohoo kaybeden hakeme saldırıyor

  • Mustafa Şahin 01 Ocak 1970 02:00

    bu halk oyunlarının gözünü seveyim ne mutluki halk oyuncuyuz...

  • Ahmet metin şener 01 Ocak 1970 02:00

    Hocam allah sizden razı olsun bakarken duygulanmamak elde değil gözlerim yaşardı. En üstteki resim 1991 Manisa Türkiye finali dönüşümüzde çekilmiştik