Halkoyunlarımız (Barlarımız) kayboluyor

           Halkoyunları il temsilcisi  sayın Lüfü DURSUN un daveti üzerine Erzurum Kapalı spor salonunda yapılan yarışmayı izlemeye gittim. Yarışma ile ilgili gözlemlerimi, halkoyunları camiasıyla paylaşmak üzere bu yazıyı kaleme aldım. Gayem,  biraz olsun bu konuyu gündeme taşımak.
    Seyirciler arasında bir yer bularak, kendimce ekipleri en iyi izleyebileceğim yere oturdum. Benim orada oturduğumu görmüş olacak ki  EBFAD  Başkanı sayın  Suat AKSU  türübüne gelerek beni zorla kaldırıp protokol koltuklarına oturttu. '' Burada oturamam zaten 4 kişilik bir protokol koltuğu var, gelen olursa ayıp olur''dedim. '' Kimse gelmez hocam lütfen buraya oturun ''dedi. Bayağı garibime gitti. Böyle bir yarışmaya nasıl kimse gelmez diye içimden geçirdim. Gerçektende protokolden hiç kimse gelmedi



         Benim gibi oraya davet edilen Artvinli, yıllarca bu işe emek vermiş sayın Necmi ÖNGÜNER ile birlikte orada oturup, yarışmayı izlemeye başladık.Sadece bizim oturduğumuz türübün doluydu.Salonun diğer 3 türübününde hiç kimse yoktu.Halktan hiç kime rağbet etmemiş diye  geçirdim içimden.Sonradan anladım ki ekip sayısına göre türübünler dolar .Altı ekibin katıldığı yarışmanın seyirciside bu kadar olur.
    Valilik kupası adı altında bu yarışmaya,değerlendirme yapması için çevre illerden jüri üyeleri (şimdi Hakem diyorlar) davet edilmiş. Kars tan Hakan CİCİ, Bayburt tan Ekrem HATİPOĞLU, Iğdır dan Ali İshak ALTUN, Artvin den Kerim ÖNGÜNER ve Alpaslan ÖZDEMİR.
    Bu arkadaşların salona girdikten sonra türübüne çıkıp benim ve Necmi abinin elini öpmesi, bizi bayağı duygulandırdı. Hepsine teşekkür ediyor gözlerinden öpüyorum. Ayrıca davulcu-zurnacı dahil, yarışmada görevi olsun olmasın, halkoyuncu gençlerinde türübüne çıkıp hal-hatır sormaları ahde vefa örneği olarak unutulmayacak bir olaydı.
    Açılış merasiminde bütün ekip çaliştırıcılarına (Antranörlere) teşekkür belgesi, Katılan bütün halkoyunculara birer madalya  ve  jüri üyelerine birer şilt verilmesi, teşvik açısından düzenleme kurulunun yaptığı iyi bir jestti.



    Bütün bunlar benim için iyi ve olumlu izlenimler oldu,ama madalyonun birde diğer yüzü vardı.Bir zamanlar40-50- ekiple yarışmaların yapıldığı,bu yarışmaların bazen 2 gün sürdüğü aklıma geldi.Hatta şikayetlerin,kavgaların,büyük tartışmaların yaşandığı yarışmalar olurdu. O kadar güçlü,o kadar dengede ekipler olurduki jüri üyeleri birinciyi seçmekte bayağı zorlanırlardı. Bırakın figür ve müzik noksanlığını ,jüriler jest-mimikle birinciyi seçmek zorunda kalırdı. Aynı oyunda oyuncunun birisi neden gülümsedi diyerek puan kırmak zorunda kalırdı.
    Bu gün izlediğimiz ekip sayısı altıydı . 6  ekip okullarda, 6 ekip kulüplerde yarıştı. Bunlardan 3 tanesi hem okullarda, hem kulüplerde yarıştı.
    Burada Atatürk lisesi, EBFAD Büyükler, EBFAD Gençler ile gurupta yarışmaya hak kazanan Sait GÖKTAŞ kardeşımi hem kutluyor,  hemde tenkit etmek istiyorum.  Ebfad Büyükler haricinde , diğer iki ekibini beğenmedim. Rakipsizım diye hiç önem vememiş. Eğer eksiklerini tamamlamazsa gurubu büyük bir ihtimalle geçemez. Ama yinede yarışmaya damgasını vurdu.
    Minikler Geleneksel dalda Palandöken HEM in usta öğreticisi Özhan KOŞAK ıda  tebrik ediyorum, izlediğim en iyi ekiplerden biriydi. Sekme Barını düzeltirse gurubu rahat geçer .Ayrıca Palandöken HEM Müdürlüğünü de gösterdiği çabadan dolayı kutlamak lazım.

    Burada Halkoyunlarına eşlik eden müzisyenlerdende bahsetmek istiyorum. Davulcu olarak Enes TAŞCI  ve Yasin AĞCAKOCA nın bayağı ilerleme kaydettiklerini gördüm. Böyle ciddiyetle devam ederlerse dahada başarılı olacaklarına eminim. Zurnacı olarak Turan AKDAĞ için söylenecek bir sözümüz yok, profesyonelce işine bakıyor. Burada Sezer KURT tan bahsetmeden geçmek doğru değil. Sezer i kendini aşmış gördüm. Bayağı bir ilerleme kaydetmiş. Yolun açık olsun Sezer, gelecekte Nefesli Saz olarak kendinden çok bahsettireceksin.



SON  SÖZ

Koskoca Erzurum da 3 usta öğreticinin yarıştığı bir yarışma izledik.  İnanın bu Erzurum için çok acı bir şey.
Çok saygıdeğer Erzurumlular, beyler, kendisine Dadaş diyenler, Yerel yöneticiler, seçilenler, gelecekte seçilecekler, sizlere sesleniyorum, haykırıyorum, bağırıyorum, sesimi duyun...Barlarımız Kayboluyor...Tarihin derinliklerine gömülüyor, el atılmazsa çok değil birkaç yıl sonra , sadece isimlerini kitaplarda okuyacağız.
    Türkiye Cumhuriyetinin temeli Kültürdür. Erzurumun da temeli Dadaşlık kültürüdür .Dadaşlık kültürünün bu çok önemli bölümü kaybolmakta, yok olmakta, doğranmakta, lime-lime edilmekte.   Buna sessiz kalmayın.. Anneler, babalar, abiler sizlere sesleniyorum.  Çocuklarınız  Diskoya, Caza, Gece Kulüplerine gidiyor haberiniz ola.

    Belediyelerin Kültür bölümleri yok, Kültür Müdürlüğünün Kültür şübesi yok,  Okullarımızın Kültür Kolu yok, Derneklerin Kültür etkinlikleri yok.... yok, yok  yok  vesselam.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • FAİK ÜNLÜ 01 Ocak 1970 02:00

    Belediyelerin Kültür bölümleri yok, Kültür Müdürlüğünün Kültür şübesi yok, Okullarımızın Kültür Kolu yok, Derneklerin Kültür etkinlikleri yok.... yok, yok yok vesselam. diyorsun....Doğrudur.Bu zihniyetlede olmayacak da.Küttür müdürü atanıyor.Kültür nedir diye sorsan.Cevap diye oda size ..MALA DAVARA ZARARI VARMI ?diye sorar..Oysa gecesini gündüzüne katıp çalışanları bir hiç uğruna harcayanlar kına yaksınlar....Sen koca yürekli adam gönlünü ferah tut...seni tanıyanlar biliyorlar.yaptıklarının karşılığını o salona girdiğinde Sevgili öğrencim Suat AKSU ziyadesiyle göstermiş.Bu da yeter sanırım......HEPİNİZİ SEVGİ İLE KUCAKLIYOR..VE DE YANAKLARINIZDAN ÖPÜYORUM.....

  • lütfi dursun 01 Ocak 1970 02:00

    Davetimizi kirmayip bizleri yalniz birakmama nezaketiniz icin, Gozlemleriniz ve tespitlerinizi kaleme alip hassasiyet gosterdiginiz icin sahsim adina tesekkur ederim. Sunu belirtmek isterim hocam sadece Erzurum barlari degil Turk Halk Oyunlari kaybolmaya yuz tutmanin esigindedir. Akil almaz bir hizla kuresellesen yeni dunyada populer kultur boyundurugu altina giren bir cok manevi ve milli miraslarimizdan kulturel degerlerimizden biri malesef Halk Oyunlarimiz. Yeni dunya algilari kavram ve anlamlari bu denli degisiklik gosterirken camia olarak gerekli onlemler alinmak bir yana dursun federasyonlasma surecinde ortaya cikan uc baslilik ve mukavemetler, tarafli degerlendirmeler ve liyakati goz onune alinmadan riyasetle antrenor egitmen isdihdamlari gibi konular alinabilecek onlemlerin onune gecmis ve bir cok Halk oyunlari emekcisinin ilgi ve algilarina negatif yonde katki saglamistir. Degisen tum parametreler ortada iken Halk oyunlarimizin yasatilmasi sonraki kusaklara en az kayipla aktarilmasi icin muhakkak tespit ve onerileriniz olacaktir. Onumuzdeki gunlerde yapmayi planladigimiz Erzurum barlari calistayinda tavsiyeleriniz ve on goruleriniz dikkatli goz ve kulaklarda muhatap bulacaktir. Saygilarimla...

  • Edci Bey Baba 01 Ocak 1970 02:00

    MÜSLÜM HOCAM ERZURUM SEVDALISINA ERZURUMLU EMRAHTAN DÖRTLÜK SUNAYIM BUNU ŞABLON OLARAK MASANIN ARKASINA FONA YAZ HOCAM -HER ERZURUMLUDA BİLMEZ BU DİZELERİ- 1974-77 GALİBA BİR ZARF ÜZERİNE YAZILI BİR DÖRTLÜK- DERLEDİM VE HERZAMAN YAZARIM ERZURUM SEVDALISINA----- NASIL MEFTUNSA ERZURUM DADAŞ`I BAR`INA; DOYUM OLMAZ SOĞUK SULARINA,DEMLİ ÇAYINA -ERZURUMLU EMRAH- DERLEME HÜSEYİN YILDIZ-ERZURUM

  • Edci Bey Baba 01 Ocak 1970 02:00

    DEMET HANIM KATILIYORUM-HALK EĞİTİM GALERİ SALONUNDA FOTOĞRAF SERGİM VARDI PANOLARIN ARKASINDA HALK EĞİTİM MERKEZİ FOLKLÖRCÜLERİ TOZ İÇİNDE PROVA ÇEKERD,İLER- HERŞEY SEVMEKLE BAŞLAR-HER İŞ SEVİLİNCE GÜZEL HERİŞİ SEVEREK YAPARSAN GÜZEL--İŞTE ODA UNUTULMAZ PAYLAŞILIR

  • DEMET ELYAKUT TURGUT 01 Ocak 1970 02:00

    Nerde bizim zevkle gururla azimle çalıştırdığımız yarışmaya çıkıcaz diye bütün herşeyle ilişkimizi kesip sadece okullara gidip gelmemiz neredeyse okullarda yatmamızz nerde şimdi ki Halk eğitim merkezi nerde yöneticileri...İlgileri...Alakaları ....İstekleri.... Bu işi yapmak bu işi sevmekle olur yoksa başka türlü yürümezz yönetiminden çaycısına kadar biz bu işi çok sevdik hemde çokkk ama öyle bir hal aldıki artık insanlarda heves kalmadı bunun kalmaması içinde yönetim elinden geleni yaptı ve halen yapıyor....Ben kız ekiplerini sizin döneminizde 10 yıl çalıştıran biri olarak çok ama çok üzülüyorum o zamanlar okul bulmak çalıştırmak için birbirimizle yarışırken şuan o okullar için çalışacak bayan usta öğretici ve okul bile göremiyoruz....Umarımmmm Halk oyunları eskii dönemine geri döner..Bu yıldırma Halk oyunlarını bitirme çabası bir son bulur hocam

  • İRFAN KÜÇÜK 01 Ocak 1970 02:00

    selam eder ellerinizde öperim yarışma ile yapmış olduğunuz yazıyı okudum cokta hoşuma gitti keşke bizden de bahsetmiş olsaydınız yani sosyal bilimler lisesi olarak 5 senedir ordayım ve her sene yeni ekip kuruyorum nedeni ise okulun müfredatı gereği ders cok ve cocuklar yatılı 4 de okuldan cıkıyor 5 de yemeğe 6 da etüde giriyorlar hafta sonlarıda dershaneye gidiyorlar ve en önemlisi öğrencilerimin coğu Erzurum lu değiller Bu şartlar altında ekip kuruyorum inancınız olsun bıkmadan usanmadan öğrencilere siz büyüklerimizden almış olduğumuz öğütleri vererek yetiştiriyorum Başta onlara kendimi örnek gösteriiyorum Meslek lisesinde bar oynarken izmir e final oynamaya gitttiğimizde Ege üniversitesini gezmeye gittik orda okumak istedim ve bar sayesinde orda okudum ve okurken Erzurumlular vakfında cocoklara bar oynattım orda burs aldım Allah razı olsun sizden 2004 yılında sizin açmış olduğunuz kursta da öğreticiliğimi alarak hem okudum hemde izmirde çeşitli okullrda görev yapıp harçlığımı cıkardım Yarışmadan sonra birileri yani halk oyunlarını gönül vermiş kimseler gelip bu cocukları ne tebrik edip nede yüzlerine bakıyorlar bu da benim zoruma gidiyor koskoca ERZURUM da kimse kursiyer bulamayıpta 1 ekip yetiştirip senelerce onları yarışmaya cıkartıyorlar Olsun hocam ben her ekip kurdugumda içim içime sığmıyor .o mendili sallarken sanki gönlüme vura vura sallıyyor tey teeeyy dedğiğnde etlerim diken diken oluyorya oda bana fazlası ile yetiyor .Seneye yeni ekip kuracam inşallah hocam anlatacağım cok sey varda inşallah karşılıklı oturduğumuzda konusuruz Ben İrfan küçük bölge eğitim ve araştırma hastanesinde röntgen teknisyenim inşallah işiniz düşmez düşersede geldiğinizde mutlak arayın . Allah a emanet olun İRFAN DALGINLIĞIMA GELDİ ASLINDA BAHSEDECEKTİM. HATTAO GURUP RESMİNİZİDE MASA ÜSTÜNE İNDİRDİM FAKAT NASİP DEĞLMİŞ. İNŞALLAH BAŞKABİR YAZIDA. BİRDE BU YAZDIKARINIZ HOŞUMA GİTTİ YAZIMIN SONUNA YORUM OLARALK AKTARMAK İSTİYORUM MÜSADEN VARMI.

  • GÜRSEL ÖZCAN 01 Ocak 1970 02:00

    SAYIN KÖŞE YAZARIMIZ BÖYLE BİR KONUYU GÜNDEME GETİRDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ALLAH RAZI OLSUN. ERZURUMLU OLMAK, DADAŞ OLMAK AYRICALIKTIR HAVASINI ATARIZ FAKAT HANİ ERZURUMUN BİR SÖZÜ VARDIR : gurudan guruya gurban olim, guru çaylarda boğulim. BÜYÜKLERİMİZDE BAR SEVDASI YOKKİ ÇOCUKLARIMIZDA OLSUN. HER NEREYE GİTSEK KENDİ FOLKLORUNU BİLEN HAVASINI GURURLA ATIYOR SIRA DADAŞA GELİNCE HERKES BİRBİRİNİN YÜZÜNE BAKIYOR. DADAŞ OLMANIN HEYECANI BAR ŞİİRİ İLE BAŞLAR, BAŞBAR İLE DEVAM EDER. SİZ SES VEREN MEDYA ARACILIĞI İLE BÖYLE GÜZEL YARAYI DEĞİL PARMAK BASMAK BIÇAKLA KAZIYIN HER ZAMAN SES VERİN EMİNİMKİ BU SESİ DUYACAK HEYECANLANACAK VE HAREKETE GEÇECEK DADAŞ LAR OLACAKTIR. SAYGILARIMLA MUĞLADAN BİR ERZURUMLU