HESoğluHES

Geçen ay Tortum’daki HES davasını izlemiştim. Bu HES direnişinde simge haline gelen Leyla kızın mahkemede heyecanını ve tedirginliğini bastırmaya çalıştığını gözü ve gönlü olan herkes açıkça görmüştü.

Anlaşılan, Leyla ve Bağbaşı halkı daha çok gelip gidecek Tortum Adliyesi’ne!

Ve Leyla da daha çok heyecanlanacak, daha çok tedirgin olacak!

Kim olursa olsun; suçsuz da olsa herhangi bir suçlama karşısında savunmasını yaparken bu tedirginliği sergilemesi çok doğaldır. Hele Leyla gibi genç bir kızın bunu saklaması daha da zordur!

Bağbaşı halkı suları için haklı bir direnişi yiğitçe sergilemekten geri kalmadılar.

Ve dediler ki;

Su hayattır, su candır; biz hayatımıza ve canımıza sahip çıkıyoruz!

Haklı değiller mi?

Bunun neresi suçtur!..

Ve Bağbaşı rahat bir nefes almaya hazırlanırken birileri çıkıp, “yok öyle şey, biz bu suyunuzu almayı kafaya koyduk,” demiş olmalılar ki şimdi de polisimiz şikayetçi olmuş!

Şikayetin özü ne!

Suyuna sahip çıkan Bağbaşı halkı polisle karşı karşıya gelmiş ve demiş ki; Allah’ın bu yöreye verdiği suyu Allah’ın bir kuluna vermeyiz!

E, sen vermezsen verdirecekleri buluruz, diyen şirket de boş durmamış anlaşılan!

Gerçekten kahredici bir durum.

Bizim seksen polis de bir araya gelmiş, bundan sekiz ay önce bize karşı gelenleri haydi şikayet edelim, demiş olmalılar ki, seksen polisimiz şikayetçi olmuş!

Bu HES davasından sonra iktidar milletvekillerinin Tortum topraklarına ayak basmayışlarından belliydi böyle olacağı.

Hayret etmemek elde değil!

Paranın ve şirketin gücünün nelere kadir olduğunu görmek, insandaki adalet duygusunda çok tesirli bomba etkisi yapıyor!

Elbette her vatandaş mahkemeye başvurabilir.

Haksızlığa uğradığını düşünen, gasba uğrayan, canı ve ırzı zarar gören herkesin sığınacağı tek yer önce polis, sonra adalettir!

Benim kafam karışıyor.

Bu su şirketin de Bağbaşı mı bu suyu istiyor; yoksa bu su Bağbaşı’nın da şirket mi bu suyu istiyor!

Biz bu HESOĞLUHES’e karşı değiliz ki!

Ama bu HES Bağbaşı’na uymaz, diyenlerdeniz.

Birileri de, uymazsa da uyduracağız, diyerek askerimiz ve polisimizle yöre insanlarını karşı karışıya getiriyor!

Emir demiri keser elbet; ama emir demiri eğerse işte o zaman sorun var demektir!

Bağbaşı’nı çorak bir dağ başına döndürmeye kimin hakkı var!

Baktığı her yeri ‘dolar’ olarak gören zihniyet artık iğrendirmeye başladı.

Ve CHP Istanbul milletvekili Melda Onur’a da yine Erzurum yolu göründü!

Erzurum milletvekilleri mi?

Onları bu işe karıştırmayın!..  Çok daha önemli işleri var!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Has ve Öz Tortumlular 01 Ocak 1970 02:00

    Devlet batıdaki dev fabrikalardan katrilyonluk elektrik faturalarının alacağını tahsil edemeyince ve ayrıca onbinlerce lüx otelin ve fabrikaların kaçak elektrik kullanımının önüne geçemediği için geldi garibim Tortumlunun tepesine bindi ve toprağını talan edip sularına el koydu aslında HesoğluHes in gerçeği ve hikayesi budur.Helal olsun Ömer beye ve yazısına.

  • Bağbaşılı 01 Ocak 1970 02:00

    HES`in ne olduğunu bilmeyenlere ve hala öğrenmemekte ısrar edenlere ne söylebilirki. HES`le su borulara alınıyor ve tarım arazileri susuz bırakılıyor. Sizin tuzunuz kuru olabilir, peki burada yaşayan insanlar ne yiyecek kardeşim. Verdiğiniz 2 makarna ve 2 torba kömür kışı çıkarmaya ve çocukları okutmaya yetiyor mu sanıyorsunuz. Hakkımızı yiyenleri de onlara destek olanları da Allah a havale ediyoruz, Rabbimiz ne yapacağını bilir. CHP zihniyeti diye tutturmuşsunuz, kardeşim Bağbaşı da CHPli kimse yok. AK partinin en çok oy aldığı bir yer burası. Siz Bağbaşı HES karşıtı diyor ve kızıyorsunuz. Bağbaşı HES karşıtı değil haksızlık karşıtıdır. Rize de uygun olmayan HES ler iptal ediliyor, Rize sürekli yağış alan bir yer olmasına rağmen. Bağbaşı HES iptal edilmiyor. Gidip Bağbaşıyı gezin görün ve su olmadığında o insanların nasıl yaşayacağına neyle geçineceğine çözüm bulun suda sizin olsun parası da. Ama çözümünüz yoksa Allah hesabını her iki dünyadada size sorsun, ne diyelim. Allah`tan korkun ve kendinizi burada yaşayan insanların da yerine koyun. Unutmayın zulm ile saltanat olmaz ve zulm saltanatı çabuk biter. Hem bunun öteki dünyası da var. Siz bu insanları mağdur edin, susuz bırakın, tarım arazilerini masa başında hazırlanan raporlarla yok sayın, bu insanlarıda harcayın. Bakalım öteki tarafta Rabbimize ne cevap vereceksiniz. Sizin paranız bakalım sizi kurtaracak mı?

  • Osman 01 Ocak 1970 02:00

    Kimse kusura bakmasın bu yazıyı yazan sözümona aydın görünümlü şahıs sırf muhalefet olsun diye ve güya haklının yanında yer alıyorum diye saçma sapan bir yazı yazmış, alttaki yorumcularda hoop hemen balıklama atlamışlar. Kardeşim su devletin HESi yaptıranda devlet oradan üretilecek elektriği alacak olanda devlet, bağbaşı kim oluyor akan su babasının malımı? İnsanları bilip bilmeden yada bilerek yanlış yönlendirenlere yazıklar olsun. Bu projeler Türkiye`yi dışa bağımlılıktan bir nebze olsun kurtaracak projelerdir. Muhalefet olsunda nasıl olursa olsun mantığıyla hareket edenler (Tıpkı CHP gibi) bu memlekete yazık ettiklerinin farkında bile değiller, kaldıki HES i yapan şirket suyu cebine alıp götürecek değilya adı üstünde hidro elektrik, DSİ yıllardır bu santrallerden yapıyor ona niye kimse ses çıkaramıyor, Buda aynı şey tek farkı devlet özele yaptırıyor anlayın artık be.. Bunuda yayınlayın..!

  • Rafet 01 Ocak 1970 02:00

    Gazi İkl Okulunun sol çaprazında karşı kaldırım üzerinde bir Nene Hatun büstü vardı. Bilmem hala yerinde duruyormu? 17 yaşında ayrıldığım memleketimi hala göremedim. Büyüdükçe hep sordum kendi kendime, bir Nene Hatun daha çıkar mı? Çıktı. Bir Leyla Hatun çıktı. Nene Hatun toprağını savunmuştu işgalcilere. Leyla hatun suyunu savunuyor. Erzurum uyumaya devam etsin, birgün de havasını savunmaya çalışan bir hatun çıkması umuduyla!...

  • HESOĞLUHES 01 Ocak 1970 02:00

    Yıllarca allah devlete ziyan vermesin diyen Doğu karadeniz bölgesinin insanının devlet tarafından basite alınışının Hesle imtihanının öyküsü bu Hes, Rize de Artvinde,Tortumda ,İspirde aynı şeyler yaşanıyor nasıl komik,bu dereler bunu haketti kraldan kralcı hiç bir şeye ses çıkarmadılar,Bugün geldi bölge insanını vurdu bu olaylar,ne diyelim allah yardımcıları olsun.Bu arada Chp li vekilleri tebrik etmek lazım.Erzurumlu vekillerden hiç bir şey beklenmesin zaten Hesçi hükümetin adamları onlar düzenciler vede bölgeyi temsil etmiyorlar.Çok teşekkürler Ömer nazmi bey,Yüreğinize,elinize ve kaleminize sağlık.

  • Dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Paranın ve şirketin gücünün nelere kadir olduğunu görmek, insandaki adalet duygusunda çok tesirli bomba etkisi yapıyor! Çok güzel ifade etmişsiniz ağzınıza sağlık. Adalet nerde? 60-70 yaşındaki suçsuz dini bütün insanları mahkemede süründürmek adalet mi? Demir botlarıyla bu insanlara vurup darp edenler, boğazlarını sıkanlar şikayetçi olmuşlar, canınız sağ olsun. Allah her şeyi görüyor. biz sizi ona şikayet ediyoruz. O herşeyi hakkıyla bilendir. Mazlum insanları suçlu yapanları biz mazlumların sahibi olan Allah a havale ediyoruz. Rabbim inşallah onların hesaplarını her iki dünyadada keser. Adaletli hükmetmeyenleride en adil olan Allah a bırakıyoruz. Bizim belki bu dünyamızı zehir edebilirsiniz belki mahkeme köşelerinde süründürebilirsiniz ama unutmayınki öteki dünyada bütün bağbaşılılar bu zülmü yapanlardan ve ortak olanlardan hakkını isteyecektir ve helal etmeyecektir. İster inanın ister inanmayın ama Allah zulmedenlere sadece süre verir. Bağbaşı HES e karşı değil, Bağbaşı halkın haberi olmadan yapılan yanlış projeye karşı. Keşke doğrusunu yapsalardıda bu zulmü yapmasalardı.