Hindistan izlenimleri-7

Agra ile Y. Delhi arası beş saat sürüyor, yollar üç şeritli ve oldukça bakımlı, yolun her iki tarafında müthiş bir tarım arazisi var.

Yoldaki tabelalar Pencapca, Urduca, İngilizce ve Hinduca olarak dört dilde yazılmış.

Rahat bir yolculuktan sonra Yeni Delhi’ye yaklaştığımızı gökyüzüne yükselen bizim TOKİ’lere benzer yapılanmayla anlıyoruz.

Yeni Delhi’yi İngilizler kurmuşlar, gayet modern bir görüntüsü var, Eski Delhi ise daha önceleri gördüğümüz Hindistan manzarasını andırıyor, yani pislik ve sefalet kol kola, bu bölümde Müslüman nüfusun varlığı yüreğimizi burkmuyor değil.

Müslümanlar burada başlarındaki takkeleri ve sakalları ile ayrılıyorlar.

Yeni Delhi’nin caddelerinden geçerken ineklere rastlamasak da büyük apartmanların gölgesindeki teneke evleri, yerde yatan garibanları görüyoruz.

Boş arsalarda gençlerin kriket ve polo oynamaları emperyalizmin bir başka göstergesi olarak karşımıza çıkarken, gezi arkadaşımız Cumhur Bey’in bu sporlar için “Sömürge sporu” tabiri kullanması tam yerinde oluyor.

Modern görüntülerden uzaklaşıp Eski Delhi’ye yöneldiğimiz de sokakta dolaşan inekler, küçük tapınaklar, yerde yatanlar, yani fakirlik ve perişanlık karşımıza çıkıyor.

Yine Cumhur Bey’in “Gelir seviyesi düştükçe tanrıların sayısı ve hayvanların sayısı artıyor” benzetmesi ise başka söze hacet bırakmıyor.

Yeşil ve kırmızı renkteki şehir otobüsleri salkım saçak yolcu dolu, zengin evlerinin yanı başında fakirliğin son demlerini yaşayanların olması bir hayli düşündürücü, sağ tarafımızdaki parkta yatan bir aile bu görüntülerden bir parça olarak gözümüze takılıyor.

Sekiz on kişinin bir odada yaşadığı evlerde yemek pişirmek az olduğundan, fukaralar tabak yerine hurma yaprağı kullanıyorlarmış.

Bundan dolayı olsa gerek, hemen her yerde seyyar mutfaklara ve yemek satıcılarına rastlamak mümkün.

Zengin ve fakir arasında derin uçurumların olduğu Hindistan’ı anlamak bir hayli güç.

Şehir içerisinde bir saate yakın yol aldıktan sonra kalacağımız otelimize ulaşıyoruz.

Odalarımıza yerleşip yemeklerimizi yedikten sonra otelin içerisinde bulunan çarşıyı gezip, tekrar otelin lobisine geliyoruz.

Otelde bir hareketliliğin olduğu hemen fark ediliyor, bu hareketliliğin sebebinin yapılacak düğünden dolayı olduğunu anlayınca dikkatlerimizi bu tarafa yöneltiyoruz.

Mahalli kıyafetler içerisinde son derece şık bayanların yanı sıra Avrupalı oldukları her hallerinden belli olan genç yaştaki kızlı ve erkekli gruplarında bu düğüne iştirak etmeleri, düğün sahipleri hakkında biraz bilgi veriyor.

Biraz sonra kalabalık bir grup içerisinde mahalli kıyafetli damat içeri girip objektiflere poz verdikten sonra salona geçiliyor.

Düğünün nasıl devam ettiğini ve gelini göremesek de bir Hint düğünü hakkında azda olsa bir fikir edinmiş oluyoruz.

Ekibimizin en renkli siması olan Cumhur Bey’in Yeni Delhi’de yaşayan Hintli bir arkadaşıyla tanışıyoruz.

İsmi Harindra Mişhra olan bu genç Hintli, Cumhur Beyle Rusya’da politik tarih üzerine doktora yapıyormuş.

Aralarında ortak lisan Rusça olduğundan gayet güzel anlaşabiliyorlar.

Tek tanrıya inanan iyi bir Brahman olduğunu söyleyen bu sempatik Hintli gençle bir müddet sohbet ediyoruz.

Kendisinin içki ve sigara kullanmadığını, hayvanları öldürmediğini ve et yemediğini anlatan bu Hintli genç, “Türk ve Türkiye isminin Hindistan’da hemen hemen hiç bilinmediğini” söylemesi bizi oldukça şaşırtıyor.

Ona; Mahatna Gandi’nin: “Hindistan bir anadır, onun Hintli ve Türk evlatları vardır” sözünü hatırlatıyoruz.

Sabah yoğun bir program olduğu için erkenden yola çıkıyoruz.

Bizde bayramın üçüncü günü olmasına rağmen, bugün bayramın ilk günü, temennimiz vaktinde yetişip bayram namazını Hintli Müslümanlarla birlikte kılmak.

Hümayun’un Türbesi denilen yere gidiyoruz, araçlarımızdan indiğimizde türbenin sağ tarafında takkeli kalabalığın geldiğini görünce, orada bir caminin olduğunu fark edip yaklaştığımızda, bayram namazının bittiğini üzülerek anlıyoruz.

Yoldaki Müslümanlara selam verip Müslüman olduğumuzu ifade etmemize rağmen, beyaz tenli oluşumuzdan mı veya bilmediğimiz bir nedenle olsa gerek, bize fazla bir yakınlık göstermiyorlar.

Özetle; başka ülkelerde Müslümanlardan gördüğümüz içten yaklaşımları pek bu kardeşlerimizden göremiyoruz.

Hümayun Türbesi’ne girişte bir çalışmanın olduğu hemen anlaşılıyor, onlarca taş ustalarının çekiç sesleri müthiş bir melodi oluşturuyor.

Begüm Hatun tarafından eşi Şah Hümayun’un ölümü üzerine yaptırılan bu nadide eser o kadar muazzam yapılmış ki ileride yapılacak olan Taç Mahal’e de esin kaynağı olmuş.

Etrafı ağaç ve çiçeklerle donanmış bu eserin içerisinde Şah Hümayun’un kabrinden başka kabirlerde bulunuyor.

Çift kubbeli olan bu güzide eser dünya mirasları listesinde yer almaktaymış.

Taş ve mermer işçiliğinin zirvede olduğu bu eserden ayrılıp otobüsümüze yönelince, etraftaki seyyar satıcıların ısrarlı davranışlarından zor kurtuluyoruz, yolumuz üzerindeki kobra yılanı ile gösteri yapan Hintli ile birkaç fotoğraf çektirtirden sonra Müslüman nüfusun yoğun olduğu Eski Delhi’deki Jama Camii’ne gidiyoruz.

Camiye gelmeden çevrenin Müslüman olduğu hemen anlaşılıyor.

Başlarındaki beyaz takkeleri ile boyunlarını süsledikleri keçileri kurban edecek olan Hintli Müslümanların görüntüleri bir hayli etkileyici.

Caminin biraz uzağında durup kalabalık içerisinde yürüdükten sonra merdivenlerden çıkıp caminin girişine geliyoruz.

İçeri ayakkabı ile başı açık, kısa pantolon veya etekle girmek yasak, içeride fotoğraf çekmek için para ödemeniz gerekiyor.

Ayakkabılarımızı çıkarıp, galoşlarımızı giyip camiye yöneliyoruz.

25.000 kişilik bu caminin iki minaresi ve üç giriş kapısı bulunuyor.

1656 yılında Şah Cihan tarafından yaptırılan bu caminin çok büyük bir avlusu var, avlunun ortasında ise bir havuz bulunuyor, insanlar bu havuzun suyu ile abdest alıyorlar.

Caminin kuzeyinde abdest alma yerleri olmasına rağmen sular akmıyor.

Caminin duvarları dualarla bezeli olup, üç kubbesi bulunuyor.

Yüksek bir konumda olan bu camiden, etrafın kalabalığı ve sefaleti rahatlıkla görülüyor.

Jama mescidinden çıkıp, bayramın birinci gününün heyecanının yansıdığı caddelerden geçtikten sonra, turistik eşyaların olduğu bir çarşıya geliyoruz.

Kurban Bayramı olması münasebetiyle Müslümanların dükkânları kapalı, iğneden ipliğe her şeyin satıldığı bu pazarı gezip biraz alış veriş ettikten sonra buluşma yerimizde toplanıyoruz, bir anda etrafımız para isteyen fakirlerle doluyor, hangi birine para yetiştireceğimizi şaşırıyoruz.

Sigarasını sonuna kadar çeken yaşlı bir Hintlinin bize baba diyip yardım istemesi farklı duygular oluşturuyor, biraz ilerimizde caddenin tam ortasındaki bir avuç toprak üzerinde yaşayan ailenin minicik çocuklarının yoksulluğun sınırlarını zorlayan görüntüleri ise yürek yakıyor.

Bu manzaraları geride bırakıp Hindistan’ın bağımsızlığının mimarı Mahatma Gandi’nin yakıldığı yere gidiyoruz.

Çok güzel bir yeşil alan içerisinde yürüdükten sonra Gandi’nin yaşamındaki gibi sade ve fazla gösterişi olmayan mezarına geliyoruz.

Gandi bu yerde yakılmış ve külleri Ganj’a bırakılmış.

Siyah granitten yapılan bu mütevazı mezarın üzerinde Gandi’nin vurulduğu anda söylediği He-Ram “Aman Tanrım” sözleri bulunuyor.

Mezarın üzeri sarı, mor ve pembe çiçeklerle bezeli olup, yanında ise devamlı yanan bir ateş bulunuyor.

Hindistan için ulusal değeri olan Hindistan Kapısı’da Yeni Delhi’de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

42m yüksekliğinde olan bu kemerli kapının üzerinde, Afgan – Hindistan savaşında İngilizler için ölen 90.000 askerin anısına yaptırılmış ve bu askerlerin isimleri bu anıta yazılmış.

Bu 90.000 sayısını görünce, ister istemez 1914 yılında Allah-u Ekber Dağları’nda Ruslara karşı vermiş olduğumuz savaşta şehit olan 90.000 Mehmetçiğimizi hatırlıyor, böyle bir anıtın onlar için neden yapılmadığını da sorgulamadan edemiyoruz.

Sönmeyen bir ateşin de bulunduğu bu anlamlı eserin etrafında çok geniş bir yeşil alan, park ve bahçeler mevcut, ziyaretçisi ise bir hayli fazla.

Hindistan’da son günümüz olduğundan programımız oldukça yoğun bir tempoda akıyor, rehberimiz Ahmet Ensari güzel İngilizcesiyle araçla bizi parlamento binasının olduğu yere götürüp, buralar hakkında bilgiler veriyor.

Çok geniş caddelerin olduğu bu muhit gerçekten Avrupai bir görüntüde temiz ve bakımlı.

Büyük caddelerden birine Mustafa Kemal Atatürk isminin verildiğini söylediğinde, bir hayli gururlanıp, ölümünün 74. yılında Gazi Paşa’mızı rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

Son durağımız 27 Hindu tapınağının üzerine kurulmuş ve dünyanın en yüksek minaresinin olduğu Kutup Minare’ye geliyoruz.

1193 yılında Gutbettin Aybek tarafından yaptırılan bu cami, önceleri burada bulunan tapınakların taşları kullanılarak yapılmış ve Hindistan’da yapılan ilk camiymiş.

Büyük bir kısmı yıkılmış olan bu caminin minaresi 72,5 metre boyunda olup, minareye 379 basamakla çıkılıyormuş.

Cenabı Hakk’ın 99 isminin yazılı olduğu bu minare, gerçekten Türk – İslam kültürünün en güzel ifadesi olarak gelen turistleri kendine hayran bırakıyor.

Yoğun bir ziyaretçi trafiği var, caminin kalıntıları arasında bir Sih’le birlikte fotoğraf çektiriyoruz.

Caminin avlusunda demir bir sütun bulunuyor, inanışa göre elleri arkada olmak şartıyla bu demir sütunu kavrayanların dilekleri kabul edildiğine dair bir inanç var.

Hareketli bir günün ardından otelimize erken varıp, yemeğimizi acele yedikten sonra Hindistan’daki son saatlerimizi “Kingdon of Dreams” denilen kültür vadisindeki Zangoora isimli üç saat süren muhteşem oyunu izliyoruz.

Bu kültür vadisinin girişinde büyükçe bir fil maketi bulunuyor, kapının önünde büyükçe davullarla gösteri yapan bir grup var.

İçerisi çok büyüleyici, vadinin üzerini mavi gökyüzü şeklinde yapmışlar, akşam karanlığı olmasına rağmen kendinizi gündüzdeymişsiniz gibi hissediyorsunuz.

Hemen sağ tarafta Hindistan’ın o meşhur rengârenk kamyonlarından bir örnek duruyor, gelenlerin çoğu burada fotoğraf çektiriyor.

Merdivenlerle üst kata çıkıp oyunun sahnelendiği salona girdiğimizde, balkondan oyunu izleyeceğimizi anlıyoruz.

Çok zengin bir sanatçı grubunun oynadığı bu otantik oyun gerçekten büyüleyici.

Sahne dekoru, kostümler, ışık oyunları mükemmel, teknolojinin tüm imkânları cömertçe kullanılmış, Hindistan’a özgü bu oyun bitip sahne kapanınca, bizimde Hindistan gezimizin perdesi kapanmış oldu.

Otele varıp birkaç saatlik bavul toplama seansından sonra sabah 2,5’da aracımıza binip rehberimizin “Bu ülkeye giriş kolay oluyor, ama çıkışta biraz zorluk gösteriyorlar” tarzındaki bilgileri alıp, Y. Delhi Havaalanı’na geliyoruz.

Müge kızımızın dediği gibi, biraz insanı tedirgin eden ve uzun süren işlemlerden sonra Free Shop’a geçip cebimizdeki son rupileri de harcayıp, saatimiz geldiğinde uçağımıza biniyor ve dünyanın incisi İstanbul’a erken saatlerde geliyoruz.

SON

GEZİNİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.