Siyaset Haber Girişi : 12 Temmuz 2017 22:30

İhraçlara yargı yolu açılıyor

İhraçlara yargı yolu açılıyor
Başbakan Binali Yıldırım, kamudan ihraç edilenlerin 17 Temmuz'dan itibaren OHAL Komisyonu'na başvurabileceklerini açıkladı. Yıldırım, Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu'nda şöyle konuştu:
Erzurumajans-"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da darbe yaşamamış tek bir kişi yok maalesef. Hatta orta yaş üzerinde olanlar 3 ya da 4 darbeyi beraber yaşadı. Umut ediyorum ki, 15 Temmuz 2016'dan sonra dünyaya gelen yavrularımız bir daha böyle acı olaylar yaşamasın. Hainler hak ettikleri cezayı hukuk içerisinde alacaklar. Bunların pişkin, arsızca masum rolü oynamalarından hiç kimse etkilenmez. 1 dolara üniformalarını sattılar, ruhlarını sattılar, inançlarını sattılar, göğüslerindeki bayrağı sattılar, milleti sattılar. 

"SİYASİ LİDERLER BU ÖRGÜTLE İYİ GEÇİNDİ ERBAKAN VE ERDOĞAN MÜCADELE ETTİ"

'FETÖ'nün siyasi ayağı ne oldu?' diye soruluyor. Türk siyasi tarihine bu örgütün ortaya çıktığı 1966'dan beri bakın, bu örgütle mücadele eden iki dönem vardır. Biri rahmetli Erbakan'dır, diğeri de AK Parti iktidarı, Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bunun dışındaki siyasi liderler hep örgütle iyi geçinmişlerdir.

OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yaptığımız yeni bir düzenlemeyle itiraz yolunu açtık. 685 sayılı KHK ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurduk. Bu komisyon 17 Temmuz itibariyle çalışmalarına başlıyor. Dosya kabul etmeye başlayacak ve bu dosyaları inceleyip karara bağlayacak. Bu komisyonun özelliği ne? 7 hâkimden oluşuyor, yasayla kuruldu, 200'e yakın uzman çalışacak ve bütün dosyaları teker teker inceleyecekler. Eğer uygun görürse çıkartıldığı idareye 15 gün içerisinde işe alınmasını isteyecek. Değilse yargı yolu açılacak. Bugün yargı yolu kapalı." 

ALINGANLIĞA GEREK YOK

Yıldırım, CHP'li ve HDP'li milletvekillerinin Meclis'teki 15 Temmuz programına davet edilmemeleriyle ilgili şöyle konuştu: "Meclis'te o gün yaşananlar yaşandığında kimse davet etmedi. Milletvekillerimiz, bakanlarımız kalktılar gittiler, Meclis'te sahip çıktılar. 'Aynı saatte, aynı yerde tekrar herkes toplansın' diye ilan ediyoruz. O yüzden ana muhalefet partisinin alınganlık göstermesine lüzum yok. Biz de yazılı davet almadık. İstiklal mücadelesi için davete ihtiyaç yok." 

NASIL BAŞVURULACAK?

OHAL Komisyonu'nun çalışma esaslarına ilişkin tebliğ dünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı:

- Komisyonun başvuruları almaya başlayacağı tarih, Başbakanlık tarafından ilan edilecek. 

- Başvurular, Komisyon tarafından oluşturulan "https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr" sitesindeki başvuru formu doldurulup alınan çıktı imzalanmak suretiyle valiliklere veya en son görev yapılan kuruma varsa ekleriyle birlikte yazılı yapılacak. Doğrudan başvuru yok. 

- Komisyon, 23 Temmuz'dan önce başvuruları alıp incelemeye başlayacak. 

- Sözlü ifade verme veya tanık dinletme talepleri dikkate alınmayacak. 

- 7 kişilik komisyonda karar için 4 oy yeterli. 

- Oylamalarda çekimser oy kullanılamayacak. Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara idare mahkemeleri nezdinde iptal davası açılabilecek.

Hürriyet
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.