Erzurum Haber Girişi : 17 Ağustos 2012 15:15

İMO'dan 17 Ağustos değerlendirmesi

İMO'dan 17 Ağustos değerlendirmesi
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Sekreter üyesi İlhan Tohumcu, 17 Ağustos Depreminin 13.Yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı
Erzurum Ajans-İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Sekreter üyesi İlhan Tohumcu, 17 Ağustos Depreminin 13.Yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Tohumcu, açıklamasında Türkiye?nin Deprem Kuşağında yer aldığının unutulmaması gerektiğini hatırlattı. 
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube sekreter üyesi İlhan Tohumcu, Türkiye nüfusunun yüzde 70?lik kısmının 1.ve 2.derece deprem bölgesinde yaşadığını belirterek, yapılaşmada bu gerçek göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Tohumcu, Ülkemiz nüfusunun yüzde 70?lik kısmı 1.ve 2.derece deprem bölgesinde yaşamaktadır. Yapılaşmamızda bu gerçek göz ardı edilmemelidir. Aradan geçen 13 yılık süreçte maalesef bu gerçekler dikkate alınmadı. Yapılanmada Mühendislik Hizmetleri hep geri planda tutuldu. 12 Yıl sonra 23 Ekim 2012 tarihinde meydana gelen Van depreminde bu gerçekle bir kez daha yüzleştik. Yine deprem, yine yıkım, yine acılar. Yapı Denetimi Yasasıyla birlikte iyileştirilmesi düşünülen denetimler, Yapı denetimi uygulama yönetmeliği ve planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde 3 Nisan ve 14 Nisan 2012 tarihinde yapılan değişikliklerle daha sıkıntılı durumlara girmektedir. Kanun değişikliğinden önce Yapı ruhsatları için Meslek Odalarından istenilen belgeler artık istenmemekte ve meslek odaları pasif duruma getirilmektedir. Bu durum piyasada sahte beyanlarla yapılan işler ve hatta sahte mühendislerin oluşmasına sebep olacaktır. Bu süreçte yaptığımız incelemede 8 yapı ruhsatında gerçeğe aykırı beyan olduğu tespit edildiğini ve bu ruhsatların iptali için ilgili belediyelere bilgilendirme yapılmıştır. Mühendislik hizmetlerinin ve denetimin meslek odalarının pasifleştirerek veya yok sayarak yapılmasının mümkün olmamaktadır. Dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.