Erzurum Haber Girişi : 11 Aralık 2012 13:00

İthal saman besiciye nefes aldırdı

İthal saman besiciye nefes aldırdı
Damızlık Birliği Erzurum Bölge Başkanlığı ile birlikte yapılan proje kapsamında Oltu’ya getirilen saman, hayvan üreticilerine dağıtıldı.
Erzurumajans-Damızlık Birliği Erzurum Bölge Başkanlığı ile birlikte yapılan proje kapsamında Oltu’ya getirilen saman, hayvan üreticilerine dağıtıldı.

Gürcistan ve Ukrayna’dan getirilen sarı samanın kilosunun kapı teslimi 49 kuruşa geldiğini belirten Oltu Ziraat Odası Şube Başkanı Ümit Çelebi, “Şu an yöremizdeki hayvan üreticileri ve çiftçiler yerli saman bulamıyor. Kurak geçen bir dönemden sonra yerli samanın kilosu 1 liraya kadar çıktı. Çiftçilerimizi düşünerek böyle bir proje hazırlamanın zaruretiyle hareket ettik. Çiftçilerimiz biraz sabırlı olsunlar” dedi.

Çiftçilerin kuraklık nedeniyle oldukça mağdur olduklarını dile getiren Çelebi, proje kapsamında Oltu’ya şu ana kadar 4 tır saman ve ot getirildiğini ve bu rakamın 50 tıra kadar çıkabileceğini söyledi.

TIR ile gelen ve Kale Meydan girişinde görücüye çıkan ot ve samanı görmek üzere gelen hayvan üreticileri ve çiftçiler, “Kuraklık ot ve saman fiyatlarını ikiye katladı. Ne ot ne de saman bulamıyorduk. Bulduğumuza da iki kat fiyat isteniyordu. Bir ton saman bin lira, bir inekte bin liraya kadar düştü. Oldukça mağdur bir durumdayız. Gürcistan'dan getirilen ithal saman sayesinde bir nebze de olsa rahatlayacağız” şeklinde konuştu.
Daha TIR’dan indirilmeden satılan ot ve samanın kendilerini yaz mevsimine çıkaracağını hesabını yapan hayvan üreticileri ve çiftçiler, düşen hayvan fiyatları yüzünden önlerini göremediklerini kaydetti.

Hayvan piyasasının üreticiler açısından oldukça kötü bir dönem yaşadığını ve yerli samanın bir tonunun bin liraya kadar çıktığına dikkat çeken çiftçiler, yetkililerden ileriye dönük uzun vadeli çözüm bulmalarını istedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.