Ekonomi Haber Girişi : 10 Aralık 2022 15:03

Kar gecikti, turizmciler endişeli!

Kar gecikti, turizmciler endişeli!
Aralık ayının ortalarına gelinmesine rağmen yeteri kadar kar yağmaması ve hava sıcaklığının suni kar üretilmesine elverişli olmaması, turizmcileri endişelendiriyor.

Palandöken Kayak Merkezine bu hafta gelmesi beklenen Rus grubun rezervasyonları iptal oldu. Meteorolojiden ‘yakında kar yok’ cevabı alan otel işletmecileri kara kara düşünmeye başladı.

 

 

Yılbaşına sayılı günler kala Türkiye’deki kayak merkezlerinde kar krizi yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl aynı tarihte kayak severleri ağırlayan turizmciler, bu yıl beklediklerini bulamadı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredince pistler karsız kaldı. Bu hafta Palandöken’e gelmesi beklenen grup rezervasyonları iptal edildi.

 

Hava sıcaklığının eksi 5’e düşmesi lazım

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Palandöken Kayak Merkezinde geçtiğimiz yıl saklanan kar yalnızca tek bir piste yeterli oluyor. Suni kar sistemlerinin çalışması için ise hava sıcaklığının sıfırın altında 5’dereceye kadar düşmesi gerekiyor.

 

 

Yeni yılda rezervasyonlar doldu

 

Avrupa’ da Ekim ayında başlayan kayak sezonu Türkiye’de Aralık sonuna bırakıldı. Şu an Palandöken dahil ülkede hiçbir kayak merkezinde yeteri kadar kar bulunmuyor. Hem iç pazarın hem de dış pazarın tercih ettiği Palandöken Kayak Merkezinde yeni yıl için ise tüm otellerde tam doluluk yaşanıyor. Sezon için umutlu olan turizmciler, meteoroloji raporlarına göre yakın bir zamanda kar yağışının beklenmemesi nedeniyle endişeleniyor.

 

 

Rusya yüzünü Türkiye ye döndü

 

Ukrayna savaşı sonrasında Türkiye ile yakınlaşan Rusya, Avrupa ile arasına mesafe koydu. Yaz sezonunda yüz güldüren Ruslar, kış turizminde de rotayı Türkiye ye çevirdi. Ancak gerek yılbaşı gerekse sömestr tatilinde yabancı pazarın tercih ettiği Palandöken’de beklenen kar gelmeyince rezervasyon iptalleri başladı.

 

 

Dua ediyoruz

 

Kar yağışının gecikmesinin en çok turizmcileri etkilediğini belirten Dedeman Otelleri Genel Müdürü Bora Kanber,  “Kış sezonu için tüm hazırlıklarımız tamam. Bu sezon için ciddi umutlarımız var. Hem iç pazar hem de dış pazardan ciddi beklentimiz var. Yılbaşı tatili için şu an tam doluluk yaşıyoruz. Bu hafta ciddi bir grubumuz gelecekti ama kar olmadığı için önce ertelendi ardından iptaller başladı. Bu bizim için bir dezavantaj. Geçen yıl bu tarihlerde pistlerimizde kayak yapılabiliyordu. Şu an tüm pistler boş. Suni kar sistemimizi hava sıcaklığı nedeniyle çalıştıramıyoruz. Meteoroloji kar geçişleri olacağını ancak istenen düzeyde bir kar yağışının beklenmediğini bildiriyor. Hava soğusun, kar yağsın diye dua ediyoruz” dedi.

 

Türkiye’nin tek hayvan dostu oteli

 

Bu yıl Palandökene gelecek misafirler için bir sürpriz yaptıklarını ifade eden Kanber, “Misafirlerimiz otelimize 15 kiloya kadar olan evcil hayvanları ile giriş yapabilecek. Onlar için özel odalar hazırlandı. Dedeman Otelleri Türkiye hayvan dostu olma özelliğini taşıyan tek otel diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Pusula

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.