Kılcal damarlarda siyaset yapmayın. İşte Cemevi gerçeği!

 

Birkaç gündür sosyal medyada paylaşılan bir Meclis kararından söz edeceğim.

 

Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında Cemevi yaptı. Hem binayı hem de araziyi 25 yıllığına bedelsiz olarak Alevi Bektaşi Kültür ve Dayanışma Derneği’ne tahsis etti.

 

Geçen 18 Nisan’da yapılan Meclis toplantısında da binanın ve arazinin tahsisi iptal edilip, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na devretti. 

 

Okuduğunu anlamayan, işin aslı, astarı nedir diye araştırmayan bir güruh, ‘böylesi hassas’ bir konuda paylaşımda bulunup akıllarınca ortalığı karıştırmak istedi.

 

Yetmedi, Cumhuriyet Halk Partisi’ni alet ederek, İl Başkanı üzerinden ‘iğrenç bir oyun’ tezgahlandı!

 

Bakın şimdi! İşin aslını benden dinleyin.

 

Cemevi’ne gittim. Hem orada görevli personel hem de Dernek Başkanı Ertürk Karaman ile görüşüp, ‘nedir bu meclis kararı’ diye sordum. Ne dedilerse aynen aktarıyorum.

 

“Bizim dernek olarak paramız pulumuz yok. Böyle bir binayı çalışanlarıyla birlikte finanse etmemiz mümkün değil. Allah, Mehmet Sekmen’den razı olsun. Bugün Türkiye’de böyle bir cemevi yok. 2022 yılından beri burada 10 personel çalışıyor, sigortalarımızı ödüyor, maaşlarını veriyorlar. Çayımızı, şekerimizi, deterjanımızı bile belediye karşılıyor. Ne etkinliğimiz olursa bize servis sağlıyor üyelerimizi götürüp getiriyorlar. Meclis kararında tahsisin iptal edilmesi sadece derneğin aradan çıkarılmasıyla ilgili, sonuçta biz Alevi toplumu olarak bir derneğe değil, devlete bağlı olmak istiyoruz. Cemevimizin kapatılması ya da Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini çekmesi gibi bir şey söz konusu değil. Bize bir kuruş desteği olmayanlar, şimdi şov yapmaya kalkmasınlar. Birkaç gündür sosyal medyada yapılan paylaşımlar tamamen yersiz ve anlamsız. Öyle ki, Mehmet Sekmen dışında kimse bizi aramadı, sormadı. Şimdi kalkıp bizim kiramızı ödemek isteyenlere şov yapma fırsatını vermeyiz. Öyle ki, biz hiçbir partinin tekelinde değiliz, arka bahçesi hiç değiliz…”

 

Ardından Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Dal’ı aradım.

 

O da aynen, “Cemevi’nin elektrik, doğalgaz, su gibi tüm giderlerini dernek karşılayamıyor. Resmiyette derneğe yapılan tahsis bu nedenle kaldırıldı. Cemevi’nin kapatılması ya da destek vermeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Tüm bu faturaların ödenebilmesi için binanın belediye uhdesinde olması gerekiyor” dedi.

 

Efendim işin aslı bu!

 

Biraz önce ‘okuduğunu anlamayan güruh’ dedim ki, Meclis kararında bile aynen şöyle yazıyor.

 

“Aradan geçen süre içerisinde mevzuatta yapılan değişiklikler göz önünde bulundurularak bu tahsisin iptal edilmesine; söz konusu taşınmaz içerisinde bulunan Cemevine ait tüm iş ve işlemlerin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı uhdesinde yürütülmesinin kabulüne…”

 

Tekrar ediyorum ‘böylesi hassas’ bir konuyu, ucunu bucağını hesap etmeden kaşımak ahlaksızlıktır.

 

Bakın altını çizerek söylüyorum…

 

2014 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili her türlü iddiadan Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlüklere, personel atamalarından tartışmalı ihalelere varıncaya kadar şehirde kalem oynatan tek gazeteci olarak söylüyorum ki, işin aslı budur. 

 

Öyle ki, yazdıklarımdan dolayı hem ekmek yediğim Erzurum Ajans hem de şahsım gereken bedeli ödemiştir.

 

Hal böyleyken, şimdi sorayım.

 

CHP İl Başkanı Serhat Can Eş, Mehmet Sekmen’i eleştirmek için Meclis kararlarına mı ihtiyacın var?

 

Yıllardır Büyükşehir ve de Mehmet Sekmen ile ilgili yazıp çizdiğim hangi konuda beni arayıp, açıklama yaptın?

 

Şimdi kalkıp, “tahsisin iptali ahlaki değildir” demen çok mu ahlaklı?

 

Bir güne bir gün Cemevi’nin kapısından içe girmişliğin var mı ki, “yurttaşlarımız hiç merak etmesin, kendi imkanlarımla bir yer kiralayıp, tahsis etmeye hazırım" diyorsun?

 

Anlamadan, dinlemeden, sormadan, soruşturmadan kulağına üflenen sufleyle beylik sözler etmek CHP İl Başkanına yakışır mı? Muhalefet böyle mi yapılır?

 

Tamam o ki, bonkörlüğün tuttu, hadi görelim Cemevi’nin aylık 500 bin lira olan giderini karşıla. Sadece bir ay öde yeter.

 

CHP İl Başkanı Serhat Can Eş, bu ucuz yollu siyasi rant çaban karşılık bulmadığı gibi belli ki, ‘çıkış noktanı’ da hesap edememişsin!

 

30 yıldır bu şehirde gazetecilik yapan biri olarak sana bilmediğin toplara girme derim. Kaldı ki, yarın öbür gün kenarda bırakıldığında ‘çıkış noktan’ da olmayacak.

 

O yüzden otur oturduğun yerde Alevileri, cemevini beceremediğin muhalif siyasetin dışında tut. Mikserin çırpıcı kollarından biri olma. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • AZİZİYELİ 13 Haziran 2024 11:19

    5393 sayılı Belediye Kanunu?nun ?Diğer kuruluşlarla ilişkiler? başlıklı 75 inci maddesinde ?Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda; d) Kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Bu taşınmazlar aynı kuruluşlara kiraya da verilebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür. BAHSE KONU DERNEK BİR KAMU KURUMU OLMADIĞI İÇİN zaten ilk yapılan ücretsz tahsiz işlemi mevzuata aykırıdır. Bu sebeple yapılan yanlıştanda dönülmüş olması güzel bir gelişme. olaya birde burdan bakmanızı öneririm.

  • Mustafa 12 Haziran 2024 17:00

    Sayın Saglamsoz yine haberciligini konusturmussun. Klavye kabadayılarına hadlerini bildirmissin. Tebrik ederim. Dogru bize zarar verecek de olsa, onun yanında durmayı bilmeliyiz. Biz senin Sayin Sekmen ve diger zevatı elestirmendeki seviyeyi goruyoruz. Tum yoneticilerin gazetecilerin sozlerine kulak vermesini, gazetecilerinde bu arkadasimiz gibi sadece dogrulari yazmasini ucuz siyaset ve cikardan uzak durmasini bekliyoruz. Senin gibi gazetecilerin sayisinin artmasi dilegiyle...

  • Behçet 12 Haziran 2024 10:31

    Tramvay işi ne oldu. Bu şehire tramvay ne zaman gelecek.

  • Bir dost 11 Haziran 2024 23:03

    Yaw bu lüzumsuz adamın teki. Kaç parti değiştirdi ben yetişemedim. Gazla çalışıyor heralde. Birileri veriyor buna gazı bir avuç tuzu alıp koşuyor.

  • Cafer karasu 11 Haziran 2024 19:58

    Alevi kardeşlerimize yapılan Cem evi hayırlı olsun kim nasıl inanıyorsa ibadetini yapması doğal hakkıdır. Başkan sekmene teşekkür ederim, Erzurum da tarih yazmaya devam ediyor, şehirde deyişim dönüşüm devam ediyor.

  • Alevi Varandaş 11 Haziran 2024 14:55

    Aleviler üzerinden siyaset kimse yapmasın. Aleviler için sekmenin yaptığını bu memlekette kimse yapmamıştır.