Medya Haber Girişi : 09 Ağustos 2017 12:34

Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığı'nı bırakıyor mu?

Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığı'nı bırakıyor mu?
Ankara'da 2019 seçimleri için geri sayım başlarken, ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili çarpıcı bir kulis iddiası gündeme taşındı.
Erzurumajans-16 Nisan referandumunun ardından Ankara kulislerinde gece gündüz konuşulan tek konu 2019 yılında yapılacak olan seçimler.

İktidar partisi Ak Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanlığı'nda 2019 seçimleri için dört koldan çalışmalara başladı. Erdoğan özellikle "demir yorgunluğu" olarak tabir ettiği Ak Parti'nin zayıf isimlerine "çekilin" mesajı vererek Ak Parti'yi 2019 seçimlerine hazırlamaya çalışıyor.

Diğer yandan da Ankara'dan başlattığı "adalet yürüyüşü" ile dikkatleri üzerine çeken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında da çarpıcı bir iddia öne sürüldü.

Önceki gün Ak Partili Başbakan Yardımcısı Bekir Boğdağ'ın gazetecilerle gerçekleştirdiği kahvaltı buluşmasında "Benim kanaatim Kılıçdaroğlu kendisi aday olacak" demişti. Milliyet gazetesi yazarı Serpil Çevikcan da bu durumu hatırlatarak 2019 seçimleri için Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı bırakarak aday olabileceğini yazdı.

İşte Çevikcan'ın yazısından dikkat çeken bölümler:

16 Nisan referandumundaki yüzde 49 "hayır"ın yaktığı meşaleyi eline alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "hayır" turunda SP, DP, Vatan Partisi, DYP genel başkanları ve HDP Eş Genel Başkanı ile görüşmüş, MHP'li muhaliflerin lideri Meral Akşener ve Ümit Özdağ ile de iftarda bir araya gelmişti.

Bu görüşmelerde, "hayır" blokunun hemfikir olabileceği bir ortak ya da çatı cumhurbaşkanı adayı formülüne girilmemiş, 2019 seçimlerinin referandum atmosferine dönüştürülmesinde birleşilmişti. Kılıçdaroğlu, demokratik parlamenter sistemi esas alan ortak anayasa metni hazırlanması fikrine destek vermişti.

Erdoğan muhalifi cephenin, yüzde 49'un itici gücüyle beklediği dinamizm bu turun sonucuna yansımamış, büyük çıkış 25 gün süren Adalet Yürüyüşü ve yüz binleri toplayan adalet mitingiyle yakalanmıştı.

CHP'de "Bir genel başkan Cumhurbaşkanlığı'na aday olmamalı" görüşünü deklare eden Kılıçdaroğlu'na "Aday olmayı düşünmelisiniz" baskısının arttığı haberleri geliyor.

Kılıçdaroğlu açısından, "Genel başkan aday olmamalı" açıklaması hâlâ güncel. Ancak, hem parti içinden özgül ağırlığı olan kimi isimlerden hem de parti dışından, adalet yürüyüşünde elde edilen enerji, politik başarı ve ezber bozan hareket tarzının yarattığı etkiyi göz önüne alarak CHP liderine, "İlk istişareler yapıldıktan sonra ortaya çıkan tabloda haklı çekinceleriniz vardı, ancak gelinen noktada Cumhurbaşkanlığı'na adaylığı düşünmelisiniz" görüşünü yansıtanlar artıyor.

CHP'ye dönük beklentinin artmasının, muhalefet blokunun başında yer alan Kılıçdaroğlu'na yeni parametreler ışığında, yeni değerlendirmeler yaptırdığına kuşku yok.

Bu noktada, Erdoğan karşısında sonuç alabilecek bir ortak adayın bulunmasının zorluğu da ortada. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde atılacak adımların yaratacağı etkinin şiddeti CHP liderini bambaşka bir karara itebilir mi?

CHP içinden bu soruya verilen yanıt kesinlik içermiyor.

Kılıçdaroğlu'nun, genel başkanlığı bırakarak partiler üstü cumhurbaşkanı adayı olması seçeneğiyle karşı karşıya kalabileceği de belirtiliyor ve bu seçenek imkânsız görülmüyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.