Köse'nin güvendiği seçmenlerin çoğusu bugün mefta!

Geçmişte MHP'de Belediye Meclis üyeliği yapan çok gezen, 'ayaklı gazete' hüviyetinde 'etkili' bir isimle konuşuyorum dün.. Ben genelde düşüncelerine ve öngörülerine öteden beri önem verdiğim bu adamı dinlemeyi, bir süredir ayrı kaldığım Erzurum'da ki siyasi havayı koklamaya çalışıyorum. O yüzden de sözünü hiç kesmiyorum, sürekli o konuşuyor, o yorum yapıyor. Bir ara genel siyasetten bahsettikten sonra yerel siyasete geliniyor. Sular seller gibi konuşan adam, artık susacağının sinyallerini veriyor, benim ne düşündüğümü öğrenmek istediğini söylüyor. ''İsmail Köse ismine nasıl bakıyorsun? Sence İsmail Köse ile Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanabilir miyiz?'' diye soruyor. Ciddi ciddi soruyor! Ya beni ve söylediklerimi ciddiye alacağından ya da sohbetin koyulaşması adına! 

***

Ben ise, yıllardır yakından tanıdığım ve de Erzurum'da 'iz bırakan' vekillerden biri olduğuna inandığım İsmail Köse ile ilgili 'nötr' kalıyor, ama yine de finalde olumsuz görüş belirtiyorum! Yüz ifadesinden, bakışından pek de memnun olmadığını görüyorum.  ''Sen sadece şehir Merkezini düşünüyorsun! Bu işin içinde köyler de var! Ve İsmail Köse'nin de köyler ve köylü seçmenler ile arası çok iyi. Geçmişte büyük hizmetleri olmuştur. Köse, hala köylerde ağırlığı olan bir siyasi figürdür!'' diyen partili, bana, Köse'nin merkez köylerde tutulan bir isim olduğunu, seçimde bunu bir avantaj olarak lehlerine kullanabileceğine dikkat çekiyor.

***

Daha önce de uğradığım bir iki yerde duyuyorum İsmail Köse ismini. Anlıyorum ki, birileri 70 yaşındaki İsmail Köse'yi sadece Büyükşehir'e aday etmek istemekle kalmıyor, sırf köylerden gelecek olan oylar ile de seçim kazanacaklarına bayağı bir inanmışlar. Yaşının ilerlemiş olmasını dezavantajdan ziyade avantaj olarak da gören bu ağabeyimiz ve öyle düşünenler, Köse'nin mevcut ismi geçenler arasında en isabetli isim olduğuna da vurgu yapıyorlar.

***

Bir defa şunu açıkça söylemek gerekirse İsmail Köse ismi bende yer etmiş bir isimdir! Özellikle DYP'de siyaset yaptığı dönemde, çok yakından tanıdığım bir isim olmuştur! Sayısız toplantı ve köy gezilerine gimiş, sıkça özel sohbetlerinde bulunmuşumdur! Geçtiğimiz günlerde beni de telefonla arayarak adaylığı düşündüğünü söylemesi, sanıyorum bana olan yakınlığı ve samimiyetini de ortaya koyan çarpıcı bir örnektir.

***

Ancak! Ancak, en az 25 yıl Erzurum'da siyaseti yakından takip eden bir basın emekçisi olarak demem odur ki İsmail Köse, bugün 'modası geçmiş' bir siyasidir! Köse 20 yıl önce Köse'ydi! MHP'nin Köse ile seçim kazanacağını ben sanmıyorum. En azından ben sanmıyorum! İktidar partisinin, kesinlikle eli 'armut' toplamayacak! Köse'nin yaşını da aleyhte kullanacak ve hele de uzun zamandır Erzurum dışında yaşamasını sıkça dillendirecektir! Bana göre MHP'nin bir seçim kaybetme lüksü daha yoktur! Kaybedecekse de zaten hiç değilse başka bir isimle kaybetsin! Köse ile seçim, göz göre göre kaybedilecek seçim olacaktır gibime geliyor! Gelelim merkez köylerdeki iddia edilen şu 'Köse'nin ağırlığı' meselesine!

***

Yahu beyler! Köse'nin geçmişteki sevenlerinin ve seçmenlerinin büyük bir bölümü ya 'mefta', ya da bulunduğu yere çiviyle çakılılar! Kesseler bir yere gideceği yok! Daha insanlar not yazmıyor, mail atıyor! Belki bir kısım hatır oyları gelebilir ama inanıyoruam ki yeni seçmen profili, Köse'yi tanımadığı gibi, hatır-matır işlerini de bilmezler! İki ton kömürün hatırı olur, Köse'nin olmaz! Karısı 40 yıldır aynı yastıkta baş koyduğu kocasının hatırını kırıyor kocasıyla aynı partiye oy vermiyor, Köse için mi başka bir yere parmak basacak? Hele de onca yıl mebus olmuş, bir bakan bile olamamış, hele de geçtiği başka bir partide şimdi üst yönetimi ile arasının hiç de iyi olmadığı birine, ı-ııh!

***

Ben daha önce de dedim, yine diyorum. Köse hiç yükünü elletmesin, MHP, yeni, yıpranmamış bir isimle seçime girsin! Ya da 'Bu senin işin değil. Sana ne?' der, beni dinlemez, bildiğini okur, doğrusu da o olur! O da o partinin ve yöneticilerinin işidir, işte o da beni hiç ama hiç ilgilendirmez!

***

Bu arada, geçtiğimiz günlerde Mehmet Şener kardeşimiz yazmış, ''CHP Erzurum'da cemaatçi aday arıyor'' diye. Bence CHP'nin cemaatçi adaydan ziyade 'cemaatçi seçmen'e ihtiyacı var! Hele önce bir cemaatçi seçmeni bulsun, gerisi kolay!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.