Erzurum Haber Girişi : 06 Temmuz 2023 12:55

Kur'an kursu sanıkları serbest

Kur'an kursu sanıkları serbest
Erzurum'da Kuran kursunda 14 çocuğa 'işkence suçundan' 2 kişiye verilen 36 ve 39 yıl hapis cezasını İstinaf Mahkemesi bozdu. Kararın ardından kursun yöneticisi ile hizmetlisi tahliye edildi.

Erzurum'da Kuran kursunda 14 çocuğa "işkence suçundan"2 kişiye verilen 36 ve 39 yıl hapis cezasını İstinaf Mahkemesi bozdu. Kararın ardından kursun yöneticisi ile hizmetlisi tahliye edildi.

 

 

Erzurum Palandöken ilçesindeki Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur’an Kursu’nda 14 çocuğa işkence edildiği iddiasıyla iki sanığın yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı.

 

Yurtta kalan çocuklara şiddet ve işkence uyguladığı iddia edilen kurs müdürü Nuhi K. ile hizmetli Uğur G.’ye Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce nitelikli eziyet suçlamasıyla ayrı ayrı 36 ve 39 yıl hapis cezası verilmişti. Karar İstinaf Mahkemesi’ne gönderildi. İstinaf Mahkemesi ise kararı bozarak sanıkların tahliye edilmesine karar verdi. İki sanık tutuksuz olarak yeniden yargılanacak. İstinaf Mahkemesi, tazminat ödenmesine de hükmetti.

 

‘Hukuken yanlış!

 

Kararın ardından yazılı açıklama yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, İstinaf Mahkemesinin ‘münferit nitelikte olduğu anlaşılan ve eziyet boyutuna varmayan kasten yaralama ve hakaret iddiaları’ şeklindeki değerlendirmesinin hukuken son derece yanlış olduğu ifade etti. Yapılan açıklamada, “  Zira mahkemenin ‘münferit olaylar’ diyerek masumlaştırdığı durum ileri derecede fiziksel ve psikolojik şiddettir. Kararın bozulması, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnenmesidir. Ne yazık ki birçok kuran kursunda veya benzer dini eğitim görülen yerlerde, çocuklarımızın benzer istismar ve şiddet olaylarına maruz kaldıklarını biliyoruz. Ancak çocuklar ve aileleri şikayet edemiyor veya yoksul ve güçsüz oldukları için şikayetlerinden vazgeçiyorlar. Biz benzer olayların tekrar yaşanmamasını bütün hukukçuların istediğini samimi olarak biliyoruz. Yasalar, çocuklarımızın hırpalanmalarını değil, korunmalarını amaçlamalıdır. Karar aynı zamanda çocuklarımızın adalet inancını da sarsmaktadır" ifadelerine yer verildi.

 

Karar sanıkları ödüllendirmektir

 

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Erzurum İl Temsilcisi Seda Fırat ise, “Davaya katılma talebimiz reddedilse de gönüllü olarak takipçisi olmaya devam ediyoruz. Bu karar adeta sanıkları ödüllendirmektir. Kabul edilemez bir karardır. Bundan sonraki süreçte de takipçisi olacak, çocuklarımızın yanında durmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Öte yandan çocuklara cinsel istismarda bulunan belletmen Hakan Aslankafa’ya yargılandığı Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ilk celsede verilen 119 yıl 6 ay hapis cezası ise İstinaf Mahkemesi’nce bozulmuştu. Mahkeme, verilen cezanın fazla olması ve çocukların ifadelerinin duruşmada dinlenmemesini gerekçe olarak sunmuştu. Sanık Aslanakafa’nın tutuklu olarak yargılanması sürüyor. Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • yayınlayan DADAS olsun 06 Temmuz 2023 14:21

    Bu düzen helak olsun. cinsel istismar davası işkenceye döndü. üstüneüstelik beraat kararı. Karar mercileri Yaşamadan ölmesinler