'Laf olsun torba dolsun' öyle mi?

 

Haber şuydu: 181 dönüm arazi borca gitti!

 

Özetle; Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketleri ‘vergi borçlarını ödeyemedikleri’ için Meclis kararı almış ve 181 dönüm araziyi Kazım Karabekir ve Aziziye Vergi Dairelerine vererek mahsuplaşmışlardı.

 

Aslında her zaman yaptıkları bir şeydi şaşırmadık.

 

Yalan mı? Borca karşılık müteahhite yeşil alanı yani Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nı vermediler mi?

 

Bunların belediye yönetmekten anladıkları işte bu!

 

Tabi bu durumun haber olması rahatsız etti belediyeyi ki, Teftiş Kurulu Başkanı aynı zamanda Hukuk Müşaviri Cevat Öksüz, yorum gönderdi.

 

“Erzurum Büyükşehir Belediyesinin para basma makinası yok. Vergi borcunu ya nakdi olarak ya da ayni olarak ödeyecek. Bunda ne sakınca var. Sonra bu uygulamayı sadece Erzurum Büyükşehir Belediyesi yapmıyor. Birçok belediye aynı uygulamayı yapıyor. Yani laf olsun torba dolsun.”

 

Hatırlarsınız Cevat Bey’i, belediyede işe gitmeyen uzman kızı için formül bulmuş, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO Genel Müdürlüğü’ne geçici görevlendirilmesini yazmıştım.

 

Kızgınlığı oradan kalmış olsa gerek bir kez daha hukuk adamı olduğunu unutup fevri bir çıkış yaptı.

 

Yalan olmadığı sürece ‘haber kutsal yorum hürdür’ anlayışıyla yazdıklarına saygı duyuyorum.

 

Ancaaak!

 

Bakın şimdi. Büyükşehir Belediyemizin 10’un üstünde şirketi var. Şeffaf olmadıkları için hangisinin kâr ya da zarar ettiğini bilmiyoruz lakin daha vergi borçlarını bile ödeyemediklerine göre anlıyoruz ki, belediyenin kamburu olmuşlar.

 

Adı üstünde şirket bu! Dünya'nın her yerinde kâr etmek amacıyla kurulur. Büyükşehir iştiraki olmasının altındaki nedeni de ‘hizmet verme’ amaçlıdır.

 

Bazı durumlarda zarar etmesi tolere de edilir ama bizimkiler bu işin cılkını çıkardı. Bakın işte yine zarar ve ceremesi de Büyükşehir’e kaldı.

 

Ödemeyi de Erzurum’un Erzurumlunun arazileriyle yaptılar.

 

Yarın öbür gün satışa çıktığında kaç Erzurumlu bu arazileri alabilir? O saatten sonra kalkıp, ‘yok demografik yapı’, ‘yok toplumsal doku bozuldu’ demenin anlamı kalır mı?

 

Bir belediye yönetimi kentin geleceğiyle ilgili böylesi hayati bir konuyu nasıl düşünmez?

 

Efendim bunlar belediyecilik falan yapmıyor, günü kurtarıyorlar. Kurtarırken de bir kentin kaderiyle oynuyorlar.

 

Alın işte zihniyet bu! Yılların belediyecisi Cevat Bey’e göre ‘ne var bunda birçok belediye aynı uygulamayı’ yapıyor.

 

İhalelerde öncelik verdiğiniz -ki, bir yığın ihale sıralarım- şirketleriniz zarar ediyor, daha vergi borcunu ödeyemiyorsa siz bu işi yapamıyor, yönetemiyorsunuz demektir.

 

Son 10 yılda hem Büyükşehir hem de şirketlerin oluşturduğu borçları, şehrimin öz kaynaklarıyla kapatmaya çalışmak belediyecilik değil işin kolayına kaçmaktır.

 

Hadi buyurun şu çok basit sorulara cevap verin lütfen; son 10 yılda Büyükşehir ihalelerinin kaçını şirketleriniz aldı?

 

Hangi şirketleriniz zarar ediyor, ne kadar borçları var?

 

Arazileri parsel parsel ‘mahsuplaşılan’ Erzurumlu bu gerçekleri öğrensin.

 

Efendim, hukuk adamısınız… Bildiğinizi umuyorum, belediye bir para basamaz bir de adam asamaz! 

 

Böylesi bir kudrete sahip olup, nüfusu 750 binin altına düşmüş kentimde bir belediyeyi yönetememek bana göre beceriksizliktir.

 

Siz, bu ve bunun gibi durumları normal karşılayıp, ‘ne var bunda’ diyebilirsiniz çünkü görev süreniz dolduğunda bu şehirde olmayacaksınız.  

 

Ama ben Erzurumluyum ve bırakacağınız bu enkazda yaşamaya mecburum.

 

O yüzden bir daha ‘laf olsun torba’ dolsun’ derken, bu söz bana döner mi diye düşünün.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Vatandaş 07 Ocak 2024 20:51

    Yazik oldu erzuruma, yazik olacak erzuruma

  • Vatandaş 05 Ocak 2024 23:11

    Muhatabımız siz değilsiniz Cevat öksüz.sekmen çıksın konuşsun biz sekmene oy verdik yok sekmenede oy vermedik tayyip erdogana oy verdik. Sizin bu şehirde konuşma hakkınız yok . Tabii sizin her yaptiginiz doğru vatandaşın söylediği yanlış degilmi. Yorum yapmak sizin işiniz değil. Onur bey sizin caninizi çok yakmış belli

  • Cevat Öksüz 05 Ocak 2024 01:39

    Siz bana yorum yaparken adaylık uçtu gitti. Mehmet Sekmen'in adaylığı kesinleşti. Muhalefetiniz işe yaramadı. Benimle uğraşmanıza gerek yok, benim Erzurum siyasetiyle işim yok. Geldik, işimizi en iyi şekilde yaptık, gidiyoruz

  • Kerim gül. 02 Ocak 2024 20:46

    Koskoca Büyükşehir belediye çalışanı bir memurun açıklamasını esefle okudum tek kelimeyle Erzurum a yakışmamış. Sayın Mehmet sekmen bey mutlaka uyarı yapacaktır böyle bir açıklamaya. Bence hiç hoş ve resmi değil.

  • Mustafa tekin 01 Ocak 2024 17:44

    Laf olsun evet torba dolsun. Arazi devretmek aslında normal ama sonra o arazi ne olacak satıldığı zaman değerinde satılacak mı yoksa görev zararı hanesine mi yazılacak burası önemli. 500 milyon vergi borcuna karşılık o araziler verilmiş se yarın o araziler 100 e satılmasın sakın. Amaç bu mu tüm Erzurum dikkat etsin. Vergiden kaçınma gibi olmasın

  • halisdemir 31 Aralık 2023 11:49

    liyakatsiz ehil kimseleri seçerseniz işte böyle olur. altını ısırır üstünü teper topragı devreder size bedava suyu ateş pahasına satar. Allah kurtarsın bizi yoksa yine aynı çukura düşeriz. azıcık tiktokdan başınızı kaldırın da düşünün . ben niye her ay 400 tl su parası ödüyorum niye milletin topragı borca gidiyor. niye belediye kimsenin görmediği kaşar domates üretiyor. ben niye yiyemiyorum bunları kim görüp yiyiyyor.

  • Ali er 30 Aralık 2023 08:10

    Belediyenin şirketleri kendileri çalıp kendileri oynayanlara benziyor. Sonra da zarar ediyorlar müceldi konağını işletiyorlar ama her akşam yemeklerini belediye bedavaya vuruyor yiyip içip gidiyorlar veda yemeği kutlama gelen misafirler bedava bedava kullanıyor sonrada vergi borcunu arsa satıp ödüyorlar. Erzurum?u haraptar köyüne döndüren malı ağa gibi yakında satıp giderler. Hele bakın ne iş. Birde sigorta şirketi açmışlar yakında kokusu çıkar sanayideki yedek parça şirketi açmışlar yakında araç yağ değiştirirler artık cindilli fırs servisi de asfalt atsın Erzurum?a. Sanayi ustalarında kaldırım döşesin ne günlere kaldık. Belediye kendi işini yapmıyor.

  • Murat KABAY 29 Aralık 2023 16:19

    Başkanından en basit şube müdürüne kadar ehil olmayan liyakatsiz kişilerin işgal ettiği idareci koltuklarında oturanlar olduğu sürece bu gibi durumlar aynen devam eder gider. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın karizması ile bir yerlere gelmiş kerameti kendinden menkul zanneden kifayetsizlik abideleri bu güzel yurdumda varolduğu sürece değişen bir şey olmayacak ne yazık ki Onur bey