Bölge Haber Girişi : 28 Şubat 2011 12:59

Lakabı 'Kuş'tu, Devrim'i O yaptı!..

Lakabı 'Kuş'tu, Devrim'i O yaptı!..
Türk siyasetinin efsane ismi Necmettin Erbakan'ın mücadele ve başarı dolu yaşamından bilinmeyen kesitler...
Erzurum Ajans-Türk siyasetinin efsane ismi Necmettin Erbakan'ın mücadele ve başarı dolu yaşamından bilinmeyen kesitler...
 
‘DİNİN YILDIZI’: Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926’da Sinop’ta doğdu. Babası Adana’nın Kozan ve Saimbeyli bölgesinde yaşamış olan Kozanoğulları’ndan Mehmet Sabri Bey, annesi Sinop’un tanınmış ailelerinden birinin kızı olan Kamer Hanım, cumhuriyetin kuruluşunun üçüncü yılının kutlandığı tarihte dünyaya gelen oğullarına “Dinin Yıldızı” anlamına gelen “Necmettin” adını koydu.


UÇARAK İŞ YAPAR: İlkokula Kayseri Cumhuriyet İlkokulunda başlayan Erbakan, babasının Trabzon’a tayin olması nedeniyle ilköğrenimini burada tamamladı. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde bitirdi. Erbakan liseyi birincilikle bitirdikten ve üniversite sınavında gösterdiği başarıdan ötürü İTÜ’ye 2. sınıftan başladı. Turgut Özal ve Süleyman Demirel okul arkadaşıydı. 1948’de İTÜ Makine Fakültesi’nden mezun olan Erbakan, aynı yıl burada asistan olarak göreve başladı. İTÜ’de lakabı “Kuş” olan Erbakan, o dönemi anlatırken, “Kuş, orada çalışkanlara (koşarak değil uçarak iş yapanlara) verilen isimdir” demişti.

ALMANYA’YA GİTTİ: 1951 yılında İTÜ MAkine Fakültesi Motor Kürsüsü’nde hazırladığı yeterlilik tezindeki başarısından dolayı üniversite kendisini Aachen Teknik Üniversitesi’nde bilimsel araştırmalar yapması için Almanya’ya gönderdi. Burada hazırladığı tezler yayımlanınca dikkatleri çekti, Leopard tanklarının motorlarını yapan fabrikaya başmühendislik teklif edildi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Alman üniversitelerinde ilk Türk bilim adamı oldu. İstanbul’a döndü. 27 yaşında doçent olduktan sonra tekrar Almanya’ya gitti. Deutz fabrikalarında 6 ay süreyle motor araştırmaları başmühendisi olarak Alman ordusu için yapılan araştırmalara katıldı.

MOTOR FABRİKASI KURDU: Almanya’daki çalışmaları esnasında, Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nun verdiği motor siparişlerinden esinlenen Erbakan, 1 Temmuz 1956’da Konya’da 200 ortak toplayarak Gümüş Motor Fabrikası’nı kurdu. Daha sonra Pancar Motor adı altında çalışan fabrika seri imalata 1 Mart 1960 tarihinde başladı.

DEVRİM OTOMOBİLLERİNİ YAPTI: Aynı yıl Ankara’da yapılan Sanayi Kongresi’nde Gümüş Motor’un yaptığı imalatları sunan Erbakan “Yeni hedef otomobillerin Türkiye’de yapılmasıdır” fikrini ortaya attı ve Eskişehir Demiryolları CER atölyesinde “Devrim” otomobili adıyla ilk yerli otomobilin üretilmesini sağladı. Gümüş Motor Fabrikası’nın mali kriz sebebiyle kapanmasının ardından hayatında yeni bir dönem başladı.(Kaynak:Vatan)


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.