Lalapaşa Camii ve Müezzin Mahfili

Erzurum; tarihi mirasın en zengin olduğu illerin başında gelmektedir.


Geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde tüm tarihi mirasımızı koruduğumuzu ve günümüze taşıdığımız söylemek bir hayli zor.


Savaşlar,doğal afetler,tarih bilinci noksanlığı ve yanlış uygulamalardan dolayı bir kısım tarihi mirasın günümüze ulaşmadığı veya kaderine terk edildiği bilinen bir durumdur.


Son yıllarda bu ihmalin telafisi konusunda ciddi adımların atıldığını ülke dışında ve içinde bulunan  tarihi eserlerimize karşı arzu edilen bir sahiplenmenin olduğunu somut örnekleriyle görmekteyiz.


İşte bu olumlu yaklaşımlardan dolayı şehrimizde bulunan ecdat yadigarı tarihi eserlerimizin büyük bir kısmı da  Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek bakım ve onarımları yapılmıştır.


Uzun yılların yorgunluğunu taşıyan  ve biraz nefes almak isteyen tarihi yapılarımızın bir bir elden geçirilmesi, aslına uygun şekilde yenilenmesi  son derece önemli ve hayırlı bir uygulamadır.


Tarihi eserler konusunda oldukça bereketli olan Erzurum da  bu yapılan çalışmalar manevi mirasımızın  korunması ve gelecek nesillere bırakılması açısından oldukça anlamlıdır.


Son yıllarda bu manevi mirasımıza karşı gösterilen duyarlılığı ve hizmetleri vatandaşlar olarak sevinçle izlemekteyiz ve  yenilenen her bir eser için büyük bir gurur duymaktayız.


Bu çalışmalar yapılırken bir takım eksikliklerin ve gözden kaçan bazı detayların olması muhtemeldir,


En son olarak şehrimizin önemli tarihi eserlerinden biri olan Lalapaşa Cami'nin restorasyonu yapılmakta olup çalışmalar hızla yürütülmektedir.


Uzun bir geçmişi olan ve  şehrin merkezinde yer alan Lalapaşa Camii Erzurum'un en simge tarihi eserlerinden biridir .


Bu özelliklerinden dolayıdır ki  caminin  cemaati oldukça fazladır.


Merkezi konumdaki caminin çerisindeki her detay  cemaatle bir ünsiyet sağlamış ve  cemaatin hafızasına nakşetmiş bulunmaktadır.


Lalapaşa Camii'nin  bütünlüğü içerisinde görmekte olduğumuz ve hoş bir estetik görünüm sunan müezzin mahfili de cemaatin hafızasın da yer etmiş ve onlarda bir ünsiyet oluşturmuş değerlerden birisidir.


Cami cemaatinin gönlünde hoş bir hatırası olan müezzin mahfilinin bu restorasyon aşamasında kaldırıldığı söylenmektedir.


Vatandaşlar tarafından tepkiye neden olan bu uygulamanın , caminin doğusu ve batısı arasındaki bağlantıya engel olduğu, minberin önünü kapattığı gerekçesiyle yapıldığı ifade edilmektedir.


Kurul üyelerinin bu düşüncelerine saygı gösterirken ,vatandaş  olarak  çok uzun yıllardan beri aşina olduğumuz ve caminin göze çarpan özelliklerinden biri olan müezzin mahfilinin cemaat içinde manevi bir değer taşıdığını unutmamak gerekir diye düşünmekteyiz.


Selâtin camilerinin hemen hepsinde bulunan ve Lalapaşa Camii'nin içerisine hoş bir güzellik katan müezzin mahfilinin yerinde kalması  cemaatin saygı duyulacak bir beklentisidir.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.