Mahallebaşı'nı saran ateş...

Blöf yapmıyorlardı, dediklerini aynen icra ettiler!

Erzurum'un göbeğinde devlete de millete de kafa tuttular.

Öyle ki Mahallebaşı'nda kamuya ve şahsa ait işyerleri yakıldı, yıkıldı.

Herkes Diyarbakır'da bir kaç alçağın askeri kışlanın nizamiyesindeki bayrağımızın indirilmesine üzülüp tepki gösterirken, aslında asıl felaket Mahallebaşı'nda uç veriyordu.

PKK tarafından yıllardan beri Mahallebaşı'nın kaşındığını, orada adeta bir örgüt üssü kurulmak istendiğini ve zaman zaman da varlıklarından herkesi haberdar ettikleri bilinen bir gerçektir. Fakat işi bu raddeye getirecekleri sanırım kimse tarafından tahmin edilemedi.

Erzurum, önceki gün kent içindeki PKK gerçeğiyle ilk kez bu boyutuyla yüzleşmiş oldu. Ve bu yüzleşme ile herkes gördü ki, kent içindeki PKK, öyle sempatizan boyutunda filan değil, doğrudan doğruya silahlı birlik halindeler.

Peki kim bu bölücüler?

Başka bir ifadeyle bu bölücüler, iddia olunduğu gibi dışarıdan devşirilmiş "bindirme kıtalar" mıydı, yoksa Mahallebaşı sakinlerinden birileri miydi?

Her iki şık da geçerli...

Dışarıdan gelen eğitimli militanlar da vardı, Mahallebaşı sakinleri de...

Dün konuştuğum bir çok kişi, Mahallebaşı'nı yakıp yıkan kişilerin çoğunlukla aynı caddedeki dükkân komşuları olduklarını söyledi.

İddia çok vahim.

Bu nedenle ısrarla sordum ve değişik kaynaklardan çek ettim.

"Evet" dediler. "Dükkânlarımızı yakıp yıkan kamu binalarına saldıran kişilerin elebaşları bizimle burada esnaf olan kimseler. Polis isterse biz bunların isimlerini tek tek sıralayabiliriz. Saldırganlar dışarıdan geldi iddiası, biraz adres saptırmak, biraz da gelinen noktanın ciddiyetini gizlemek amaçlıdır."

Korkulan gerçekleşti ne yazık ki...

Başından beri bu şehirde kardeş kavgası çıkarmak isteyenler, o gün Mahallebaşı'nda çirkin emellerinin provasını yapmış oldular.

Türk olan dükkân komşusuna saldıran ve yakıp yıkan bir anlayış, artık Mahallebaşı'nda "açık kimliği" ile  eylem yapıyor.

Demek ki fırsatını bulduklarında devamını da getirecekler.

Mahallebaşı, Fizan'da bir semt değil... Mahallebaşı, bu şehrin göbeği sayılacak bir yerdir.

O gün orada Türk esnaf, ağır bir saldırı ve hakarete uğradıysa demek ki, bir takım gözü dönmüş adamlar gemileri yakmaya karar vermiş.

Bu sebeple tam da şimdi şehrimizin akil insanları (özellikle Kürt kökenli olanlar) harekete geçmeli...

Her işi bir kenara bırakıp Mahallebaşı'na koşmalılar...

"Siz çıldırdınız mı, kardeş kanı mı akıtmak muradınız. Derhal aklınızı başınıza devşirin. Erzurum'da ne Türk'ün Kürt'le bir hesabı olmuştur, ne de Kürt Türk'e yan gözle bakmıştır. PKK'nın tahriklerine kapılıp nasıl kardeşinizin dükkânını yakarsınız, nasıl devlete saldırırsınız."

Bu şehirde bu sözleri hem de haykırarak söyleyecek yüzlerce binlerce Kürt var. Çoğu da benimle aynı safta...

Bugün, işte o aklıselim Kürtlerin harekete geçme zamanıdır.

Ben kendi payıma düşeni yapmaya çalışıyorum. Dün Mahallebaşı'ndaki Türklere, "Amandır ha sakın PKK'nın tuzağına düşmeyin. İstedikleri sizin de Kürtlere saldırmanız. Sabırlı olun ve sorunun çözüm merci olarak devleti ve hukuku görün. Kimse durumdan vazife çıkarmasın" şeklinde telkinlerde bulundum.

Kürt kökenli gazeteciler, politikacılar, işadamları ve vicdan sahibi herkes de aynısını yapmak zorunda...

Şayet bu kardeşliğe, birlik ve beraberliğe halel gelsin istemiyorsak...

Bir kaç yıl önce Mahallebaşı'nda parlayan cılız bir kıvılcım, Allah korusun bugün neredeyse bir semti yakacak derecede bir ateş olmuş...

Gelin hep birlikte o ateşe su serpelim...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • cem gedikli 01 Ocak 1970 02:00

    buryada doluşmuş zerdustler.adamsanız yuruyun bakalım sizde caddeye.mhp faşist diyen zerdust olmayan aklını alır MHP senin

  • Yunus Onurlu 01 Ocak 1970 02:00

    Etrafımız ateş çemberi ve bu ateşin sebebi ise ırkçılık ve mezhepçilik zehri. Lütfen birliğimizi bozmayalım. Kürt düşmanı 3-5 zibidiyi de kaale almayalım. Dükkanları yakan provokatörleri de kaale almayalım. Zaten amaç Erzurum`u karıştırmak. Erzurum karışırsa Türkiye karışır. Aman suhulet ve sukünetimizi koruyalım ve her olayda Mahallebaşına yürümeye kalkmayalım. Erzurum birliğin kalesidir. Lütfen birbirimizi Allah için sevelim...

  • Muharrem SERTTAŞ 01 Ocak 1970 02:00

    GURBET TEKİ DADAŞ TAN SELAM VAR SEVGİLİ KARDEŞİM SAYIN MEHMET ŞENER öncelikle yazmış olduğunuz güzel ve gerçek leri yansıtan yazılarınız, fikirleriniz ve akilane uyarılarınız için teşekkür eder, gelecekle ilgili yapmış olduğunuz doğru öngörüleriniz den ötürü sizi kutlarım. Burada öncelikle Kürt bölgelerine yatırım yapılmadı, ayrıcalık yapıldı diyen herkesi Karayazı ilçemizin aşağı söylemez köyünün yaylasına 1980 lı yıllarda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından yapılmış olan göleti gidip görmeye davet ediyorum. Bilindiği gibi Mahalle başında bulunan söylemez otelinin sahibi olanlar, Aşağı söylemez köyünden olan kardeşlerimizdir. Erzurum un başka hiç bir köyünde o köye özel olarak gölet yapılmamıştır. Burada Başta sayın valim olmak üzere tüm kamu görevlilerinden şunu istirham ediyorum. 1 - Lütfen başka illerden gelerek Erzurum a yerleşenler içerisinde bulunan ermeni kökenlilerin tespit edilmesini sağlasınlar. 2 - PKK tarafından görevlendirilen hainlerin ortaya çıkarılarak Erzurum dan uzaklaştırılmasını sağlasınlar. 3 - Kürt aydınların biran önce İnsiyatıf ve sorumluluk alarak mahalle başında kardeşliği yeniden tanzim ve temin etsinler. Allah aşkına Birisi çıkıp söylesin her dönem Erzurum dan en az 3 Milletvekili Güney ilçelerden seçilmedi mi?. Kim istedi nümüne hastahanesinde, belediyede, Valilikte veya başka bir devlet dairesinde çalışması engellendi. Kim istedi de üniversitede okuması engellendi veya ticaret yapması engellendi. Ben 52 yaşındayım ve 42 yıldır Erzurum da yaşayarak Erzurum dakı hayatı iyi bilmekteyim. Erzurum da hiçbir zaman hiçbir Kürt kardeşimize eksiklik veya öteleme yapılmamıştır. İsteyen olursa tüm Kürt Tüccarlarının, Bürokratlarının, Siyasetçilerinin ve Erzurum un Türkiye nin kaymağını yiyenlerinin Kürt kökenli olanların İsimlerini yazabilirim. Lütfen herkesin aklını başına almasını istirham ediyorum.

  • ahmet demir 01 Ocak 1970 02:00

    sürekli kardeşlik diyorsunuz ama en ufak olayda mahallebaşına yürüyüp kürtleri linç etmeyi, orayı yakıp yıkmayı hayal ediyorsunuz. beraber çalıştığım iş arkadaşım dahi bu şekilde düşünürken kardeşlik nasıl olacak, bu mu kardeşlik. 90 larda bile bu kadar değilken, 2000 lerden sonra resmen bir linç kampanyası başlatıldı. önceleri yılda bir iken şimdilerde yılda bir kaç sefer oldu, önceleri bir gün sürerken şimdi 3 gün sürüyor. hiç bunun hesabını yapıyormusunuz. hep sorun kürtlerde var sanıyorsunuz ama hiç aynaya bakmıyorsunuz.

  • akıl 01 Ocak 1970 02:00

    Neden mahallebaşılılar bu provasyona engel olmuyorlar? Aslında bunu sorgulamak gerekmezmi? Neden başka bir semt değil? Terörle ilgili her olay neden mahallebaşında başlıyor? Kürtler bu duruma sessiz kalıp tepki göstermiyor ve duyarlı insanlar tepki gösterince tahammülsüz, ırkçı , ayrımcı sınıfına itiliyorlar. Oradaki kürt vatandaşlarımız o insanlara tepki gösterse kimseninde mahallebaşına yürümesine gerek kalmaz.

  • ŞEREF 01 Ocak 1970 02:00

    Ben 1959 yılında Mahallebaşında Durak sakarya sokak ta doğdum eş,im dostum telefon la arıyor ne oldu diye UTANCIM DAN cevap veremiyorum bu ne demek ya PKK yol kesecekl 20 metre ileride POLİS KARAKOLU VAR ve sessiz kalacak TÜRKİYE GÜNEY DOĞRUDA HAKİMİYETİNİ KAYBETMİŞ ŞİMDİ DOĞU ANADOLU DA ERZURUM DA PKK YOL KESECEK BİZLER DURUP BAKACAZ VARMI YAAA ....

  • Murat 01 Ocak 1970 02:00

    Nasıl mahallebaşında üç beş kişinin yaptığını tüm Erzurumlu Kürtlere mal edemiyorsak , mahallebaşına yürüme hadisesini de tüm Erzurumluya mal edemeyiz. Ancak milliyetçiliğin karşılıklı olarak Erzurumda artığı bir vakadır. Sizlerden beklenen bir tarafı suçlamak olmamalı. Kardeşlik adına Kürtlerden tavır almalarını bekleme hakkımızın olması için bizlerin de Kürt vatandaşlarımızın haklı ve meşru taleplerine duyarlı olmamız gerekmektedir. Kardeşlik tek taraflı olamaz. Elimi vijdanıma koyup düşündüğümde bu kardeşlikte bir dengesizlik var diyorum. Bu kavramın altını doldurmalıyız. Bu devleti Kürtlerin de devleti yapmalıyız.

  • Müslüm Altın 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurumlu Kürt olarak mahallebaşında yaşananları kabul etmediğim gibi Diyarbakırda bayrak indirmeyi de kınıyorum. Aynı zamanda Licede göstericilerin öldürülmesini de kınıyorum, Mahallebaşına yürüme eylemininden de rahatsız olduğumu da ifade etmeliyim. Mahallebaşında olanlar yanlış ama oraya yürümek de yanlış...Mahallebaşında olana tepki gösterip, mahallebaşına yürüme eylemini makul görmek veya meşru görmek yanlıştır.

  • Abdullah Şahin 01 Ocak 1970 02:00

    Kürtleri linç etmek için en küçük bir bahaneyi dört gözle bekleyen kimi milliyetçi Türk vatandaşlar varken suçu Mahalebasına atmak adil mi? Kürtlerin varlığını eşitliğini birilerinin fark etmesi lazım. Mahallebaşını hedef yapıp iki de bir oraya yürümek neye, kime hizmet etmektedir. Irkçılık zehri ile zehirlenenler memlekete kan ve gözyaşı getirmişlerdir. İnsanlara bu tuzağa düşmeyin derken derken dahi provokasyon dili kullanmayın lütfen!

  • Yusuf Çallı 01 Ocak 1970 02:00

    Bence, bin yıldır Kürdlerle birlikte yaşadığı halde henüz onları tanıyamamış, varlıklarını içselleştirememiş, yalanı, hakareti ve aşağılamayı, vurmayı, kırmayı vatanseverlik sayanlar ateşe körükle gidiyor. Kürdleri, mahallebaşını bu denli kötülüğün simgesi haline getirmek, Türk kamuoyunun Kürdlere olumsuz bakışını, Kürdlerin de dışlanma ve aşağılanmadan mütevellit öfkesini celbeder. Dolayısıyla bu sorumsuzluk ve üstenci bakış birliğe ve kardeşliğe hizmet etmez. Derviş`in fikri neyse zikri odur.

  • Kamil Taşar 01 Ocak 1970 02:00

    Mehmet bey, son yaşanan provokasyona demokratik çerçevede tepki meşrudur ama Erzurum`da bu demokratik bilinç eksikliği de var diye düşünüyorum. İyiki Emniyet güçleri var, yoksa şimdiye kadar mahallebaşı çoktan kanamıştı. Her defasında oraya yürünmesi, Kürt öğrencilere saldırılması yarayı derinleştirmektedir. Erzurum sosyolojisinin bir parçası olan Kürt yurttaşların son seçimlerde tercihi belli ve bu noktaya gelinmesinde Erzurumluluk üst kimliğinin ve dadaşlığın belli bir etnisite üzerinden tanımlanması, Kürtler Erzurum`da yokmuş gibi davranılması vb. birçok sebep vardır. Sonuçlar üzerinden konuşmak memlekete daha çok kavga getirir.

  • Samet Aydın 01 Ocak 1970 02:00

    Ne birliği ya! Senin birlikten anladığın Kürdün köleliği, Türkün efendiliği...Sen benim Türkçe bildiğim kadar Kürtçe bil o zaman belki anlaşırız. Bu arada aslında mahallebaşındaki Türk esnaf vurgusuda ilginç...Ne demek istediğin çok net...Kürt esnafa bakın orda Türklerde var, ayağınızı denk alın derken, Türk kökenli esnafa da tepki gösterin diyorsunuz. Her zaman yaptığın gibi... Seçim öncesinde başlamıştı senin kışkırtman zaten! Hala Kürt kökenli diyerek zaten saflığını ve safını belli etmişsin. Siz Türkler imanı ve vijdanı ne zaman kaybettiniz? Gözün önünde 100 yıldır bir halk asimilasyondan, katliamdan geçirilirken buna ses çıkarma, ondan sonra Mahallebaşında kıvılcım de!!!

  • Hanifi Şahin 01 Ocak 1970 02:00

    Su serpelim derken ateşe körükle gidiyorsun, esnaflar arasında ihtilaf çıkararak...

  • Vicdan 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın yazar mahallebaşında sadece Türk işyerleri değil, Kürt işyerleri de taşlanıp camları çerçeveleri indirildi. Lütfen bu ayrıntıyı özellikle yazınız....

  • acr hly 01 Ocak 1970 02:00

    Blöf yapmıyorlardı, dediklerini aynen icra ettiler! Erzurum`un göbeğinde devlete de millete de kafa tuttular. bunlara bu hakkı veren özerklik diyip tepemize cıkaran hükümette suc güzel ülkemiz ne hale geldi ....

  • ERDAL DOĞAN 01 Ocak 1970 02:00

    YAZINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM MEHMET BEY.HASSASİYETLE YAKLAŞILMASI GEREKEN BİR KONU.ERZURUM BU DEVLETİN BU MİLLETİN YEGANE TEMEL KARDEŞİLK ŞEHRİDİR.BİRLİĞİ BERABERLİĞİ DEVAM ETTİRMEK LAZIM.LAKİN BİRDE YILLARDAN BERİ MAHALLEBAŞI BAŞTA OLMAK ÜZEREKÜRT KÖKENLİ VATANDAŞLARIN YAŞADIĞI YERLERE HİZMET GÖTÜRÜLMEMESİ DE BİR DIŞLANMIŞLIK HİSSİ UYANIDRDI.ERSAN GEMALMAZ YADA MAHMUT UYKUSUZDAN BERİ ASFALKT GÖREMEYEN MAHALLELER VAR.YENİŞEHİRDE YILDIZKENTTE BİR MAHALLEDE ÜÇ BEŞ ÇOCUK PARKI VARKEN BURADA ÇOCUKLAR TOZDA TOPRAKTA.İKİ YIL ÖNCESİNE KADAR ÇÖP KONTEYNERE OLMAYAN MAHALLELER VARDI.MAHALLEBAŞI DEDİĞİMİZ YERDE KAÇ TRANE GENÇLİK LOKALİ KAÇTANE KAFE KAÇ TANE EĞİTİM MERKEZİ KAÇ TANE SOSYAL ALAN KAÇ TANE BANKA KAÇ TANE DERNEK KAÇ TANE....YANİ BU İNSANLAR DIŞLANMIŞLIĞI HİSSEDİYOR MAALESEF VE BAZILARIDA BUNU İYİ KULLANIYOR.DEVLETİN HALKIN İÇİNDE OLMASI GEREKLİ.BENCE BİRAZDA OLAYA BÖYLE BAKMAK GEREKBUGÜNLERE BİR GÜNDE GELİNMEDİ.YİNEDE ERZURUM HEPİMİZİN CANIMIZ MEMLEKETİMİZ.DİKKATLİ VE SAĞDUYULU OLALIM.HEPİMİZİN RABBİ BİR PEYGAMBERİ BİR VATANI BİR EZANI BİR.....

  • mehmet 01 Ocak 1970 02:00

    Dün Erzrum çarşıda kamyoneti süren bir faşist MHP işareti yaparak hızlı giderken aniden arabanın önüne iki köpek yavrusu çıktı faşist arabayı durdurdu ve başını arabanın penceresinden çıkartarak anam av... olsun, vallahi eğer bu köpekler kürd olsaydı ben bunları ezer giderdim Faşistler için kürdün değeri köpek kadar da yokmuş......

  • murat sen 01 Ocak 1970 02:00

    güzel şeyler yazmışsında orada oturan bir sakin olarak şuna şahit oldum türk kökenli esnaf ve şıhbızınlı olan gölbaşı sakinlerin hiçte onlardan geri kalır yanı yoktu ayrıca polisin bu söylediğim kesimin yanında yer alıp diğer tarafa saldırmasına ne diyorsunuz merak ediyorum

  • Ali Erdem 01 Ocak 1970 02:00

    Ateşe su serpelim diyorsanız Erzurumda Kürtlerin de varlığını kabul etmekle başlamamız gerekir. Haydi kardeşlik adına mesala gazetenizde Kürtçe makale yayınlayın, İngilizce öğrenmeye ayırdığımız vaktin onda birine kardeş dediğimiz halkın dilini öğrenelim.Sana bir sorum var, Erzurumda bir kafede kürtçe şarkı çalabilir mi? Erzurumlu Kürtler olaylar olunca mı aklımıza gelecek, dairede beraber çalıştığım onlarca Kürt arkadaşım var. Bayrağı bilen, memleketini seven ama kendi kimliğine, kültürüne, diline saygı bekleyen...Kardeşliği hep onlardan beklemeyelim, onlara geçmişte zülüm yaparken ses çıkarmadık bari şimdi biraz da biz kardeşlik yapalım.

  • Mehmet Güngür 01 Ocak 1970 02:00

    Tetikçi gazetecilik yapmayın...Mehmet Bey savcı olmayı bırakın, esnafı ayırmayın. Duyum ve söylentilerle yazı yazmayın. Mahallebaşını zaten yeterince marjinalleştirdiniz. 90`lı yılların söylemini kullanmayı da bırakın. 90`lı yıllardan beri her olayda Mahallebaşına yürümenizden dolayı incinen,duygusal kopuş yaşayan hatta fanatikleşen birçok Kürt tanıyorum. Siz Güney ilçelerimizde ki sonucu doğru okumalısınız. Kürtleri ötelemeyi, onlara hakaret etmeyi bırakmalısınız. Hele Kürt kökenli ifadesinin insanları nasıl incittiğini anlamalısınız artık ! Sizlerin sağduyu çağrısı yapmanız lazım. Neden bir defa dahi Mahallebaşına yürümenin yanlış olduğunu duymadık sizden? Hep kusur Kürtler de mi? Nalıncı keseri gibi hep kendine yontuyorsun.Tarafsız olamazsın, en azından adil ol!

  • Sami Elibol 01 Ocak 1970 02:00

    Neye dayanarak Türk esnafa saldırdı diyorsunuz? Diliniz çok tehlikeli.. Senin konuştuklarının komşularına iftira atmadıklarını nereden biliyorsun? Esnafı Türk diye ve Kürt diye ayrıştırmak çok tehlikeli.. Önce Kürt kökenli demekten de vazgeçmelisiniz. Ne demek Kürt kökenli? Kürt demek zoruna mı gidiyor? Aynı çağrıyı her olayda Mahallebaşına yürüyüş düzenleyenlere de yapmalısınız. Şiddet içeren her türlü eylemi hep beraber kınayalım ama siz o çağrıyı herkese yapın! Ya Mahallebaşılı da yürüse ne olacak...