Ekonomi Haber Girişi : 29 Mart 2021 15:14

Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması!

Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması!
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu son dakika faiz açıklaması yaptı.

Erzurumajans-Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, son dakika açıklaması yaparak, "Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. Bloomberg'e konuşan TCMB Başkanı, Merkez Bankası'nın yüzde 5 enflasyon hedefine de sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı.

 

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜ KALICI KILMAK


"Yeni dönemde de kararlarımızı kurumsal bir para politikası anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde almaya devam edeceğiz" dedi.

 

Kavcıoğlu, TCMB'nin %5 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyledi.

 

TCMB başkanlarının görevden alınmaları sonrasında piyasaları TCMB’nin araç bağımsızlığının olduğuna nasıl ikna edeceği sorusuna Kavcıoğlu şu yanıtı verdi:


"Merkez Bankasına enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek için elindeki araçları kullanmak konusunda kanunla araç bağımsızlığı verilmiştir. Merkez Bankamız da değişen dünya koşulları altında ve başta enflasyon görünümü olmak üzere yurtiçi makro ekonomik gelişmeler ışığında para politikası araçlarını günün şartlarına göre bağımsız şekilde kullanmaya devam edecektir."

 

Kurların serbest piyasada arz talep dengesine göre oluşacağını kaydeden Kavcıoğlu, "Para politikası duruşunu belirlerken gerçekleşen ve beklenen enflasyonla birlikte küresel sermaye akımları, benzer ülkelerin reel getirileri ve yerleşiklerin portföy tercihlerini de dikkate alacağız" dedi.


Merkez Bankası'nın uygun koşullar oluştuğunda rezervlerini güçlendirmeye yönelik araçları iletişimi önceden ve gerektiği şekilde yaparak devreye alabileceğini kaydeden Kavcıoğlu; TCMB’nin tek politika faizi uygulamasına devam edip etmeyeceğine yönelik soruya da şu yanıtı verdi:

 

"Para politikasının operasyonel çerçevesini koruyacağız, bir hafta vadeli repo faiz oranı para politikası açısından temel politika aracımız olmaya devam edecek."

 

(Reuters)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.