Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Aziz Nesin'lik cevap...

Şehrimizde faaliyet gösteren Sivil kitle örgütleri içerisinde en çok bilinen ve önemli hizmetlere öcülük eden  Erzurum Kalkınma Vakfı'dır (ER -VAK ) Geçtiğimiz günlerde ER-VAK gençlik kollarınca bir Tiyatro  oyunu sahnelendi. Atatürk Üniversite'si öğrencilerin den oluşan tiyatro ekibinin, ülkemiz de giderek artış gösteren Zararlı madde kullanımına ve sonuçlarına dikkat çekmek maksadıyla  UYANIŞ VE KİM DÜŞLER BİTSİN ISTER Kİ isimli oyununu üniversitenin salonunda keyifle izleme fırsatı buldum.

Oyun  etkileyici ve ders vericiydi. Salon tıka basa doluydu ve beğenildiği salonun alkışlarıyla teyit edilmişti. ER- VAK yönetimi sergilenen oyunun başta öğrenciler olmak üzere, geniş genç kitleleri tarafından seyredilmesi maksadıyla ilçelerdeki yüksek okullarda da sergilenmesi için talepte bulunmuş ve yönetimlerce yapılan talep uygun görülerek eser sahnelenmiştir.

Aynı talep Il Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilmiş, ancak müdürlük yetkililerince komik ve mizahi bir cevapla, talep reddedilmiştir. Oyunu izleyen birisi olarak, böylesine vurgulu bir tiyatro eserinin özellikle ilk ve orta dereceli okullarda sergilenmesinin çok yararlı olacağına inanmaktayım.

Ancak Milli Eğitim Müdürlüğünün vermiş olduğu olumsuz cevap yazısı tam bir Aziz Nesinlik türden;" Eserin sergilenmesi inceleme kurulunca uygu görülmüş ancak velilerden gelen derslerin aksatıldığına yönelik şikayetlerin gelmesi ve ücret istenilmesi , nedeniyle etkinliğin yapılması uygu görülmemiştir. "denilmiştir.

Yazı mizah maksadıyla yazılmamışsa tamam kendiyle çelişen ifadeler içermektedir. Eğitim'in başındaki bir kurumdan böyle bir yazı yazılmasının karşısında hayrete düşmemek mümkün değildir. Keşke inceleme kurulundan önce şayet varsa  yazılan yazıyı Anlama Kuruluna gösterseydi de böylesi bir garabet ortaya çıkmasaydı. Üstelik oyunun ücretsiz olduğu ER-VAK ın yazısında belirtilmiş olmasına rağmen...

Yazıdan anlaşılan şöyle; Veliler yakınen tanıdıkları Milli Eğitim Müdürünü telefonla arayarak ER-VAK size bir yazı gönderecek bir tiyatro oyununu çocuklar seyretsin ibret alsın diyecekler ve bundan dolayı ücret talep edecekler, sakın ha  müsade etmeyin, çocuklarımızın dersleri aksıyor ve masrafımız çoğalıyor, demişler gibi bir anlam çıkıyor.

Yani velilerimiz olacakları önceden ya istihbarat yoluyla yada keramet hissiyle keşfedip, yakınen tanıdıkları müdürü telefon bombardımanına tutarak ikaz etmişler. Velilerlerin  bu kadar ilgili ve Milli Eğitim  Müdürlüğü ile  iç içe olmasından mutlu olmak lazım.

Sağ olsunlar Müdürlük Eser İnceleme Kurulu (MEİK) yinede hakkı teslim etmiş, eserin eğitici olduğuna karar vermiş. Ayrıca yol göstermeyi de ihmal etmemiş, oyunu başka salonlarda sergileyin diyerek eğitimci olduklarını göstermişler.

Sanatın, sosyal ve kültürel faaliyetlerin eğitim-öğretimin tamamlayıcı unsuru olduğunu ve çocukların böylece sosyallaşacaklarını,  koskoca müdürlere öğretecek değiliz ya!

Demek ki Aziz Nesin'in ruhu hala aramızda dolaşıyor. Vesselam.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ahmet münir 01 Ocak 1970 02:00

    Emniyet Genel Müdürlüğü`nün hazırladığı uyuşturucu raporuna göre, 2014 yılında uyuşturucu kullananların oranı yüzde 17 arttı ve 648 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin en yüksek olduğu il ise İstanbul oldu.