Bölge Haber Girişi : 10 Aralık 2010 12:04

Narman'da angus doğumları!..

Narman'da angus doğumları!..
Erzurum'un Narman ilçesinde bu yılın başlarında ilçede tohumlanması gereken sığırların suni tohumlama metodu kullanılarak Aberden Angus ırkı tohumlar atılmasının ardından Angus ırkı buzağıların doğumları başladı.

Erzurum Ajans-Narman İlçe Tarım Müdürlüğünce yıllardır suni tohumlama yöntemi kullanılarak daha verimli hayvan cinslerinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüldüğü bu çerçevede İlçe tarım müdürlüğünce 2010 yılı başlarında yine suni tohumlama metodu ile tohumlanan sığırlar ilk Angus buzağılar doğurmaya başladılar.

İlçe Tarım Müdürü Veteriner Hekim Salim Pehluvan, 2010 ayılı içerisinde ilçede Angus ırkı tohumlar kullanılmaya başlandığını belirterek 2010 yılı içerisinde 380 adet angus ırkı tohumlama yapıldığını yaklaşık olarak 300 ün üzerinde doğum beklediklerini bildirdi.

2011 yılında bin adet angus ırkı tohumlama yapmayı hedeflediklerini bu konu ile ilgili KUDAKA’ya da bir proje hazırlanarak verildiğini söyleyen İlçe Tarım müdürü Pehluvan, “Hedefimiz ilçenin belli bir bölgesinde Angus ırkının geliştirilmesi ve yerleştirilmesini sağlamak ve ileride Angus ırkı hayvanların Narman ilçesinden yayılarak bu bölgenin bir et deposu haline getirmek” dedi.
 
Angus ırkı buzağılardan ilk doğum Narman ilçesinde hayvan yetiştiriciliği yapmakta olan Akın Turan’ın işletmesinde meydana geldi.

Akın Turan İlçe Tarım Müdürlüğünün teşvikleri ile 2010 yılı başlarında 3 adet Angus ırkı sığırı Narman’da ilk olarak kendilerinin aldığını belirterek bu ırkın daha verimli olduğunu görünce işletmesinde bulunan montofon cinsi sığırlarında yine suni tohumlama metodu kullanılarak Angus ırkı tohumlarlar attırdıklarını ve ilk doğumlarında başladığını söyledi.

Akın Turan, bölgede Angus ırkı sığırların daha verimli olacağını düşündüklerini ifade ederek, “Çünkü bu ırk hayvanların daha çabuk geliştiğini gözlemledik. Et üretimi için uygun bir hayvan ırkı ilçede hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilerimize de tavsiye ediyorum” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.