Ne şu, ne bu! Benim Valim İlyas!

Erzurum Valiliği'nde bir nöbet değişimi daha görünüyor. Antalya Valisinin Erzurum'a, Erzurum Valisinin de Antalya'ya gitmesi gündemde. Her ne kadar henüz kararname Cumhurbaşkanı'ndan çıkmış değil, ama tarafların tavırları, bunun doğruluğunu gösteriyor. Ancak, Vali Sebahattin Öztürk'ün Antalya'ya gidecek olması değil aslında benim yazı mevzum. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın gelmesi de değil elbette. Ben benim Valim'e bakarım. İlyas Demir'e!

***

Bundan tam 20 yıl önceydi. Yıl 1993′dü! Rahmetli Oğuz Berberoğlu ilk defa Erzurum'a Vali olarak atanırken, Özel Kalem Müdürü Zafer Yıldız da görevden alınıyor, yerine o kurumda 'düz memur' olan İlyas Demir geliyordu. Hem Berberoğlu hem de Demir'in ilk deneyimleriydi. Adeta biri Valiliği diğeri de Özel Kalem Müdürlüğü'nü burada öğrenmeye başladı. Çok geçmeden Berberoğlu Erzurum Valiliği'nden alındı ama İlyas Demir yerinde kaldı. Zaten kalış da o kalış!

***

O İlyas Demir, geçen bu süre içerisinde hep 'gölge Vali' oldu. Osman Derya Kadıoğlu, Celalettin Güvenç, Sami Bulut gibi ilk defa Vali olanlara da, geçmiş tecrübe ve deneyimleri ile Valiliği öğreten adam da oldu. Öyle ki çoğu kez görmüşümdür. Vali, mutlaka yapacağı işler ile ilgili olarak yardımcılarından çok İlyas Demir ile istişare ederdi. Bir çok yapacağı işi Demir'den öğrendi. O da bir gün dahi nezaketini ve ciddiyetini bozmadan o valilere akıl hocalığı yaptı. Aklını kullandı sadece o makamda kalmadı, gelen Valilerin güzel icraatlarında da hep fikir babası oldu.

***

Geçen süre içerisinde benim de hep 'adamım' olan İlyas Demir, sanmıyorum ki küstüğü veya küstürdüğü adam sayısı bir elin parmaklarını geçecek kadar olsun. O hem iyi bir 'bürokrat' hem de iyi bir 'siyasi' oldu. Denge unsuru oldu o Erzurum Valiliği'nde. Herkes gibi ben de gelen her validen önce İlyas Demir'i önce arar, hayırlı olsun derim. Bugün de öyle olacaktır. Gelecek Vali'ye hayırlı olsun ziyaretleri İlyas ile başlayacak. Ben gibi herkes de bilir ki Vali ile görüşmenin yolu Demir'den geçer.

***

Görevde kaldığı süre içerisinde gelen Vali mutlaka bir siyasi partiye yakın gibi göründü ama İlyas Demir için bunu söyleyenin alnını karışlarım! Nerden, kimden öğrendi, nasıl ettiyse siyasi görüşü ile ilgili çok da renk vermedi. Doğrusu siyaset ile işi de olmadı. O yüzden de MHP İl Başkanı Zekai Kaya'nın Vali Sebahattin Öztürk ile ilgili serzenişlerini duduğumda direkt İlyas aklıma geldi. İlyas buna neden fırsat verdi diye düşündüm. Çünkü İlyas gibi bir strateji uzmanı, Valisi ile muhalif bir partinin il başkanını karşı karşıya getirmemeliydi diye de düşünmedim deği!  Çünkü burada belli ki İlyas Demir'in bir ihmali olduğunu sandım, hala da öyle düşünüyorum!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.