Nene Hatun hanımlar çarşısı

Anadolu'ya gelen ünlü Arap Seyyah İbni Batuta, çarşı ve pazarda alışveriş yapan Türk hanımlarını gördüğünde büyük bir şaşkınlık yaşamış ve seyahati boyunca Türk hanımlarının sosyal hayat içerisinde aktif olduklarına şahit olmuş, bu gördüklerini günlüklerine yazmıştır.
İbni Batuta'nın gördüğü bu durum, Türk kültüründe kadına verilen önemin ve kadının günlük yaşantı içerisinde söz sahibi olduğunun ifadesidir.
İşte bu ifadenin en güzel şekilde yansıdığı illerin başında Erzurum gelmektedir
Erzurum'un sosyal yapısı her ne kadar erkek egemen bir toplum olduğumuzu gösterse de gerçekte bunun böyle olmadığını, yani kadının hep ön plânda olduğunu, hepimiz nenelerimizden, analarımızdan bilmekteyiz.
Erzurum tarihine bakıldığında kadınların ön plânda olduğu gerçeği hemen anlaşılmaktadır ki Saltuklu Hakanı Mama Hatun ile milli kahramanlarımızdan Kara Fatma ve Nene Hatun bu farklılığın somut örnekleridirler.
Askerlik, siyaset, eğitim, spor, yöneticilik vb. konularda isimlerinden bahsettiren Erzurumlu hanımlarımızı, ne gariptir ki ticari alanda ön plânda görememekteyiz.
Son yıllarda küçük çaplı da olsa ticari hayat içerisine giren ve başarı grafiklerini yükselten hanımlarımızı gördüğümüzde, ticaret sektöründe Erzurumlu hanımlara fırsat verildiğinde onların bu işin üstesinden rahatlıkla geleceklerini söyleyebiliriz.
İşte bu fırsatlardan biri Palandöken Belediyesi tarafından Cumartesi günü açılışı yapılan "Nene Hatun Hanımlar Çarşısı"dır diyebiliriz.
Bu çarşının Türkiye'de ilk olması ve Erzurumlu hanımlara ticari hayatta başarı yollarını açacak olması, Hanımlar Çarşısı projesini gerçekten önemli kılmaktadır.
Yıldızkent'de iki dönümlük bir alan üzerine inşa edilmiş ve içerisinde 23 dükkân bulunan bu çarşının hanımlar tarafından işletilmesi, Erzurum adına fevkalâde güzel bir yaklaşımdır.
Gözlerinde ümit olan ve her hallerinden bu işi başaracağız diyen kararlı ve heyecanlı kardeşlerimizi gördüğümüzde, Erzurum'un kalkınmasında "Dadaş" hanımların aktif rol oynayacaklarını yüreğimizde hissettik.
Estetik bir görünümü ve rahat bir alışveriş ortamı olan bu çarşıda, 23 müteşebbis hanım değişik sektörlerde hizmet verecekler.
Yakın zamanda bu çarşının daha büyüyerek gelişeceğini ve Erzurumlu hanımların bununla yetinmeyip büyük bir AVM ile yolarına devam edeceklerini ümit ediyoruz.
Palandöken Belediye, Başkanımız Sn. Orhan Bulutlar'a bu güzel projeleri için teşekkür ediyor, "Nene Hatun Çarşısı"nda hizmet verecek olan Nene Hatun'un torunlarına hayırlı işler, helâl kazançlar ve başarılar diliyoruz.                                    
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.