Neyse ki kapanıyor...

Zahir bir yıl sonra “tarih” olacaklarını bildiklerinden, işi “geyik”e vurmuşlar!

Hoş öncesi de evlere şenlikti ama hiç bu kadar da “ninno” olmamıştı.

Neden veya nereden bahsettiğimizi merak ediyorsunuz değil mi?

O halde sözü daha fazla uzatmayalım.

Bahsettiğimiz şey, aslında kuruluş amacına bakıldığında, son derece ciddi ve aktif bir hizmeti tarif ediyor. Öyle ki eğitimden tutunuz da sağlığa kadar, hem her alanda kamu adına söz sahibi yasal bir yapıdır.

Bakmayın siz kimsenin iplememesine, aslında yaptırım yetkisi oldukça fazla…

Evet…

Tam da tahmin ettiğiniz gibi, il genel meclisinden bahsediyoruz.

Erzurum özelinden söyleyecek olursak, geçmişte ve bugün üyelerinin neredeyse tamamı “ağır cezalık” bir meclis!

Her il’de var ve her il’in nüfusuna göre üye sayısı değişir.

Misal; Erzurum İl Genel Meclisi’nin 58 üyesi bulunuyor. Bu üyelerin 40’ı AK Parti’ye, 8’i BDP’ye, 5’i MHP’ye, 1’i DP’ye mensupken, 4 de bağımsız üye var.

Birkaç yıl öncesine kadar, başkanlığını o il’in valisi yapardı; sonra yapılan yasa değişikliği ile kendi içinden “meclis başkanı” seçiliyor. Üyeler ilçelerden seçilerek gelir ve her genel seçimde büyük oranda yenilenir.

Birkaç ay önce çıkan ancak 2014’ten sonra yürürlüğe girecek olan “büyükşehirler yasası”na göre, artık il genel meclisleri olmayacak. Yerine büyükşehir belediyesi meclisi ikame edilecek. Üyeleri ise, ilçelerden ve merkezden seçilecek. Bu meclis’in doğal başkanı da o şehrin anakent belediye başkanı olacak.

Değil mi ki o güne kadar, mevcut il genel meclisi görevini sürdürecek ve bu şehirde yapılacak kamu hizmetlerinde tayin edici olacak.

İşte o il genel meclisi, tıpkı dün Palandöken’de yayımlanan raporlar gibi raporlar hazırlamaya devam edecek.

Dün yayımladığımız rapor, il genel meclisi köye yönelik hizmetler komisyonunun raporuydu. Hayli tartışmalara yol açan o raporda, kapalı köy yollarından ve köylerde halkın yaşadığı sorunlardan söz ediyordu.

Yani malumu ilam ediyordu. Buna rağmen aralarında kimi acar ve de kraldan çok kralcı üyelerin bulunduğu bir grup adeta gök kubbeyi inlettiler:

“Hayır. Bu rapor gerçeği yansıtmıyor. Erzurum’da hiçbir köy yolu kış nedeniyle kapalı değil.”

Şaka gibi…

Adam Erzurum’da yaşamıyor ama yolu kapalı köy olmadığını iddia ediyor.

Yani hem yaptığı işi, hem de şehri adeta “ti”ye alıyor!

Dün de başka bir rapor elimize geçti. O da “eğitim komisyonu raporu” idi.

O raporda da, Aziz Nesin’lik tespitler vardı.

Biri size sorsa ki, “Erzurum’un eğitim sorunu nedir” diye siz oturup da, çocukların televizyon başında geçirdikleri zamanı mı “en büyük sorun” şeklinde anlatırsınız?

Evet; bizim il genel meclisi eğitim komisyonu tam da bunu yapmış. Sanırsınız mübareklerin her biri sosyolog, toplum mühendisi veya çocuk gelişim uzmanı!

Yahu bu memlekette öğretmen olmadığı için dersleri boş geçen okullar var, hala bu şehirde öğretmen açığı ciddi bir oranda…

Yeni dersliklere şiddetle ihtiyaç olmasına karşın, kırsalda yetersiz imkanlarla eğitim veriliyor.

Bu ve daha fazlasına rağmen il genel meclisi oturmuş çocuklar televizyondan nasıl uzaklaştırır diye “araştırmacı meclis üyeliği” oynuyor.

Kardeşim, dedikleriniz tabii ki yanlış değil ama sizin öncelikli göreviniz sosyolog olmak değil; sizin öncelikli göreviniz hangi köyde öğretmen yok, hangi ilçede dersler boş geçiyor, hangi noktada taşımalı eğitim yürümüyor, nerede derslik sayısı az gibi sorulara cevap aramak, en önemlisi de o sorunları çözmektir.

Niçin bugüne kadar hiç tartışmadınız, Erzurum neden üniversite ve fen lisesi sınavlarında istenilen yerde değil?

Bereket bu meclis kapanıyor da böylelikle bizler de size ikide bir komik raporların haberlerini vermeyeceğiz.

Gerçi bendeniz yenisinden de çok umutlu değilim ama neyse… 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.