Kültür-Sanat Haber Girişi : 08 Ağustos 2012 11:00

Osmanlı Tarihi uzmanı Günay:

Osmanlı Tarihi uzmanı Günay:
‘Ramazan ayında eğlence olur mu?’ tartışmalarına akademik çevrelerde katıldı.
ErzurumAjans-‘Ramazan ayında eğlence olur mu?’ tartışmalarına akademik çevrelerde katıldı. İlahiyatçı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, Yakutiye Belediyesi’nin Ramazan etkinliği konseptinin dini açıdan sakınca oluşturmadığını, dini ve milli kültürü yaşatıcı özelliği olduğunu kaydetmişti. Atatürk Üniversitesi’nden Osmanlı Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Günay ise, Ramazan eğlencelerinin kökeninin Osmanlı’ya dayandığını söyledi.
Atatürk Üniversite Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yakınçağ, Osmanlı Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Günay, Ramazan ayına özgü eğlencelerin Osmanlı ile dini kültürüne girdiğini söyledi. Prof. Dr. Günay, 19. Yüzyıl itibariyle eğlencenin çeşitlenerek yaygınlaştığının görüldüğünü belirtti. Günay, en canlı eğlencelerin Şehzadebaşı’nda Direklerarası isimli bölgede olduğunu belirtti. Günay, “19. yy Osmanlı eğlencelerinin yaygınlaştığı dönem. İstanbul’da ramazan şenlikleri, eğlencelerinin geçtiği bölgeler Şehzadebaşı’nda Direklerarası, umumi halkın akşam saatlerinde gezinti ve dinlence alanı olmuş. Tiyatro gelince, teravih namazı sonrası halk tiyatroya gidiyor. Çeşitli gösteriler var o dönemde. Tuluat, tiyatro, Hacivat, karagöz, Pişekar ile kavuklu bunlar bizim milli tiyatrolarımız. Ramazan Osmanlı toplumunda, özellikle İstanbul’da büyük coşkularla karşılanıyor ve yaşanıyor. Davulla karşılanıyor, sahura davulla kalkılıyor. Cami içlerinde Hint’ten Yemenden gelen ürünler sergileniyor, satılıyor. Tiyatrolar, kantolar daha sonraları Ramazan etkinliklerine giriyor. Örneğin III. Ahmet zamanında cambaz gösterileri var. Çeşitli hüner sahibi insanlar gösterilerini sergiliyorlar. İbadetin yanı sıra böyle eğlenceler de Osmanlı’da mevcut. Ramazan ayı Türk toplumu için önemli bir aydır. Coşkulu karşılamak ve hüzünle veda etmek geleneği var” şeklinde konuştu.
“Eğlenmek için Osmanlı’da bir çok vesile vardı” diyen Prof. Günay, “Kurban ve Ramazan bayramları, padişahın cûlus günleri, şehzade ve sultan doğumları, zafer kutlamaları, ordunun sefere çıkışları güzel birer örnektir. Fakat otuz gün Ramazan gecelerinde süren eğlenceler, en dikkate değerlerinden biridir” ifadelerini kullanıyor. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • mertce 01 Ocak 1970 02:00

    bu eğlence senin söyledğin gibi değil akademsiyenim.o zamn kadın erkek ayrı yapılır.Burada at izi it izine karışmış.kimin eli kimin cebinde belli değil.Erzuurmun cepcisi,hırsızı arsızı meydana toplanmış.git sen orda ramzan eğlencesi yap.islam böyle bir şenliğe müsade etmez.müftülük bu rezillikle ilgili görüşünü açıklasın.böyle arzaman eğlencesi olmaz.osmanlıyı da içine alıp yapılan günaha kılfı bulmayın akademisyenim.