Türkiye Haber Girişi : 19 Mart 2022 11:17

Polislik başvuru şartları değişti

Polislik başvuru şartları değişti
Polis adaylarının öğrenim sırasında evlenmeleriyle alakalı kısıtlamalar kaldırıldı. Ayrıca başvuracak adaylarda aranacak şartlarda da değişikliğe gidildi. 

ERZURUM AJANS - Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte POMEM ve PMYO’ya ilişkin yönetmelikler değişti.

 

Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) ile Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) yönetmeliklerinde değişiklik yapıldı. Kararlar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.



Değişiklikle birlikte, Polis adaylarına POMEM ve PMYO'da öğrenimin devam ettiği sırada evlilikle ilgili sınırlamalar getiren maddeler, yürürlükten kaldırıldı. Söz konusu maddeler kapsamında polis adayları, evlenme talebini POMEM Müdürlüğü ile Yüksekokul Müdürlüğü'ne bildirdikten sonra, evleneceği kişiyle ilgili soruşturmanın ardından evliliğe izin veriliyordu.


ARANACAK NİTELİKLERDE DEĞİŞTİ


POMEM ve PMYO'lara başvuru yapacak adaylarda aranacak niteliklerde de değişikliğe gidildi. Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği’nin 8. maddesindeki “Adayın kendisinin ve evli ise eşinin;” ibaresi yürürlükten kaldırıldı.
 


Kaldırılan kısımda, polis adayının eşinin kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmaması öngörülüyordu.



DEVLETİN GÜVENLİĞİNE KARŞI SUÇLAR



Ayrıca aynı maddede, polis adayı eşinin şu suçlardan mahkumiyetinin olmaması aranıyordu:

 

  • Devletin güvenliğine karşı suçlar,

  • Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,

  • Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma,

  • Hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma,

  • Edimin ifasına fesat karıştırma,

  • Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama,

  • Kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar

     

Polis adayı eşlerinin bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturmanın öznesi olmaması da bekleniyordu. Bu suçlardan dolayı uzlaşmış olunması da kabul edilmiyordu.
 


Ayrıca adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olması şartı da kaldırıldı.


GENEL AHLAKA AYKIRI SES VE GÖRÜNTÜ ÜRETİMİ, KUMAR


Yönetmelikteki şu şartlar da yeni düzenlemeyle kaldırıldı:
“Genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak”

 

KAYNAK: www.aykiri.com.tr

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.