Pusula...

Erzurum’un basın tarihi, Envâr-ı Şarkiyye (1869-1929) ile başladığına göre, demek ki yaklaşık 150 yıllık bir basın mazimiz bulunuyor. Matbaanın, Osmanlı’ya 17. yüzyılda geldiğini düşünürsek, Erzurum’da 18. yüzyılda (resmi de olsa) ilk Türkçe gazetenin çıkmış olması, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir husustur.
Milli Kütüphane’de nüshaları bulunan Envâr-ı Şarkiyye’yi özel kılan sebeplerden biri de, Türkçe ve Ermenice yayınlanmış olmasının yanısıra, 62 yıl kesintisiz çıkmasıdır. Erzurum, basın-yayın açısından çok zengin bir tarihe sahiptir. Öyle ki, İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra, ülke genelindeki önemli basın merkezlerinden birisinin de Erzurum olduğu genel bir kabuldür. Bu zenginlik içinde en parlak dönem ise, kuşkusuz Milli Mücadele sırasındaki cesur yayınlarıyla İstanbul da bile ses getiren Albayrak gazetesine aittir.
Bugün Bursa, İzmir, Trabzon, Kayseri, Gaziantep, Konya, Adana ve Kocaeli gibi sanayisi gelişmiş zengin illerde, çok sayfalı, renkli ve muhtevası güçlü bölge gazeteleri çıkmaktadır. Bu gazetelerin en şöhretli olanları da İzmir’deki Yeni Asır, Trabzon’daki Karadeniz, Bursa ve Gaziantep’teki Olay gazeteleridir.
Ne yazık ki Erzurum, üç gün öncesine kadar bu yolda ciddi bir varlık gösterememişti. Geçmişte bir çok deneme olmasına rağmen, Doğu illerini kapsayacak bir bölge gazetemiz olmadı. Ta ki, Pusula’ya kadar…
Şimdi artık Doğu’nun da bir bölge gazetesi var.
Sevda Güneş, Orkun Çizmeli, Cihat İncesu, Sinan Özçaylak, Salih Tekin ve daha pek çok kıymetli basın mensubu arkadaşımız bir araya gelip Pusula’ya hem imzalarını, hem gönüllerini, hem de alın terlerini koydular.
Arkadaşımız ve dostumuz sevgili Ahmet Karadayı ise, cesaretini, parasını ve Erzurum sevgisini ortaya koydu.
Öyle bir harman oldu ki, sonunda Erzurum merkezli bir bölge gazetesine kavuştuk…
Pusula, hepimizin gazetesidir…
İnşallah öyle bir yol alacak ki, bütün bir bölgenin hür sesi ve temiz vicdanı olacak. Çünkü o gazeteye yüreklerini koyan dostlarımız bunu başaracak çapta gazetecilerdir. Bunu inanarak söylüyorum; zira o insanlarla mesai birlikteliğimiz ve yol arkadaşlığımız oldu, olmaya da devam ediyor.
Erzurum’da, okuru olan ve eli ayağı düzgün gazetelerimiz var tabii ki… Fakat bölge gazetemiz yoktu. Pusula, işte o önemli eksikliği giderecek ve Doğu’nun sesinin daha gür çıkmasına vesile olacak…
Ahmet Karadayı, dişiyle tırnağıyla bulunduğu noktaya gelmiş, genç ve başarılı bir işadamıdır. Erzurum’da kazanıp başka yerlere yatırım yapanların aksine Ahmet, dışarıda kazandığı parayı da buraya getiren yürekli, çalışkan ve dürüst bir hemşerimiz…
O’nun sahibi olduğu bir gazeteden, gelse gelse Doğu’ya hayır gelir…
Bizim açımızdan da Pusula çok önemli. Çünkü biliyoruz ki artık çok güçlü bir rakibimiz var. Palandöken gibi bu şehrin basın tarihine geçmiş bir gazete, Pusula’yı hasım değil, kaliteli bir rakip olarak görmektedir.
Onlar bizlerin tecrübelerinden yararlanacak, bizler de onların gençliğinden, dinamizminden ve parlak zekalarından istifade edeceğiz. Pusula, 12 Mart’ta yayın hayatına “merhaba” dedi. O günden beri artık her sabah Palandöken’de tatlı bir telaş var.
Bakıyoruz; Pusula bize haber atlatmış mı veya Pusula atlamış mı diye…
İşin güzel tarafı ise, bizim yarışmaktan zevk alacağımız bir rakibimiz oldu, Doğu ise, yıllardır eksikliğini yaşadığı kaliteli bir gazeteye kavuştu.
150 yıl önce Envâr-ı Şarkiyye ile basın yolculuğuna çıkan Erzurum, geç de olsa şimdi bu yolculuğa yeni duraklar ve yeni menziller ekledi.
Pusula, bu yolun yolcusu olmak yerine, yolun kendisi olur inşallah…
Emeği geçen tüm meslektaşlarımı ve bu yolda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Ahmet Karadayı’yı yürekten kutluyorum.
Hoş geldin Pusula…
Yolun açık olsun… 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.