Rakamlar yalan söylemez, rakamlarla yalan söylenir!

 

2015 yılıydı.

 

Nüfusu 151 bin 449’du. 

 

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, “İkametini taşı, hediyeni al” dedi, kampanya başlattı.

 

Nüfus 172 bin 34’e çıktı.

 

Geçen zaman içinde kan kaybetti ama o tarihte başarmıştı.

 

***

 

İki yıl önceydi.

 

Yazın nüfusu 1,5 milyona ulaşan İzmir Çeşme Belediyesi…

 

44 bin 500 olan yerleşik nüfusu, 50 bine çıkarma hedefi koydu.

 

Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Çeşme’yi seven ikametini aldırsın” dedi.

 

50 bine 500 kaldı.

 

***

 

Araklı İlçe Belediyesi, “Bize her yer Trabzon olabilir ama ikametinizi taşıyın” kampanyasıyla 48 bini aştı.

 

***

 

2016’da 370 bin 371 nüfusu olan Düzce’de belediye, “ikametini alanlara toplu taşıma ücretsiz dedi, hatta suyu bile ücretsiz verdi.

 

2017’de nüfus 377 bin 610’a çıktı.

 

Bugün 400 binin üzerinde!

 

***

 

Önceki gün.

 

Nüfus verilerine göre 7 olan milletvekili sayısı 6’ya düştü.  

 

Kentte sivil toplum kuruluşları ayağa kalktı.  

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi hemen ‘ikametimi taşıyorum’ kampanyası başlattı.

 

Hepi topu 1100 kişinin ikametini Eskişehir’e taşıması durumunda vekil sayısı yeniden 7’ye yükselecekti.

 

“Yetmez” dediler, “65 bin öğrencimiz var, hiç değilse yarısını Eskişehirli yapalım” derdine düştüler.

 

***

 

2000 yılında şehrimin nüfusu 937 bin 389’du.

 

2014 yılına geldiğimizde 763 bin 320’ye düşmüştü.

 

2015’de 762 bin 321.

 

2016’da 762 bin 21.

 

2017’de 760 bin 476. 

 

2018’de 767 bin 848’e yükseldi.

 

Bir yılda 7 bin 372 kişi artmıştı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 19 Mart’ta gazetecilere şu açıklamayı yaptı.

 

“Her yıl on binlerce yaşayanının çeşitli nedenlerle başka şehirlere göç ettiği Erzurum’da, artık on binler geri dönmeye başladı. Erzurum, 20 yıl aradan sonra ilk kez nüfus artışı kaydetti. Bu durumu sadece nüfus hareketliliği olarak görmek yanlış olur. Bu durum; Erzurum’un ayağa kalkmaya ve güçlenmeye başladığını gösteriyor…”

 

2019’da nüfus açıklandı: 762 bin 62.

 

Başkan Sekmen’in “Artık on binler geri dönmeye başladı” dediği 2019’da 5 bin 786 kişi şehirden gitti.

 

2020’de 758 bin 279.

 

2021’de 756 bin 893.

 

Bugün merkez nüfus 428 bin 302’ye kadar geriledi.  

 

Bu kan kaybı göç olgusuyla ilgili makale yazan birkaç bilim insanı dışında kimsenin umurunda olmadı.

 

750 binin altına düşersek, ‘büyükşehir statüsünü kaybedebiliriz’ gerçeğini kimse dillendirmedi.

 

Valilik, belediye, STK’lar hepsinden ümidinizi kesin!

 

Hiç birinin bir şey yapacağı yok!

 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin 2021 yılı verilerine göre “Ben Erzurumluyum” diyen 1 milyon 930 bin 767 kişi hariç!

 

Siz bakmayın Başkan Bey’in “artık on binler geri geliyor” demesine! 

 

Giden zaten gidiyor, tutamıyoruz, kimsenin geldiği de yok.

 

Gelin el atın.

 

Nerede yaşıyorsanız yaşayın, uzaktan uzağa yine sevin bu şehri ama kâğıt üzerinde ikametiniz Erzurum olsun.

 

Unutmayın!

 

Rakamlar yalan söylemez, rakamlarla yalan söylenir.

 

Buna fırsat vermeyin.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halis demir 28 Aralık 2022 15:18

    Erzurum?da yaşamak başlı başına sabır istiyor aylık doğalgaz 2500 TL gelmiş. Meyve sebze zaten pahalı gitmek istiyorum ama gidemiyorum. Ağaç değilim köküm toprağa bağlı değil ama ağaçtan beter durumdayım

  • Mahmut 25 Aralık 2022 03:31

    Türk vatandaşı olarak tüm işlerimizi akılcı çözüm yolları bulmak yerine alicengiz lerle çözmeye alışmışız. 1. Adresinizi yaşamadığınız yere aldırarark yaşadığınız yerdeki insanların haklarını yediğinizi bilmelisiniz. 2. Yaşadığın şehirde üretim ve istihdam yoksa gidersiniz. 3. Zaten eziliyorum bâri iklimi güzel bir şehirde ezileyim der gidersiniz... Aş neredeyse memleket orada..

  • gazetecinin dikkatine 20 Aralık 2022 11:11

    sayın yorumcu herşey eleştiri olsun diye yazılmaz, eskiden ev sahipleri kiracı bulmak için takla atarken şimdi kiracılar ev bulmak için takla atıyor, eskiye nazaran binlerce yapılan yeni konuta rağmen halen daha ev bulma sıkıntısı olan şehirde bu evlerde kimler oturuyor. bunu hesap edersen nufusun kağırt üzerinde değilde gerçekten arttığını anlarsınız

  • .. 19 Aralık 2022 08:31

    onur bey ; merkla beklediğim ama belki ilk defa kaleme aldığınız buy yazıyı heyecanla okudum.acilen erzurumluyum diyen gurbetçilerimizin de bir kampanya başlatıp nüfusumuzu artırmanın gayreti inine girmeyi dert etmeliyiz. özellikle de ?2025 yılı EİK Turizm Başkenti' seçilen Erzurum'u fırsata dönüştürme noktasında gayret gösterilmeli. bu vesileyle de nüfus da gözle görünür bir artış sağlanır. Tabi bu başkent seçilmenin şehre ekonomik olarak katkısı da ne olacak bu konu da da yazı yazar mısın

  • Dadas 18 Aralık 2022 22:19

    Memleketimde Erzurum'da neden iş alanı yok göç vermenin büyük nedenlerinden biri... İş var çalışan yok kimse demesin çünkü şartları şunlar işverenin; asgari ücret gösterir sistemde bir miktarını geri ister maaş zamanı, sigorta primi eksik yatar ya da yapmaz kaçınır, yasada haftalık 45 saat yazar ama işveren 50 saat üstü çalıştırır fazla mesai ücreti yok tabi. İlgilenmek isterseniz özel sektör işyerlerinde inceleme yapmanızı rica ederiz. Denetleme yapmak isteyen de habersiz gitsin lütfen haberleri olunca bir hafta önceden hazırlanıyorlar hiç bir sorun yokmuş gibi göstermek için...

  • gurbette bir çırçırlı 18 Aralık 2022 21:33

    2000 yılı nüfus sayımında Erzurum nüfusuna kayıtlı ( 1.800.000 ) bir milyon sekiz yüz bin tesbit edilmişti. Bu sayının ( 1.000.000) Erzurum dışında yaşıyordu. İşsizlik, sahipsizlik, ucuz vaatlerle sömürülmek zaten kış memleketi derken Her geçen yıl çoğalan göç verdi. Yerine yerlisi azalan bir avuç kalan işsiz, aşsız, sahipsiz, hasta, marazlı derken yabancı göçü ile dolmaya başladı. Eylül ayında özlemle geldiğim memleketimde tanıdık 3-5 kişi kaldığını gördüm. Çay ocakları hariç ( 1000 ) Bin kahve olduğunu 2 yıl önce öğrendim, Her ne kadar var olan fabrikalarımız ve et kombinamız kapansada bacasız fabrikalarımız her geçen gün çoğalan kahvelerimiz Maşallah tıklım tıklım dolu. Akşama kadar kahvede otur sonra kablarını al aş evinden doldur evine herifim diye git. Adresimi Erzuruma taşısam gel diye ahkam kesenler Resmi belge ve iletişim adresime gelen resmi yazılara nasıl ulaşacağım. özellikle emeklilerin muaf olduğu hakkı olan emlak vergisini kim ödeyecek. Gurbete geldiğime yüreğim razı değil fakat yaşam şartları bir gerçektir. Dikkat ediyorumda biz Erzurum dışında yaşayanların takip ettiği kadar içinde yaşayanların haberi yok. ( samimi Erzurumluları tenzih ederim)

  • Fikri Takip 18 Aralık 2022 17:04

    İkinci bir husus bu şehri yönetenlerin, milletvekili olanların vekilliği bitenlerin yüzde doksanı bu şehirde yaşamıyor veya şehre dönmüyor Aş ve iş bulma amacıyla insanlar göçüyor.

  • Zikri Pala 18 Aralık 2022 17:00

    Kimse kendini kandırmasın Erzurum geri kalmış bir şehirdir sadece ve sadece Ağrı Kars Iğdır ve Bayburtla yarışabilir. Aş iş ve geleceği nerede buluyorsa bu şehrin insanları oralara göçüyor. Bu şehirden Ünibersite çekilirse Afganistanın Kandahar kentine döner.

  • Ali Kılıç 18 Aralık 2022 16:51

    Ne Diyor du Büyük Ozan, Rahmetli İbrahim Erkal ; Erzurum Uzak Şehir, Dostuna Tuzak Şehir Haramiler El Koymuş, Bizlere Yasak Şehir? Erzurum Özel Şehir, Yahşi ve Güzel Şehir Kimlere Uzak Olmuş, Kimlere Tüzel Şehir, Kimlere Tekel Şehir.. Rahmetli O Günler de, Bugünleri Anlatmış..

  • remzi konar 18 Aralık 2022 15:18

    ERZURUMDAN gidenlerin en büyük sebebi belediyeler olmuştur yapılan yanlış projelerden yapılan kamulaştırmalar tebrizkapıda, cumhuriyet caddesinde, mumcu caddesinde, taş mağazalar caddesinde bu semtlerde yaklaşık 10 YIL önce çok sayıda insanlar buralarda esnaflık yapıyorlardı ve çok sayıda insanlar buralarda ikamet ederlerdi erzurumun yerlisi eski aileler yaşardı. ERZURUM belediyesi bu bina sahiplerinden işyerlerini evlerini binalarını degerinin altıda elinden alıp binalarını yıkmıştır.bu eski binaları yıkıp kentsel dönüşüm yapıp bina sahiplerine yeni bina yaparak işyeri ve ev olarak sahiplerine verebilirdi ve nüfus kaybının ve göç durumunu önlenmiş olurdu.malesef ERZURUM esnafını ve ERZURUMLUYU şehirden başka vilayetlere gitmelerine sebep oldular.

  • ömer dursun 18 Aralık 2022 15:10

    bu şehre gelen belediye başkanları sadece yemek ve malı götürmek için seçildiler. keşke 1 belediye başkanı olsa palandöken mezbelelik oldu park açarak kaşar peyniri üreterek belediyecilik oyunu oynuyorlar. domates satıp belediye başkancılık oynuyan var. bu saçmalıklara artık son verin. sekmen beyin geçen sene attığı mng önündeki asfalt bakın tekrar parçalanmaya başladı. 1 senelik asfalt olur mu. 1 çorap bile 2 sene garantili yazık değilmi paramıza. siyasal islam dedikleri buysa alın size olsun . acilen palandökende 2. marketlerdeki çarpık gecekonuların branda dükkanların kaldırılması lazım. insan utanıyor kurtarılmış bölge gibi. b,,r zamanların en temiz semti şimdi mezbele haline gelmiş. büyülşehir olduğuımuzdan beri başımza gelmeyen kalmadı.