Türkiye Haber Girişi : 27 Mayıs 2014 23:25

Rusya ve Ukrayna el sıkıştı

Rusya ve Ukrayna el sıkıştı
AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, Rusya ve Ukrayna'nın bir araya geldiği toplantıda, Kiev yönetiminin gaz faturalarını kısmi olarak ödemesi üzerinde anlaşmaya varıldı.
Erzurumajans-AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, Rusya ve Ukrayna'nın bir araya geldiği toplantıda, Kiev yönetiminin gaz faturalarını kısmi olarak ödemesi üzerinde anlaşmaya varıldı.

AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, Rusya ve Ukrayna'nın enerji bakanları Alexander Novak ile Yuri Prodan'ın bir araya geldiği toplantıda, Kiev yönetiminin gaz faturalarını kısmi olarak ödemesi üzerinde anlaşmaya varıldı.

AB Enerji Komiseri Günther Oettinger, Rusya ve Ukrayna'nın enerji bakanları Alexander Novak ile Yuri Prodan, Almanya'nın başkenti Berlin'deki üçlü toplantıda bir araya geldi. Rusya'dan Ukrayna'ya doğalgaz tedarikinin müzakere edildiği toplantıda, Kiev yönetiminin gaz faturalarını kısmi olarak ödemesi üzerinde anlaşmaya varıldı.

Toplantıda, konuya ilişkin; Naftogaz'ın Gazprom'a, Kasım 2013'ten Mart 2014'e kadarki dönemi kapsayan ödenmemiş faturaların yanı sıra Nisan ve Mayıs 2014 aylarının da kısmi ödemeleri olarak Cuma gününe kadar 2 milyar dolar ve 7 Haziran'a kadar da 500 milyon dolar daha ödemesine yönelik bir çözüm, Rus ve Ukraynalı yetkililer ile doğalgaz şirketlerinin onayına sunuldu. Sunulan çözümde, ilk ödemenin ardından Nisan 2014 ayından itibaren değişen yeni gaz fiyatları üzerinde konsültasyonlara başlanması ve ayrıca Gazprom'un ön ödeme talep etmeden Haziran ayında Ukrayna'ya doğalgaz tedarikinde bulunması maddeleri de yer aldı. Bu adımların onaylanması durumunda da görüşmelerin yeni raundunun 30 Mayıs Cuma günü yer alabileceği belirtildi.

AB Enerji Komiseri Oettinger üçlü görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, konu üzerinde önemli derecede ilerleme kaydedildiğini ancak henüz bir dönüm noktasına erişilemediğini ifade etti. Görüşmelerin henüz sonlanmadığını, tarafların konuyu, bakanlar veya devlet başkanları ve Naftogaz ile Gazprom yönetim kurulu üyeleri ile görüşmeleri gerektiğini söyleyen Oettinger, Cuma günü yapılacak görüşmelerde ise Nisan ve Mayıs ayları ve sonrasına yönelik yeni bir fiyat üzerinde tartışılacağını belirterek, "Bildiğiniz üzere Kasım ayından Mart ayının sonuna kadarki dönem için gaz fiyatı bin metreküp başına 268 dolardı. Ancak Gazprom Nisan ayı için bin metreküp başına 485 dolar talep ediyor. Bu aralıktaki fiyatları müzakere edeceğiz ve ilgili tarafların iyi niyeti sayesinde bir anlaşmaya varılmasının mümkün olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Rus Enerji Bakanı Novak da, ülkesinin Ukrayna ile gaz fiyatları konusundaki görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu dile getirirken, Ukrayna Enerji Bakanı Prodan ise, kendi ülkesinin, piyasa fiyatlarına en yakın fiyatı ödemeye hazırlıklı olduğunu ifade etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.