Sağlık olsun

"Erzurum basınında, Palandöken İlçesi'nin Solakzade Mahallesi'ndeki parkın imara açıldığına dair haberler çıktı. Bunun nedenini, önemini, doğrusunu, eğrisini öğrenip buradan, "doğruya doğru, eğriye eğri" diyeceğime de söz veriyorum. "

Bundan önceki yazının bitişini bu yazının girişi yaptım; yaptım ki sözünü unutanlardan, lafını yutanlardan olmayalım.

Mesele şu;  Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, 2008 yılının mart ayında Palandöken İlçe Belediyesi'ne mürecaat etmiş ve İl Sağlık Müdürülüğü yatırım planlarında yer alan, Solakzade Mahallesi civarında yeni bir SAĞLIK ocağı yapılması düşünüldüğü ;   bunun için de söz konusu semtte SAĞLIK ocağı arsası olarak  Solakzade Mahallesi cıvarında yer ayrılmasını talep etmiş..

Bunun üzerine gerekli yasal yöntem uygulanarak, kıyametin koparıldığı parkın (Alvarlı İmam Muhammet Lütfi Efendi Parkı) onda birine denk gelen 800 metrekarelik bir alan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri tarafından kamulaştırılmış.

Bu kamulaştırma işi öyle, "verdim gitti bre gardaş, var hayırını gör," denilerek yapılan bir iş değil ki; Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kesinleşmiş kararı ve Valiliğin onayı var.

Burada önemli olan, Meclis kararının 2008, kamulaştırmanın ise 2011 yılında olması.

Peki, Palandöken İlçe Belediye Başkanı Orhan Bulutlar ne yapmış!

"Tamam," demiş,  "karar var; ama halkın da hakkı var, hele bir de halka soralım, bakalım," diyerek, Solakzade Camisi'nin imamı aracılığıyla Cuma namazında cemaate duyurarak mahalle sakinlerini Yenişehir AVM Kültür Merkezi'ne çağırmış ve 30 Mayıs 2011 tarihinde bu halk toplantısı gerçekleşmiş.

Bu toplantıda televizyonda gösterilen falanca dizinin konusu; ya da KPS'nin yanlış sorusu tartışılacak değil ya!.. Elbet, SAĞLIK ocağının yapılıp, yapılmaması; getirisi, götürüsü alışılmış yöre lisanı ve insanıyla konuşulmuş. Neticede ezici bir çoğunluk "he" demiş.

Niye demesin ki!

SAĞLIK bu!.. Kim istemez iki adım ötesinde bir SAĞLIK kuruluşunun bulunmasını!

Kim istemez acep, diyerek, adı geçen mahalledeki birkaç esnafla ve kahvehane sakinleriyle konu hakkında konuştum.  Çoğu kişi "iyi olacak elbet," derken, birkaç semtli de "ne gereği var," diyerek karşı çıktı.

Konu SAĞLIK olunca, iyi olacak elbet, diyenleri anlamak kolay; ama 'ne gereği var' diyen bir vatandaşın, gereği olmadığının gerekçesini sırf parkın yapısının bozulmasına bağlaması biraz hafif kaldı gibi. Ve kaldı ki bu SAĞLIK ocağı getirilip parkın ortasına dikilmeyecek! Hangi köşesi olacak doğrusu iyi bilmiyorum; ama parkın ortasında olmayacağını iyi biliyorum.

Kitabın ortasından konuşuyorsak eğer ve eğer konu yeşil alansa Plandöken Belediyesi'ni ayrı konuşmak gerekir.

 Edindiğim şu bilgi bile yeterlidir bence.

Bakın, 2009 yılına kadar, 123 dönüm yeşil alanı olan Palandöken İlçesi'ne son zamanda kamulaştırmalarla birlikte 90 dönüm yeşil alan eklenmiş.  Konu yeşil alan ise, bundan iyisi yağmur ormanlarıdır!

Bilmem anlatabildim mi!

Anlatamadıysam da SAĞLIK olsun!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • HİKMET OKUTAN 01 Ocak 1970 02:00

    SÖZ KONUSU SAĞLIKSA ``SAĞLIK OLSUN``...

  • Mehmet 01 Ocak 1970 02:00

    Palandöken Belediyesi boş alan bulsa park yapacak aslında!!!! gerçi kendisi boş alanlara bina dikmekle ve diktirmekle meşgul, yaptıkları da apartmanlar arasına yapılan ucubeler... Melih Gökçeğin bir parkı sadece 500 dönüm kardeşim, siz neyden bahsediyorsunuz!!! Tavsiyem hazır orda inşaat başlamışken geri kalanını ..... versinler oraya 1000 konut diksin!!! Başka neresi kaldı apartman dikilmedik, sıra nerede acaba, kuğulu park güzel yerde oraya Palandöken manzaralı rezidans iyi olur! Bi zahmet google earthden yukarıdan bir Erzurum`a bakın kaç park var?Nerde boş yer var, ona buna verip bina yaptırıyorlar, bir kaç kişi bir araya gelip kooperatif kurup kafalarına göre bina dikiyorlar, kaldırım yok, otopark yok, asfalt yok, altyapı yok..Kaldırımı olmayan şehre yeşil alan fantazi!!! Çok şehir gördüm, yaşadım, planlama noktasında, şehirleşme noktasında Erzurum Hakkari ve Şırnak`la yarışır!!! Sözde kentsel dönüşüm yaparak şehri eski yapılardan kurtarıyorlar. En azından bu evlerin ufak da olsa bahçeleri, önlerinde ağaçları vardı, şimdi onlar yerine sözde modern binalar dikiyorlar, yüksek katlı, estetik yoksunu ucubeler... Avrupa`da yüksek binalar ya göçmenler için ya da işçiler içindir, evler en fazla 3 katlıdır, herkesin park alanı ve bahçesi vardır. Parklar ise seyirlik değildir, 100lerce dönümlük koca boş yeşil alanlar vardır. Biz de sözde tarihi mekanların etrafını açıp şehri genişletip, açarken, hemen yanlarına uydu kentler, siteler dikerek, şehri betonlaştırıyorlar. Dolayısıyla 1 metrekare yeşil alan dahi değerlidir, korunmalıdır. Parklarına birileri için yapıyorlar zaten, Cafe olacak, büfe olacak öncelikle, bir de 3-5 bank, salıncak, kaydırak koydun mu işte sana park!!! Peh Peh hele bir de büyük insanların, şehitlerin isimlerini verirler ki bu 100 metrekarelik çocuk parklarına...Yapana kadar gazete 50 defa yazar.., mesela örnek bir araştırma yapılsın, Palandöken Belediyesinin Yunus Emre deki Kültür Merkezi kaç kez haber olmuş!!! Bir de şuna bakın halk mı yararlanacak!!!

  • Musa 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın yazar bu yazınızı bekliyordum. Çünkü bu konuya bakacağınızı belirtmiştiniz. Okuyunca hayal kırıklığına uğradım. Mesele aslında Erzurum`da yeşil alan eksikliğidir ve bunu dile getirmenizi isterdim. Evet görünüşte Belediyeler park yapıyor ancak bunlara çocuk parkı dahi denemez. Erzurumlunun dinleneceği, serinleyeceği, spor yapacağı, çocukların eğleneceği ve koşu, yürüme parklarının olduğu bir şehir parkı diyebileceğimiz parkı, yeşil alanı, mesire alanı yokken yoğun bir nüfusa hitap eden o park,ki sadece Yenişehir`e hitap etmiyor, Yunusemre, Kayakyolu, küme evler ve hatta Kazım Yurdalandan dahi ailelerin geldiği bir yer, maalesef sanki başka yer yokmuş gibi bir kamu kurumuna tahsis ediliyor. Deniyor ki 800 metrekare gidecek, madem öyle başka bir 800 metrekare alan bulunabilir!!! Bence o park öldü sayılır, hep beraber göreceğiz. Öte yandan o bölgede sağlık ocağı ihtiyacı hangi kritere göre belirlendi acaba? Vatandaşın istemesi yeterli midir? Yakında sağlık ocağı yok mu? En yakın sağlık ocağı ne kadar uzakta? Erzurum topu topu iki duraklık alana sıkışmışken insanların ayaklarının dibine sağlık ocağı yapmak ne demek? Yoksa o bölge de hatırı sayılır birileri mi var? İdari işlem bu karar, mahkeme kararı değil ya bu, bu işlem geri alınabilir.