Erzurum Haber Girişi : 13 Temmuz 2023 09:58

Şap alarmı! Durdurulamıyor!

Şap alarmı! Durdurulamıyor!
Erzurum'da şap hastalığının yeniden hayvanlarda görülmesiyle aynı yıl içinde ikinci kez hayvan pazarları kapatıldı. Hayvan hareketliliğinin durdurulduğu kentte veteriner hekimler köy köy gezerek aşılama yapacak, yetiştiriciler bilgilendirilecek.  

Erzurum’da şap hastalığının yeniden hayvanlarda görülmesiyle aynı yıl içinde ikinci kez hayvan pazarları kapatıldı. Hayvan hareketliliğinin durdurulduğu kentte veteriner hekimler köy köy gezerek aşılama yapacak, yetiştiriciler bilgilendirilecek.  

 

 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte görülen şap hastalığı nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketliliğini durdurarak, hayvan pazarlarının kapatılmasına karar verdi. Kurban Bayramı öncesinde ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da da hayvan pazarları kapatılmıştı. Aynı yıl içinde ikinci kez devreye sokulan karantina uygulaması hem besicileri hem de vatandaşları tedirgin etti.

 

Büyükbaş hayvan sayısı bakımından ülkenin 3. sırasında yer alan ve bir lokomotif görevi üstelenen Erzurum’da şap tehlikesi sürüyor. Erzurum’da bazı işletmelerde klinik belirtilerin yoğun olarak artması sebebiyle karantina uygulaması başlatıldı. Yetiştiricilerin mağduriyet yaşamaması adına tedbir amaçlı hayvan pazarlarının bir ay süreyle kapatılarak hayvan hareketlerinin geçici olarak durdurulmasına karar verildi.

 

Karantina tedbirleri kapsamında il ve ilçe müdürlüklerinde görevli veteriner hekimlerce aşılama faaliyetleri köy köy gezilerek devam edilecek ve yetiştiriciler bilgilendirilecek.

 

 İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, alınan tedbirlerin başarılı sonuçlar vermesi için yetiştiricilerin birbirlerinin ahırlarına girmemesinin önem arz ettiği açıkladı. 

 

 

Belirti göstermeyebiliyor!

 

Bazı hayvanlarda hastalığın belirtisi görülmediği halde virüsü taşıyabileceği belirten Erzurum Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kubilay Aktaş, “İnsanlardaki kovid gibi bu hastalıkta da semptom göstermediği halde virüs taşıyan hayvanlar olabiliyor. Hastalığa karşı yapılan aşılar da yüzde yüz oranında koruma sağlayamayabiliyor.Hayvanın yeniden hastalığa yakalanması ve belirti göstermeden başka hayvanlara virüsü bulaştırması mümkün. Bu nedenle daha fazla yayılmadan alınan karantina kararı yerinde bir uygulamadır” dedi.

 

Ölüm oranını artırıyor

 

SAT 2 serotipinde ölüm oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Aktaş,  “SAT 2 serotipinde ölüm oranı daha fazla. Yüksek ateşle görülen SAT 2 serotipi, bir anda sadece aşılama ile önüne geçilebilecek türden değil. Tamamen etkisini yitirmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki tahminim 1 yıl daha etkisini sürdüreceği yönünde. Mutasyon geçirip geçirmediğini anlamak için ise henüz çok erken. İlerleyen zamanlarda alınan numuneler üzerinde yapılacak testlerle bu sorunun cevabını da almış olacağız” diye konuştu.

 

Besiciler dikkat!

 

Besicilerin dikkat etmesi gerekenleri sıralayan Aktaş, “Bu süreçte hem veteriner hekimlere hem de besicilere çok iş düşüyor. Besicileri doğru bilgilendirmeli, süreci yakından takip ederek bakanlıkla sürekli irtibat halinde olmalıyız. Besiciler karantina kurallarına harfiyen uymalı. Mümkün mertebe aşısız hayvan almamalı. Yeni bir hayvan aldığında ise hayvanı 21 gün boyunca diğer hayvanlardan ayrı bir yerde tutmalı, gözetime almalı. Şüphelenilen ya da yeni alınan hayvanın yanında giyilen giysi, ayakkabı gibi ürünler diğer hayvanların bulunduğu ortamda kullanılmamalı” ifadelerini kullandı.

 

 

Şaplı hayvan eti tüketilir mi?

 

Şap hastalığı taşıyan hayvanın etinin yüksek ısıda pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Aktaş, şunları söyledi; “Şap hastalığına yakalanmış hayvanın etinin tüketilip tüketilemeyeceği de merak edilen konular arasında. Tabi ki bir veteriner hekim olarak bile isteye şap hastalığı taşıyan hayvanın etinin yenilmesini tavsiye etmem. Ama oldu ki sonradan durum anlaşıldı ya da tüketicide şüphe oluştu. Hayvanın etini tüketirken yüksek ısıda pişirmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle kavurma yapılarak yüksek ısıda pişirildikten sonra yenmesi uygundur.”

 

Et fiyatlarını etkilemez

 

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise ilerleyen süreçte karantina tedbirlerine bağlı olarak et fiyatlarının artmayacağını, vatandaşların bu konuda panik yapmaması gerektiğini söyledi. Piyasanın olumsuz yönde etkilenmeyeceğini belirten Ejder, “Et tüketiminde vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Hijyen konusunda da elimizden gelen özveriyi göstereceğiz” ifadelerini kullandı. Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.