Ekonomi Haber Girişi : 22 Kasım 2018 12:00

Son faturalar esnafın canını yaktı

Son faturalar esnafın canını yaktı
Enerji zammının acısı bu ay çıktı. Ortalama 100 lira elektrik faturası ödeyen bir aboneye bu ay yaklaşık 200 lira fatura gelmesi vatandaşları isyan ettirdi.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Enerji zammının acısı bu ay çıktı. Ortalama 100 lira elektrik faturası ödeyen bir aboneye bu ay yaklaşık 200 lira fatura gelmesi vatandaşları isyan ettirdi. Aboneler faturalarını sosyal medya hesaplarından paylaşıp tepkilerini dile getirdi. 

Elektriğe yapılan yüzde 9 ve ardından gelen yüzde 14’lük zam bu ay faturalara yansıyınca aboneler isyan bayrağını çekti. Sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getiren vatandaşlar, sayaç okuma bedeli başta olmak üzere kayıp kaçak kesintilerine isyan etti. Bu durumdan en çok etkilenen kesim esnaf oldu.

ESNAFI ELEKTRİK ÇARPTI!

Neredeyse iki kat artan faturalar nedeniyle esnafın belini kırdığını belirten Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, elektrik fiyatlarındaki can yakıcı artışları durdurmak için kısa vadede önlemler alınmasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Yapılan zamların esnafın maliyetini artırdığını vurgulayan Başkan Fırat, “Esnaf ve sanatkarın sermayesinin ne kadar kısıtlı olduğu ortada. En çok desteklenmesi gereken küçük esnaf bu zamlardan da en çok etkilenen kesim oluyor. Vergiden kredilere kadar birçok alanda esnaf ve sanatkar desteklenirken, elektrik, su ve doğalgazda en yüksek faturanın esnafa ödetilmesi yanlış. Sokakları esnafın tabela ve vitrin ışıkları aydınlatıyor. Elektrik zamlarıyla esnafın ışığı sönerse sokaklar karanlıkta kalır. Esnafa faturalarda özel bir tarife uygulanmalı" diye konuştu.

ESNAFIN AYRICALIĞI OLMALI

Esnafa elektrik, su ve doğalgaz faturalarında ayrıcalık sağlanmasını isteyen ESOB Başkanı Rasim Fırat, maliyetlerin her geçen gün artması nedeniyle esnafın geçinmekte zorlandığını vurguladı. Esnafın korunmasının ekonominin korunması anlamına geldiğini anlatan Başkan Fırat şunları söyledi. “Son dönemde satışların düşmesi esnafımızı çok etkiledi. Yapılacak bir düzenlemeyle elektrik başta olmak üzere doğalgaz ve su faturalarında esnafa özel indirimler sağlanmalı. Bu en temel harcamaların artması, esnafın maliyetinin artması demektir. Ayrıca elektrik faturalarında tüketim bedeli hariç 6 ayrı kalemden, su faturalarında ise tüketim hariç 4 ayrı kalemden ek ücret yansıtılması da haksızlıktır. Gelen faturanın sadece yarısı tüketim bedeli. Diğer bedeller ise faturanın kalan yarısını oluşturuyor. Özel şirketlerin yaptığı çok büyük bir haksızlık. Düşük cirosuyla sigorta primini, faturasını, borçlarını ödemeye çalışan esnaf, faturalardaki birçok kalemden muaf tutulmalı."



ELEKTİRİK FATURASI ÇARPTI

Bu arada sosyal medya hesaplarından zamlı faturalara tepki gösteren vatandaşların paylaşımları dikkat çekti. İşte o paylaşımlardan biri.

TEDAŞ'tan Elektrik faturası geldi.. 106 lira.. Klima yok, Elektrikli soba yok, 1 televizyon 1.buzdolabı 1 çamaşır makinesi.. gerisi 5 voltluk 10 voltluk aydınlatma ışıkları.. Gece lambaları söndürerek oturuyoruz,böyle giderse mum ışığında oturacağız.Ulan bu 106 liralık elektriği kim yakıyor.. Tüketim bedeli 72 tl dağıtım bedeli 14 tl okuma bedeli 20 tl 

Genel toplam : 106 Tl

Yaklaşık 72 liralık elektrik kullanıyorsan, 20 lira dağıtım-iletim ve kayıp-kaçak bedeli, 22 lira da vergi… Üçlü priz gibi… Ödeyeceğin fatura 114 lira etti! Kullandığın çarpı iki! Faturanın içerisine TRT payı, enerji fonu, sayaç okuma bedeli yediriliyor! Elektrik faturalarıyla TRT payı kisvesi altında bizden 1 milyar liraya yakın para toplanıyor! Diriliş Ertuğrul dizindeki atı benim paramla kim yemliyor? Sayaç okuma bedeli nedir yahu? Okuma o zaman, sayacımı ben okuyup sana bildireyim. Senin işe aldığın memurun parasını neden ben ödeyeyim?

Bakkala gittin, yarım kilo peynir ne kadar dedin, 25 lira dedi ve ekledi; Bir lira da fiyat okuma bedeli… Dersin, herhalde kafayı yedi! Şirket para almak için bile para keser mi?

İşin öylesine cılkı çıktı ki, yatırım harcamaları bile abonelere “enerji fonu” adı altında fatura ediliyor.

Yani şirketle, vatandaş ortak yatırım yapıyor, parayı şirket topluyor. E hani ortaktık?

Yıl 2013… Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. 387 milyon dolara özelleştirildi. Özelleştirilirken bölgenin kayıp-kaçak oranı yüzde 71.4'deydi. Dört yıl geçti. Kaçak-kayıp oranı yüzde 71.8'e yükseldi! Şirket örnek gösterdi; sayaç bağlamaya gittiklerinde “kaçak elektrik kullanmayacaksak elektriğimizi kesin, elektrik istemiyoruz” diyenler varmış. Aralarında pazarlıklar başlamış!

Şirketin bölgesindeki köylerde yıllardır elektrik var, kayıtlı abone yok! Bölgedeki her 10 kişiden 7'si beleşe kullanıyor elektriği… Peki, niye kesmiyor? Şirket için fark etmiyor!

O faturasını ödeyen bizim gibi saflardan cayır cayır yapıyor tahsili… Arkadaş, ben elektrik borcunu bir gün geçirsem kapıda görevli… Hayırdır diyorum ama belli ki kesmeye geldi! Kestiği falan da yok! İşlemi yapacak, bir sonraki ay 25 lira kesme-bağlama parası yapıştıracak!

Sistem, Türkiye'yi 21 elektrik dağıtım bölgesine ayırıyor. Tamamının kayıp-kaçak oranları hesaplanıyor. Bu bedel tüm abonelerin hesaplarına bölünerek yansıtılıyor...






Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.