Erzurum Haber Girişi : 22 Ocak 2013 17:07

Tarihi kenti gün yüzüne çıkarma projesi

Tarihi kenti gün yüzüne çıkarma projesi
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut için adeta ‘rüya proje” noktasında.
Erzurumajans-Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı bünyesinde 2011 yılında yürütülmeye başlanan "Üç Kümbetler Çevresinin Yenilenmesi ve İyileştirilmesi Projesi" Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut için adeta ‘rüya proje” noktasında.

21 imar adasından oluşan bölgede, Cazibe Merkezi ile uyumunun sağlanması için kamulaştırma, restorasyon ve inşaat amaçlı kent halkının ve yerli yabancı ziyaretçilerin sosyal, kültürel ihtiyaçları ve beklentilerini karşılayacak çalışmalar planlanıyor. Ali Korkut, Üç Kümbetlerin bu yıl hissedilir yeniliklere sahne olacağını söyledi.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un hayalindeki dev proje ile adeta Erzurum ekonomisinin yeni ayaklarının üzerine oturtulması planlanıyor. Ali Korkut, “Proje alanında yer alan anıtsal yapılar ve yakın çevresinde yer alan Erzurum Kalesi, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii ve diğer sivil mimarlık örnekleriyle birlikte kentin "KÜLTÜR ZONU" nu oluşturmaktadır. Kış turizmiyle kültür turizmini birleştirerek Erzurum ekonomisini yeniden şekillendirebiliriz. Projemiz, bu değişimi hızlandıracaktır” dedi.

Ali Korkut, 2011 Ocak ayında başlayan çalışmaların, kamulaştırmalarla sürdüğünü hatırlatarak “İlk etap kamulaştırma tamamlandı. Bu yıl Üç Kümbetler’de de yapım süreci başlayacak. Ayrıca ikinci etap 70 dönüm alanda daha kamulaştırma gerçekleştireceğiz. Böylece 150 dönüm büyüklüğünde devasa bir proje ile Erzurum’a lokomotif olacak gelişimin tamamlanması sağlanacak.

Proje kapsamında çalışmaların tamamlandığı zaman gün yüzüne çıkacak tarihi ve kültürel yapılar Erzurum’u yeni baştan tanımlanır noktaya taşıyacaktır. Halen amacı dışında kullanılmakta olan tescilli yapılar ülke ve bölge turizmine kazandırılması amacıyla peyzaj düzenlemeleri yapılacak, alan içerisinde özgün meydanları, araç ulaşım ağları ve otoparkları içinde barındıracak şekilde planlaması yapılacaktır. Butik oteller, yöresel yemeklerin sunulduğu kafeteryalar ve hediyelik eşya dükkanları, alışveriş ve kongre merkezi ve müze ile bölgenin turizm potansiyeli ve kapasitesi artırılacaktır” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.