Erzurum Haber Girişi : 12 Eylül 2014 10:54

Taşeron işçiler sendikalaşıyor

Taşeron işçiler sendikalaşıyor
Torba yasada taşeron işçilere yönelik toplu iş sözleşmesi hakkının çıkmasından sonra Erzurum'daki taşeron işçiler, sendika üyeliğine yoğun ilgi gösteriyor.
Erzurumajans-Torba yasada taşeron işçilere yönelik toplu iş sözleşmesi hakkının çıkmasından sonra Erzurum'daki taşeron işçiler, sendika üyeliğine yoğun ilgi gösteriyor.

Hak İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet İş Erzurum Şubesi, taşeron işçilerin sendikalaşmasına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde taşeron işçilere yönelik olarak düzenlenen toplantıda konuşan Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, torba yasanın taşeron işçiler açısından olumlu ancak yeterli bir düzenleme olmadığını ifade etti.
Sendikaya üye olmanın Anayasal bir hak olduğunun altını çizen Aksakal, şöyle konuştu:
''Sendikalı olmak anayasal bir haktır, bu hakkın çiğnenmesi suç oluşturur. Sendikalı işçi haklarını arama konusunda sendikalı olmayana göre çok daha avantajlı durumdadır. Torba yasa ile taşeron işçilere toplu iş sözleşmesi hakkı getirildi, bu önemli bir avantajdır, ancak taşeron işçilerle ilgili düzenlemeleri yeterli bulmuyoruz. Tolu iş sözleşmesinden yararlanmak isteyen işçilerin sendikalara toplu şekilde üye olması gerekmektedir. Son zamanlarda Sendikamıza olan ilgi giderek artıyor. Maalesef işçiler haklarının neler olduğunu tam anlamıyla bilmiyor, amacımız işçileri bilinçlendirerek, sendikalaşma oranını artırmak.''

TORBA YASA İLE SAĞLANAN HAKLAR

Torba yasa ile çıkarılan diğer haklara değinen Aksakal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resmen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.Taşeron işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek''

Konuşmaların ardından, sendikaya üye olmak isteyen taşeron işçilerin başvuruları alındı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.