Bölge Haber Girişi : 15 Eylül 2011 14:04

Turkcell'den Batıya göçü bitiren yatırım!..

Turkcell'den Batıya göçü bitiren yatırım!..
Turkcell'in doğuya ilk ve en büyük teknoloji yatırımı olan Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi, 5 yılda şehrin ekonomik ve kültürel hayatı açısından büyük fark oluşturdu.

Erzurum Ajans-Turkcell'in doğuya ilk ve en büyük teknoloji yatırımı olan Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi, 5 yılda şehrin ekonomik ve kültürel hayatı açısından büyük fark oluşturdu. Merkezin etkilerini mercek altına alan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) "Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi: Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması" ise, bir şehrin kaderinin nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor.

Turkcell'in 2006 yılında hayata geçirdiği Erzurum Çağrı Merkezi, Erzurum ve çevresi için dönüm noktası niteliğinde bir istihdam yatırımına dönüştü. TEPAV'ın hazırladığı "Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi: Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması", halen yaklaşık bin kişilik istihdam kapasitesi ile bölgenin en büyük işvereni konumunda olan Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi'nin şehre 5 yılda yaşattığı ekonomik ve kültürel sıçramayı açıkça gözler önüne seriyor. Rapora göre Turkcell'in Erzurum'da

yaptığı yatırım, harcamaların çarpan etkisi de devreye girince, üretim ve tüketimi tetikleyerek ekonomiye kayda değer bir canlılık getirdi. Turkcell'in 2006'dan bu yana Erzurum'da yaptığı harcamalar ve çarpan etkilerinin kümülatif değeri yaklaşık 309 milyon TL'yi buldu.

TEPAV: TURKCELL YATIRIMLARIYLA KEŞFEDEN GİRİŞİMCİ

TEPAV'ın Erzurum'u mercek altına alarak hazırladığı raporun sonuçları, Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Sibel Güven ile Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ev sahipliği yaptı.

Toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "Türkiye'nin Turkcell'i olarak aklımızda hep ülkemize, insanımıza nasıl katkıda bulunuruz sorusu var. Doğusu batısı fark etmiyor, istihdam ve fırsat eşitliği yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte bugün, Turkcell'in 5 yıl önce 'keşfeden girişimci' olarak yaptığı yatırımın bölgesel gelişime katkısına ve tüm şehirde ve bölgede yarattığı dönüşüme hep birlikte şahit oluyoruz. Doğuya yatırım yaparken katkımızın sadece iş olanağı sağlamakla sınırlı olmayacağını ve istihdamın yaşam kalitesine doğrudan etkisi olacağını öngörüyorduk. 40 milyon TL'lik bir yatırımın şehirde 300 Milyon TL üzerinde bir ekonomi yarattığını görmek ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor. TEPAV'ın raporuyla dün kurduğumuz düşün bugün gerçeğe dönüştüğünü mutlulukla görüyoruz" dedi.

Kalkınmada teknolojinin kilit önemine işaret eden Ciliv, sözlerine şöyle devam etti: "Dünya Bankası 2009 raporunda teknoloji sayesinde bölgesel ekonomik eşitsizliklerin, zamanla dengeli ve eşit gelişmeye dönüşebileceğini söylemişti. Bugün kurduğumuz teknoloji altyapısı sayesinde Türkiye'nin doğusu ve batısındakilerin aynı şart ve imkânlarda çalışabilmeleri mümkün. Biz Erzurum çağrı merkezimiz ile bunu ispatladık. Bizden sonra pek çok şirket hem Erzurum'da hem de çevre illerde istihdama yönelik benzer yatırımlara imza attılar. Bölgenin kaderini değiştirmede üstlendiğimiz rol nedeniyle gururluyuz."

TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Sibel Güven ise, hazırladıkları raporla ve Turkcell'in bölgedeki dönüşüme katkısıyla ilgili şunları söyledi:

"Türkiye'nin batısından doğusuna sanayi yatırımlarının kaydığına geçtiğimiz dönemde şahit olduk. Batıdan doğuya kayan özel sektör yatırımları, gittiği kentin çehresini değiştirme, onları dünya ekonomisiyle bütünleştirme ve her şeyden önemlisi gençler için yeni umutlar yeşertme gücüne sahip. Ancak hizmetler sektöründe bir iş kolunun, batıdan doğuya kaymasının ilk örneğini Türkcell'in Erzurum'daki çağrı merkezi yatırımıyla birlikte görmüş olduk.

Yaptığımız araştırma sonucunda, gerçekten de, buradaki yatırımın çağrı merkezi yatırımının çok ötesinde olduğunu tespit ettik. Açılan yeni bir istihdam sahasının ötesinde, kadınların işgücüne katılımı, beyin göçünün tersine çevrilmesi, kayıt dışılığın önemli ölçüde azalması, kentte insan kaynağının diğer sektörlere de olumlu katkı yapacak şekilde gelişmesi, kent hayatının canlanması gibi çok farklı alanlarda Turkcell Erzurum Çağrı Merkezi'nin ciddi etkileri olduğunu gördük. Erzurum'da özel sektörün gelişimi noktasında önemli bir değişim yaşanıyor bu günlerde. Turkcell Çağrı Merkezi de bu değişimde lokomotif işlevini üstlenmiş, bölgesel kalkınmada özel sektörün çekici rolüne önemli bir örnek teşkil etmiştir."

GENÇLERİN VE KADINLARIN İSTİHDAMI AÇISINDAN BÜYÜK BİR ADIM

TEPAV'ın hazırladığı "Turkcell Global Bilgi Erzurum Çağrı Merkezi: Ekonomik Etki Değerlendirme Çalışması"na göre, Turkcell Çağrı Merkezi en büyük işsizlik oranlarına sahip olan 15-34 yaş grubunda önemli bir istihdam kaynağı olarak öne çıktı. Merkez çalışanlarının yaş ortalaması ise 26.

Merkez, kayıt dışılığın önemli ölçüde düşürülmesinde rol oynadı. 2004 yılında yüzde 26 olan kayıtlı istihdam 2009'da yüzde 40'a yükseldi. Kayıt dışılığın çok yüksek olduğu kadın istihdamına da büyük katkıda bulundu. Şu anda Erzurum Çağrı Merkezi'nde kadın çalışan oranı yüzde 46. Rapora göre, merkezde çalışanların büyük çoğunluğu Turkcell Çağrı Merkezi dışında bir yerde çalışmalarına ailelerinin izin vermeyeceklerini belirttiler.

DIŞARIYA BEYİN GÖÇÜ DURDU, ŞEHİR HAYATI CANLANDI

Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi, oluşturduğu nitelikli istihdamla Erzurum'da yoğun bir şekilde yaşanan beyin göçünü durdurmada önemli bir hamle oldu. Rapor için yapılan anketlerde çalışanların yüzde 33'ü "Burada çalışmıyor olsalardı, Erzurum'un dışında iş arayacaklarını" belirtti.

Çalışanlarla yapılan anketler de merkezin Erzurum'da sosyal hayatı canlandırmada çok etkili olduğunu gösteriyor. Kadınların çalışma hayatına katılımı konusunda algıların olumlu yönde değişmesine ek olarak, gençlerin ve kadınların sosyal hayatlarında da değişiklikler meydana geldi. Kültürel aktivitelere gösterilen ilgi, daha ılımlı karşılanmaya başlandı. Çalışanların yüzde 75'i Merkez'de çalışmaya başladıktan sonra kültürel etkinlik, eğlence ve sportif faaliyetler için daha fazla kaynak ve zaman harcadıklarını belirtti.

ERZURUM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDE ÇAĞRI MERKEZİ ÖN LİSANS PROGRAMI AÇILDI

Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Akademi iş birliği ile Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakülteleri'nde "Çağrı Merkezi Yönetimi Ön Lisans Programı" açıldı. Türkiye'de bir ilk olan bu program sayesinde çağrı merkezi ve müşteri temsilcisi sektörüne üniversite mezunu nitelikli eleman yetişmesi sağlanmış olacak.

Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi çalışanlarından 29 kişi, yetkinliklerini daha ileri taşımak üzere Atatürk Üniversitesi'ndeki "Çağrı Merkezi Yönetimi Ön Lisans Programı"na kaydoldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.