Eğitim Haber Girişi : 06 Temmuz 2014 16:13

Üniversite adaylarına tavsiyeler

Üniversite adaylarına tavsiyeler
Eskişehir'de özel bir dershanede rehber öğretmeni olan Zehra Tanrıöver, üniversite adaylarının 7 Temmuz Pazartesi günü başlayacak tercih işlemleri öncesinde çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Erzurumajans-Eskişehir'de özel bir dershanede rehber öğretmeni olan Zehra Tanrıöver, üniversite adaylarının 7 Temmuz Pazartesi günü başlayacak tercih işlemleri öncesinde çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Lisans Yerleştirme Sınavı'nı (LYS) açıklamasının ardından, puan ve sıralamalarını öğrenen üniversite adayları, pazartesi günü tercihlerini yapmaya başlayacak. Adaylara tercih konusunda yardımcı olan rehber öğretmen Zehra Tanrıöver, tercih yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Tercih yapacak olan öğrencilerin öncelikle kendilerine "Ben ne olmak istiyorum?" sorusunu sormaları gerektiğinin altını çizen Tanrıöver, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrenci, ne olmak istediğine karar vermeli. Önce bölüm sonra üniversiteye bakılmalı ama tabii şöyle bir gerçek de var. Sayılı üniversiteler mevcut bunları hepimiz biliyoruz. Onlardan mezun olmak bir ayrıcalık sağlıyor. Mesela gıda mühendisliğinin alımı pek yok devlette, ama bu bölümü iyi bir üniversitede okursan önün açık olur. Çok yüksek puanlar almış olan öğrenciler hangi üniversiteyi tercih edeceklerine önem versin. Ama tabii sırf üniversite iyi diye tercih edilecek bölüm de istenmeyen bir bölüm olmamalı."

İŞ GELECEĞİ OLAN BÖLÜMLER NELER?

Tercih yapılırken öğrencilerin en çok önem verdiği kriterler arasında olan iş geleceği iyi bölümler hakkında bilgilerini paylaşan Zehra Tanrıöver, sözlerine şöyle devam etti: "Sayısal üzerinden konuşacak olursak tabii ki öncelikli olarak tıp fakültesi geliyor. Daha sonra diş hekimliği ve mühendislikler bu sırayı takip ediyor. Bilgisayar, elektrik elektronik ve inşaat mühendislikleri en çok tercih edilen bölümler mühendislikler arasında. Yeni bir bölüm çıktı; enerji sistemleri mühendisliği. Bu da geleceği olan bir bölüm. Eşit ağırlıktan tercih yapacaklara gelecek olursak, en ön sırada hukuk geliyor. Daha sonra psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü iş olanağı açısından oldukça iyi. Psikoloji bölümünü de çok öneriyorum. Şuan devlet hastanelerinde de en az iki psikolog çalıştırıyorlar. İş imkanları iyice genişleyen bir bölüm haline geldi. Sınıf öğretmenliği de eskiden çok revaçta olan bir bölümdü ama şimdi alımları azaldı. İşletme bölümü var, onu da çok iyi üniversitelerde okuduğun sürece işsiz kalma durumun olmaz. Staj zamanında bile çok iyi ücretler alıyorlar. İşte burada üniversite çok fark ediyor. Sözelde de Türk Dili Edebiyatı öğretmenliği açılmaya başladı. Eskiden sadece bölümdü, şuan 6 üniversitede var. Sözelden tercih yapacak öğrencilere coğrafya bölümünü de öneriyorum."

"AİLENİZ DEĞİL, BU MESLEĞİ SİZ YAPACAKSINIZ"

Tanrıöver, adayların seçecekleri meslekleri kendilerinin yapacaklarını bu nedenle kendi istedikleri meslekleri seçmelerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Aile baskısıyla tercih yapan çok öğrencisi olmadığını söyleyen Tanrıöver, şöyle konuştu: "Aile baskısı artık çok görünmüyor ama yüzde 20'lik bir dilim çocuğa baskı uyguluyor. Biraz önce bir öğrencimle konuştum, 'babam sağlık istedi ama ben sosyoloji okumak istiyorum' dedi. Bu tür şeyler oluyor ama artık insanlar biraz daha bilinçlendi. Bu konuda baskı azaldı diye düşünüyorum, olması gereken de bu."

"DÖRT YILLIK BÖLÜMLER İÇİN SIRALAMAYA BAKILMALI"

Öğrencilerin, dört yıllık bölümleri tercih ederken puanlarına değil sıralamalarına bakıp tercih listelerini oluşturmaları gerektiğini aktaran Tanrıöver, şunları söyledi: "4 yıllık bölümlerde sıralamalara bakıyoruz. Eğer iki yıllık bölümleri tercih edeceksek puana bakabiliriz. 30 tercih hakkı var. Öğrencilere genelde 10 tercih yaptırıyoruz."
Tanrıöver, başarı sırasının yüksek sıralamalardan başlatılması gerektiğini de belirterek "Örneğin öğrencinin sıralaması 30 binlerde bu durumda sıralaması 20 binlerde olan bölümleri ilk başa yazabiliriz. Sıralamalar her yıl biraz değişir bu nedenle tercihin gelme ihtimali de vardır" dedi.

"ÖLÜ TERCİH YAPILMAMALI"

Tercih listesinde ilk üç tercihin çok önemli olduğuna değinen Zehra Tanrıöver, ölü tercihin yapılmaması gerektiğini şöyle anlattı: "Mesela sıralaması 12 bin olan bir bölüm sıralaması 10 bin olan bir bölümden önce yapılırsa bu ölü tercih olur. Önce yüksek sıralaması olan bölümü yazmalıyız. Öğrenciler bu konuda hata yapabiliyor. Buna dikkat edilmeli."

AÇIK ÖĞRETİM BÖLÜMLERİ YAZACAKLARA DİKKAT


Tanrıöver, açıköğretim konusundan mağdur olan çok öğrenci olduğunu ve tercih listelerine açık öğretim yazacak olanların mutlaka dikkat etmesi gereken bazı hususlar olduğunu da anlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Açıköğretimde kontenjanlı bölümler vardır. O kontenjan kısmında 1 kişi bile yazsa o bölüm kontenjanlı bölüm olmuş oluyor. Bazı öğrenciler sanıyorlar ki bu bölümleri tercih edip bir yandan açıköğretimde okuruz bir yandan da tekrar sınava hazırlanırız. Ancak şunu unutmamalılar eğer kontenjanlı bölümde okumaya başlarlarsa seneye girecekleri üniversite sınavında okuldan gelecek olan puan yarıya düşüyor. Okuldan 50 puan geldiğini var sayarsak bu puan 25'e düşüyor. Bu da yaklaşık 40 bin kişinin önüne geçmesine neden oluyor. Kontenjanı olmayan açıköğretim bölümlerinde böyle bir şeyle karşılaşmıyoruz. O bölümleri okuyup seneye tekrar sınava girdiklerinde okuldan gelecek olan puanları düşmeyecektir. Öğrenciler buna kesinlikle çok dikkat etsin."

Tanrıöver, açıköğretim hakkında bilgi vermeye şöyle devam etti: "Türkiye'de şuan 3 yerde açıköğretim var İstanbul'da, Erzurum'da ve Eskişehir'de. Hem 4 hem 2 yıllık bölümler mevcut. Hemen hemen bütün bölümlerin iki yıllığı var. Bunlardan en çok Adalet Bölümü tercih ediliyor. İmkanları daha açık. Mesela Sosyal Hizmetler Bölümü mezunu kişilerden genelde 4 yıllık bölümü bitirmiş kişileri işe alıyorlar. Ama Adalet Bölümü için aynı şey geçerli değil. İki yıl okuyup adliyede çalışabiliyorlar isterlerse dikey geçiş de yapabiliyorlar. Böyle bir avantajı var."

"TERCİH TARİHLERİNE DİKKAT EDİLMELİ"


7 Temmuz ile 17 Temmuz arasında gerçekleşecek olan tercih işlemleri hakkında da uyarılarda bulunan Tanrıöver, son olarak şunları kaydetti:

"Öğrenciler bu tarihler arasında tercihlerini yapıp sisteme girecekler. Buna dikkat etsinler. Ayrıca, mesela 10 Temmuz'da tercih yapıp sisteme giren aday, 17 Temmuz gecesine kadar sisteme girip tercihlerinde değişiklik yapabilir. Ek yerleştirmeler eğitim öğretim dönemi başladıktan 1 ay sonra yapılabilecek. Dönem başladıktan sonra kontenjan dolmayabiliyor o boşluğu doldurmak için ek yerleştirmeler yapılıyor. Geçen yıl ekim ayının ortalarında yapılmıştı. Bu yıl da hemen hemen o tarihlerde gerçekleşir. Adayın, ek yerleştirme yapabilmesi için herhangi bir üniversiteye yerleşmiş olarak görünmemesi gereklidir. Örneğin öğrenci tercih yaptı ama hiçbir yere yerleşemedi, bu durumda ek yerleştirme için başvuru yapılabilir. Adaylar buna da dikkat etsin." 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.