Bölge Haber Girişi : 21 Mayıs 2010 03:07

Ünlü ressamlar Erzurum'u gezdi!..

Ünlü ressamlar Erzurum'u gezdi!..
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen "Erzurum 1. Uluslararası Resim Sempozyumuna katılan 9 ülkeden 20 ressam düzenlenen gezide Tortum şelalesi ve bölgedeki kiliseleri ziyaret ettiler.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen "Erzurum 1. Uluslararası Resim Sempozyumuna” katılan 9 ülkeden 20 ressam düzenlenen gezide Tortum şelalesi ve bölgedeki kiliseleri ziyaret ettiler.
Sempozyum bağlamında Erzurum’a gelen ünlü ressamlar Sanat Galerisi’nde Erzurum ve bahar temalı çeşitli resimler yaptıktan sonra düzenlenen geziye katıldılar.
Sanatçıların ilk durağı Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesinde sonradan cami olarak kullanılan ve Bağdat Kralı üçüncü Davut tarafından 976- 1001 yıllarında yapılan Haho (Hahuli) Manastırının Meryem Anaya adanan kilisesi oldu.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, Rusya, Ukrayna, Gagauzya'da yaşayanların atalarının 1500'lü yıllara kadar Haho'da kaldıklarını bildirdi. Ukrayna'nın Odessa kentinden Anatoly Kravchenko, yüzyıllar sonra ataların ibadet ettiği kiliseyi görmenin kendisini heyecanlandırdığını ve gurur verdiğini söyledi.
Ressamlar daha sonra Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç köyündeki Öşvank Kilisesini gezdiler. 963-973 yılları arasında Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları Bagrat ve Davit tarafından haç planına göre yaptırılan Öşvank Kilisesini hayranlıkla izlediler. Ressamlar Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek şelalesi olan ve 48 metre yükseklikten düşen Tortum Çağlayanı çevresinde çay içerek günün yorgunluğunu attılar. Tortum Çağlayan'ın yakınındaki Yedi Göllerin etrafındaki açık hava lokantasında alabalık yiyen ressamlar, çok ilginç bir gün yaşadıklarını söylediler.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.