Ya adam gibi olacak ya da salâlarımız okunacak!

 

1980 sonrasında imara açıldı.

 

Tek tük yapılar vardı.

 

Şehirden uzak olsun diye genelevi bile oraya taşımışlardı.

 

1994 yılı seçimleriyle Yenişehir Alt Kademe Belediyesi oldu.

 

Yerel Yönetim reformuyla 2004’te adına Palandöken dendi, ilçe statüsüne kavuştu.

 

Alt yol, üst yol, son durak… Eski Son Durak derken, aldı yürüdü Dutçu’ya uzandı. Çat Yolu’yla birleşti.

 

Erzurum’un en büyük toplu konut alanı, inanılmaz bir gelişim içindeydi ki, hala öyle.

 

30 yılı aşkın zamandır burada yaşıyorum. Siz de farkındasınızdır.

 

16/A – 16/B toplu taşıma araçları bile G/1-2-3-4-5-6-7… diye değişti ama bir şey değişmedi.

 

İlçede bugün neredeyse 30 hatta 40 yaşına giren yapıların çok önemli bir kısmı aynı kaldı.

 

Kent nüfusunun önemli bir bölümünün yaşadığı Palandöken’de oturduğumuz konutlar ne kadar sağlam?

 

Canınızı, canlarınızı sığdırdığınız konutunuza, apartmanınıza ne kadar güveniyorsunuz?

 

Aslında bu soruların cevabı, 2018 yılında yapılan bir araştırmayla verilmiş.

 

Üstelik ‘haberimiz olmayan’ bir araştırmayla!

 

Birkaç akademik dergide yayınlanan ama sütre arkasında kalan çalışmanın adı: Sokaktan Tarama Yöntemiyle Binaların Bölgesel Deprem Risk Dağılımının Belirlenmesi: Erzurum – Yenişehir Örneği.

 

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri 2018’de ilçeyi sokak sokak gezmiş.

 

5 yıl önce mevcut olan 1194 binayı mercek altına almışlar.  

 

Sıkı durun! Sonuç korkunç.

 

85 bina yüksek, 739 orta, 86’sı düşük…

 

Anlayacağınız yüzde 70’i riskli.

 

1194’ün binada yaşayan nüfusu hesap edin, o korkunç rakam gözlerinizi fal taşı gibi açar.

 

Bakın, incelenen binaların önemli kısmı o tarihte neredeyse 30 yaşını aşmış ve her birinin yapısal kusuru kısa kolon kullanılması!

 

Geçen zaman içinde ağır iklim şartlarıyla bu binalar iyice ama iyice yıprandı ve o binaların çok önemli bir bölümü hala aynı.

 

Okuyun raporu, fotoğraflara bakın ve gerçeği görün.

 

Ha, bu arada en güvenli yer neresi biliyor musunuz?

 

Tek katlı ticari yapıların olduğu Marketler bölgesi!

 

Hani şu Kentsel Dönüşüm ile dönüştürmeyi planladıkları alan! 

 

Kentsel Dönüşüm demişken ki, -esas konumuz-, şu sıralar birinci sınıf tarım arazisi yani sulak alan üzerine özel hastane yaptırma gayretindeki şehrin yöneticileri bu konuda ne yapıyor?

 

Havuzbaşı’na külliye yaptırma derdine düşen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen…

 

Her fırsatta Kentsel Dönüşüm’le övünen Mehmet Sekmen, dımdızlak tarlaları, üzerinde yapı olmayan yerleri Kentsem Dönüşüm’e alıyor.

 

Ne Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, ne Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, ne Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ‘gık’ çıkaramıyor.

 

Deli düzlükte Kentsel Dönüşüm ne demek hepiniz biliyorsunuz!

 

Peki!

 

O ki, bu kadar Kentsel Dönüşüm meraklısı hadi o zaman Maksutefendi Süt Evler, Su deposu, Kazım Yurdalan, Palandöken, Yunus Emre, Çukurevler’de Kentsel Dönüşüm yapsın görelim.

 

O ki, iddia ettiği gibi borçsuz bir belediye yönetiyor ya da “çok az” borcunu karşılayacak binlerce dönüm, arazisi var ya hadi dediğim yerleri yapsın alkışlayalım.

 

Olası bir depremde dımdızlak tarla mı yıkılacak?

 

Biz yıkılacağız! Ve bakın yıkılıyoruz.

 

Deprem oluyor ve aynı anda 10 şehir birden yerle bir oluyorsa, Allah muhafaza benim şehrim haritadan silinir.

 

O yüzden rantsal (!) değil, kentsel dönüşüm istiyorum.

 

Zemin etüdünü doğru düzgün yapacak firma istiyorum.

 

Yapı Denetim firmalarının her birinin son 8-10 yılda yaptığı işlerin kontrol edilmesini istiyorum.

 

Öyle; Belediye Başkanı kardeşi, şu, bu müteahhidin hısımı, akrabasından oluşan Yapı Denetim firması istemiyorum.

 

Olursa sonumuz 10 ilden farklı olmaz.

 

Olursa ne hale geleceğimizi bir düşünün.

 

Ucu nereye ya da kime dokunursa dokunsun, umurumda değil, şehrimde kıyamet yaşamamak için bundan sonra gündemim bu!

 

Ya adam gibi imar, Kentsel Dönüşüm olacak ya da salalarımız okunacak. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Harun harun 16 Şubat 2023 18:21

    Zengin olan avukat eczacı doktor hemen terfi edip müteahhit oluyor...

  • Harun harun 16 Şubat 2023 18:19

    Özellikle yildizkent bölgesi dere yatağıdir...bu durum da düşündürücüdür....

  • Zafer uzar 15 Şubat 2023 23:03

    Sağolasın kardeşim doğru şeyler yazmışsın fakat kimin umrunda olacak, belirttiğiniz evlerde oturanlar dar gelirli insanlar olurda deprem olur yıkılırsa zaten kaderde var denilecek kader denilecek AKP olduğu müddetçe bu ülkede doğru işlerin yapılacağına inan mı yorum

  • Evet... 15 Şubat 2023 22:07

    Mevzu depremde risk oluşturan yapıların bir an önce dönüşümüdür. Nereyse orası usulünce ele alınmalıdır. Bir de her şeyden önce zihniyet değişimi...Müteahhit yanlış yaparsa bunu düzeltmek mühendis ve mimarın vazifesi değil midir ? Dibi gördük...Yaralar sarılsın...Akabinde bu işleri samimiyetle ele alalım...Siyasetin rüzgarına savrulmadan adam akıllı ele alalım.

  • Polat alemdar 15 Şubat 2023 12:03

    Yakın ilçelere gelince Ilıca da aynı sorun var 40 yıllık binalar var

  • Sahte yuzler 14 Şubat 2023 19:33

    Bu şehrin senden başka adam gibi yazan kalemi yok ALLAH senden razı olsun.. Bu sehir üç beş soysuzun eline düşmüş istedikleri gibi yön veriyorlar.. Belediye parasını veremediği hayatında insaatin içine sini bilemeyen birilerine veriyorlar arsayı Hadii olduk muthaair sonra demirden çal betondan çal Allah uzak etsin otur başında ağla tabi onların tuzu kuru eeri güçlendirilmiş beton arme villalar kendi evlerine kullandıkları betonla yaptıkları demir beton birse namusluyum kendileri cocukalri ölmesin digrinin önemi uok onlar altın amdan gümüş sikten olmuşlar yaa yazık bu şehre yazik bu insanlara onur bey Allah senin gönlüne göre versin sende olmasan kalemini üç kuruş paraya satmış yasaklarla yalamaya devam sizinde yatacak yeriniz yok Rabbım sorsun.

  • alihan özlütürk 12 Şubat 2023 23:30

    Sayın yazar; öncelikle, yazınızda (yenişehir) raporu hazırlayan ve beni çok güldüren bu şahsiyetleri (Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri) öncelikle kendi yerleşkelerinin neyin üzerine oturdugunu bilip bilmediklerini sorgulamalılar ve aşagıda detay verdigim makaleyi bulup okumalılar diye düşünüyorum. First planning experience of Erzurum: 1939 Lambert plan Doğan Dursun* Department of City and Regional Planning, Ataturk University, Erzurum, 25240, Turkey sizlerede iyi çalışmalar dierim. ayrıca bu makaleyi başkalarıda okuyabilir.!!!!!

  • Adalet pesinde 11 Şubat 2023 23:05

    Depremlerin sıkça yaşandığı ülkemizde neden hala binalar var en fazla dört katın imara açık olduğu Şükrüpaşa ve eski kombina 8 katlı binalarla dolu depremde ne olur hepsi yerle bir bina yaşına bile bakmaz 1 yıllık binalar yerle bir oldu. tek katlı iki katlı en çok üç katlı olmalı evler kesinlikle yani deprem yenisine eskisine değil katına ve bina kalitesine bakar çok katlı binalar dayanamaz yerle bir olur.

  • Nurullah DEMİRTAŞ 11 Şubat 2023 22:59

    Tebrikler.Kaleminize sağlık.Ankara?da yaşayan bir Erzurumlu olarak hem kentim,hem de o bölgede yaşayan ailem için gönül dolusu teşekkürler ediyorum.Umarım Bay Başkan kös dinlemez.

  • YILDIRAY DEMIR 11 Şubat 2023 22:17

    Onur Bey, Kentsel Dönüşüm eleştirilerinize havuzbaşına planlanan külliye sancınızı eklemeniz hiç gerek yok bence... Şehrimizde devam eden belediye hizmetlerindeki eksik ve kusurlu işleri söylemek hepimizin boynunun borcudur, lakin Sekmen'in bu şehirde ortaya koyduğu devrim niteliğindeki imar uygulamalarını da görmezden gelmek vicdansızlık olur... Yeterli mi elbette yeterli değil... Şehrin içİndeki bina stokunun yarıdan çok fazlası 30 - 40 yaşın üstünde derhal mantıklı bir şekilde dönüştürülmesi gerekmektedir... Doğru yapılanı hep beraber destekleyelim, yanlış ve kusurlu bir durum varsa bunu da hep birlikte dile getirelim, Eğer cemaat sağlam durursa imamın yanlış sure okuması söz konusu olamaz...

  • Kandırılmış mühendis 11 Şubat 2023 17:13

    Çok doğru tespitler. Daha önce hobi bahçelerini yıkacağız dedi nedense sonra vaz geçti. Acaba hatırlı siyasiler mi engel oldu.

  • Zafer Özkan 11 Şubat 2023 16:32

    Geçmiş yıllarda ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde de imara açılan yerleşim yerlerinde kooperetifleşme ile konutlar yapılmaya başlandı.Daha sonraları bu kooperatif başkanları ve bazı yönetim üyeleri biraz parçalanıp bu inşaat işinin yağlı bir iş olduğunu ve bu iş için yeterlilik veya herhangi bir resmî belgeye ihtiyaç olmadığını anlayınca işi yapsatçılığa döktüler.Nasıl olsa bunların asıl mesleğinin memur,aşçı,şoför,berber gibi işle yakından uzaktan ilgisi olmamak önemli değildi.Bununla da yetinmediler.4 veya 5 kat imarı olan yerlere 6-7 hatta 8 kat çıkmanın kolaylığını sağlamak için belediye seçimlerinde meclis üyesi seçilip,burda da imar komisyonu üyesi olmaya başladılar.Mecliste bir miktar ceza ödeyerek çıktıkları fazla katlara ruhsat aldılar.Bu binaların sayısını herkes tahmin eder.

  • Vedat Karataş 11 Şubat 2023 10:48

    Hiç kimse boşuna kendini yormasın. Herşey ama herşey eskisi gibi devam edecek. Deha fazla rant daha fazla eyyamcılık ve daha fazla herşey. Şapur şupur, hımır hımır yemeye devam edecekler.

  • Ahmet Bayram 11 Şubat 2023 03:32

    Eski mahrukatçılar sitesini bizlere yeşil alan diye tanıttılar. Mahalleli olarak aylar öncesinde imar daire başkanlığına gittik. Bizlere o bölgenin 8 katlı imara açıldığı bilgisi verildi. Belediyeye gittik belediye topu TCDD ye attı. TCDD ye gittik onlarda topu belediyeye attı. Kısacası o bölgede yeşil alandan çok 8 katlı bina göreceğız.

  • Harun çelik 10 Şubat 2023 23:50

    Bu konuyu ele aldığın için teşekkür ederim enkısa zamanda yenişehire el atılması elzem bir durumdur

  • Kadir IŞIK 10 Şubat 2023 14:15

    Kendi binamı 2021 de kontrol ettirdim 2018 yönetmeliğine uygun olmadığı raporu elimde fakat sonrasında ne ilgilenildi ne de başka birşey günlerdir kendi sosyal hesaplarımdan elimden geldiğince sizin değindiğiniz konuda çağrılarım var hatta cimere erzurum için başvurum var senin gibi haberci ve gazetecilere helal olsun Allah razı olsun , erzurum da ki çoğu sözde sayfa ve yöneticileri gibi yandaş sessiz korkak değilsiniz helal olsun ve ne olur duyurun çabanızı bırakmayın vazgeçmeyin bu kadar insan liyakatsiz ihmalkar kurumlar yüzünden öldü , ve enkazın altına girmeden asıl sloganımız Yaşarken enkaz altında değilken SESİMİZİ DUYAN VAR MI

  • Ali er 10 Şubat 2023 13:11

    Kaloriferi yakan Kspıcı için bile bir belge alması gerekirken apartman yapanlar için tek belge yok. Yapı denetim firması belediye başkanının kardeşine aitse o bina rüzgar esse yıkılır. Yenişehir şu anda deprem olmadan harabe gibi. Dümdüz ovaları kentsel dönüşüme sokup çökmek yerine buraları kentsel dönüşüme sokun da azıcık hizmet edip aldığınız paralarım hakkını verin.

  • Erzurumlu 10 Şubat 2023 11:09

    MEMLEKETİMİZDE ATIYORUM ÖĞRETMEN BERBER TERZİ KASAP KALMADI MESLEĞİNİ BIRAKIP MÜTAHİT OLDU Denetim ler iyi yapılıyormu yetkili kurumlar gerekeni yapıyormu biz halk olarak ev alırken bunları sorguluyormuyuz hayır evin Led i varmı dolapları güzelmi süslümü tamam ALIYORUZ SONRASI Allaha emanet

  • Eski dadas 10 Şubat 2023 10:54

    Biz kendi oz vatanımızda evlerimizde korkusuz oturmak istiyoruz aşırı pahalı gece gündüz kat çıkan vatandaşı kandıran kısa yoldan köşe dönmek istiyen müteahit bozuntularini görmek istemiyoruz kesinlikte imar üniverste inşaat mimarlık bölümünün gozetiminde olmali

  • kemalettin geçit 10 Şubat 2023 10:43

    Onur bey, bir kaç yıl önce bir belediye başkanının yanına gittiğimde, bizim belediyenin yapı denetim şirketi a...n yapı denetim şirketi, işinizi oraya yaptırın dedi. Sonra öğrendim ki, bu yapı denetim şirketi başkanın kardeşinin, ortağı belediye meclis üyesi, çalışanları belediye imar müdürlüğünde çalışıyor. Bunların hepsi sorgulanmalı. Çevre şehircilik bakanlığı havuz sistemine geçmeden önce belediyelerde ve özellikle kardeşi birden fazla yapı denetim şirketine sahip bir belediye başkanı ve çalışanları hakkında gerekli soruşturma yapılmalıdır. AK Parti'nin TÜGVA'nın arkasına sığınan bu haramzedeler hesap vermelidir.

  • Recep temiz 10 Şubat 2023 08:26

    Palandöken belediyesi kentsel dönüşüm yapmak yerine malesef kaşar peyniri yapıyor. 30 senedir Yenişehir?de oturan birisi olarak hiçbir zaman ana yolları bu kadar bakımsız görmedim resmen belediyenin önünden geçen yok bile isyan etmiş kabarmış çökmüş. Başkan oturduğu yerden belli olur demişler koskoca yaz geldi geçti bir yol asfaltlanmadı. 2. Marketler resmen brandayla dükkan yapmışlar. Artık adam gibi belediyecilik yapıldın kentsel dönüşüm yapılsa şehrin en güzel yeti olacak bir yer. Zemini sağlam ovayı bırakıp burayı güzelleştirin.

  • Eski dadas 09 Şubat 2023 23:07

    yeni konrol tecrübeli şantiye şefini kontrol etmek için inşaatına gider acemi ya demirlerde pas görür bu ne der tecrübeli şey efendim daha fazlaydı kalayciya gönderdik der tecrübe tecrübe çok önemli

  • Selim 09 Şubat 2023 22:58

    Erzurumda özellikle yıldızkent bölgesinde evin dış cephe ve iç mimarisi ultra lüks yapılarak insanların gözleri boyanıyor ve yaklaşık 1.5-2.5 milyon arasında insanlara satılıyor ve belediyeler buna engel olmuyor. 10-15 katlı binalar dikiliyor yıldızkente fay hattı üzerine kontrol ediliyor mu? Yenişehir ve yıldızkentteki tüm binalar derhal kontrol ettirilip riskli binalar yıkılmalı. Deprem profesörleri bar bar bağırıyor Bingöl Yedisu diye. 7.4lük deprem bekleniyor ve Yedisu Erzuruma 150 km belki yoktur uzaklıkta. Acil acil acil.

  • Eski dadas 09 Şubat 2023 22:52

    Erzurum , fahis fiyatlarlar örnek iki trilyonun üzeri bina yeni 4 artı bir birkatta 5 veya 6 daire odalara eşya sığmıyor niye metre kareyi buyuturse vergi verecek anlaşılmayan şudur iki kimyonu bir vinci olan da müteahit yıllarını veren makine parkı geniş olan tecrübe sahibi iş bitirme belgesi olanda

  • Eski dadas 09 Şubat 2023 22:49

    Erzurum , fahis fiyatlarlar örnek iki trilyonun üzeri bina yeni 4 artı bir birkatta 5 veya 6 daire odalara eşya sığmıyor niye metre kareyi buyuturse vergi verecek anlaşılmayan şudur iki kimyonu bir vinci olan da müteahit yıllarını veren makine parkı geniş olan tecrübe sahibi iş bitirme belgesi olanda

  • Eski dadas 09 Şubat 2023 22:18

    TERZI pantolon dikse biraz kumaş artar sahibine verir şimdi ki inşaat alanında öyle demir hesabı yapiliyorki santim hiç demir artmıyor yeni okul mezunu gençler şantiye lerde imza atıyor hayret

  • Ali 09 Şubat 2023 22:17

    Onur bey eski genel müdürlüğünun binasininda çürük raporu var fakat umursamıyor lar

  • Eski dadas 09 Şubat 2023 21:57

    Beş ayda kombina yoluda 8 katlı bina diken şimdiden fahiş fiyatla satan mutahitlerin isimleri belli erzurumda prim esaslı çalışan bir takım komisoyon esaslı insanlara millet teslim edildi insanları kandırıp yuksek fiyatla satış yapıp tapuda düşük fiyat gösterip devleti zarara sokan bu tiplere acil müdahale edilmeli once inşaat halindeki inşaatlar hemen durdurulmalı yolsa durum çok kotu

  • Bekir koç 09 Şubat 2023 21:51

    Onur bey bir konuyu anlamışsın palandöken Belediyesi'nin sınırları içerisinde bulunan fay hatlarinı Yenişehir ve yıldız kent sağlı sollu fay hatlarının içinde hatta ve bölge eğitim ve araştirma hastanesi tam fay hattının üzerinde zemin olarak sağlam yerleri bırakıp uluvyonlu zeminlerde yapilaşma hızlanmistır isterseniz bu konuyu da bir araştirıp kamuoyunu bilgilendirin

  • Ahmet Cinisli 09 Şubat 2023 20:01

    Nasrettin hoca çocugu suya göndermeden önce çocuğu dövmüş testiyi kırma hocaya sormuşlar neden yaptın hoca kırdıktan sonra dövsen ne fayda şimdi bubelediye başkanları deprem yıktiktan sonra ahlar vahlar boş yenişehirden selamlar

  • Ahmet Cinisli 09 Şubat 2023 19:50

    Bunu her kesim duymalı yoksa kimsenin umurunda değil

  • halis demir 09 Şubat 2023 19:49

    Onur bey sizden rica ediyorum bu araziyi kurtarın ovayı kurtarın. rektör bey arazisine sahip olmuyor ama bizlerbu üniversiteye sahip çıkmak istiyoruz. ne demek yahu arsayı otele vermek ona buna vermek. bu sizin onurunuzdur 1 karış toprak verilir mi. Ben cimere yazacağım elimden geleni yapacağım. rektör beyi affetmiyorum.

  • Hadi 09 Şubat 2023 18:47

    Teşekkürler halkın sesi olduğunuz için

  • gurbette bir çırçırlı 09 Şubat 2023 17:55

    Tarihimizi biraz okuyan hatta aklı selim olan bilir anlar. Bütün dünya içerisinde Türkiye yerleşim Tarım, Hayvancılık arazilerini kullanmak için özellikle dışardan gelen düşmana ve doğa olaylarına dayanmak direnmek için yamaçlara yükseklere kurulmuştur. Tarihimizde yapılanlar yanlış fakat rant, oy, menfaat için milletin geleceğine hiç düşünmeden zarar veriyorlar. ALLAH ÖNCE VİCDAN VERSİN

  • Dadas 09 Şubat 2023 16:45

    Malzeme diyip maliyet diyip işin içinden kurtulmaya çalışan müteahhitler ve denetleme zamanı denetimcilerin sırtı sivazlanip döner kebap yedirip rüşvetle işi onaylayan denetimciler ve müteahhitler oldukça hiçbir şey değişmez. Ayrıca konutları Mimar Sinan'ın eserlerinde olduğu gibi Japonya'da olduğu gibi raylı sistem üstüne yapılmalı zaten Erzurum birinci derece fay hattıyla sinir Allah muhafaza etsin...

  • Yasemin kaya 09 Şubat 2023 14:33

    Onur bey lütfen bunun peşini bırakmayın gerçekten birkezdaha anladikki durum hakikaten çok ciddi bu taşın altına tüm yönetici ve mutahitler elini koymalı yoksa dediğiniz gibi bizimde böyle bir sarsıntıdan yaşayacağımızı şeyler diğer depremzede kardeslerimizle aynı olacak

  • Osman Cabbar 09 Şubat 2023 13:52

    Helal

  • DERTLİ DADAŞ 09 Şubat 2023 13:19

    SAYIN SAĞSÖZ BİRDE ŞU MERKEZDE ÇÜRÜK RAPORU OLAN PTT BAŞMÜDÜRLÜK BİNASINI YAZSANIZ.ON YILDAN FAZLADIR ÇÜRÜK RAPORU OLMASINA RAĞMEN HALA ORADA BAŞMÜDÜRÜN UMURSAMAZLIĞI YÜZÜNDEN ÇALIŞANLARA GÖREV YAPTIRILIYOR

  • Sema Altınoluk 09 Şubat 2023 13:03

    Helal sana Onur Sağsöz

  • erzurumlu 09 Şubat 2023 12:54

    hangi özel hastane açılacak acaba? bilgisi olan yazabilir mi?

  • Halis demir 09 Şubat 2023 10:58

    Tüm yetkililere sesleniyorum sayın valime seslemiyorum sayın belediye başkanıma sesleniyorum sayın rektörüme sesleniyorum lütfen ama lütfen Atatürk üniversitesi arazisini katletmeyin oraya hastane yapmayın. Ovayı öldürmeyin.