Spor Haber Girişi : 08 Nisan 2018 15:30

Yarar'ın delege oyunu

Yarar'ın delege oyunu
Türkiye Kayak Federasyonu’nu (TKF), Palandöken’in ev sahipliği yaptığı ‘Snowboard Dünya Kupası’ndan sonra sporculara para ödülünü vermedi.
Erzurumajans-Türkiye Kayak Federasyonu’nu (TKF), Palandöken’in ev sahipliği yaptığı ‘Snowboard Dünya Kupası’ndan sonra sporculara para ödülünü vermedi. Olimpiyat adaylığı öncesinde ülkenin prestijini sarsan Başkan Erol Yarar, seçimler öncesinde 51 delegenin üstünü çizdi. 

Türkiye Kayak Federasyonu, geçen 19, 20 ve 21 Ocak’ta FIS’ın yarış takviminde yer alan ‘Snowboard Dünya Kupası’nı Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’nde düzenledi. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, Kanada, Norveç, Finlandiya, Hollanda, Romanya, İspanya, ABD, Polonya, Rusya, İtalya, Çekya, Andorra, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bulgaristan, Yeni Zelanda ve İsviçre’den 100’e yakın sporcunun katıldığı yarışlar sonunda Türkiye Kayak Federasyonu’nun taahhüt ettiği 37 bin 500 İsviçre Frangı (157 bin 500 Lira) para ödülünü ödemediği ortaya çıktı.



FIS DEFALARCA UYARDI

Uluslararası Kayak Federasyonu’nun geçen iki ay içinde birçok kez TKF’yi uyardığı öğrenilirken, Başkan Erol Yarar’ın yaklaşan seçimler nedeniyle konuyla ilgilenmediği öne sürüldü. Türkiye’nin 2026 Kış Olimpiyatları’na adaylığı sürecinde ülkenin ciddi prestij kaybına yol açan konunun, FIS tarafından Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) aktarılacağı öğrenildi. Bu durumun Türkiye’ye eksi puan getireceği belirtilirken, para ödüllerinin bir an önce ödenmesi gerekiyor.



YARAR’IN DELEGE OYUNU

Bu arada 10 Mayıs’ta yapılacak 4’üncü Olağan Genel Kurul öncesinde Başkan Erol Yarar, ana statü gereği 300’ün üzerindeki delegeyi noter kanalıyla düşürdü. Noter çekilişi için federasyonun resmi internet sitesinde 2 Nisan’da yer ve saat belirtilmeden duyuru yapıldığı görülürken, yapılan işlemin ‘usulsüz’ olduğu iddia edildi. Son delege listesinin en geç 10 Nisan’da asılacağı federasyonda aday ve delegelerin itirazda bulunacağı öğrenildi. Öte yandan 351 delege bulunan Federasyonda 51 üyenin Yarar karşıtı olduğu için elendiği önü sürüldü.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Spor Genel Müdürlüğü tarafından ‘Bağımsız spor federasyonlarının çalışma usul ve esasları’ hakkındaki yönetmeliğin 8’inci maddesinde “Genel Kurul Federasyon’un en üst organıdır. Genel Kurul üye sayısı olimpik ve paralimpik dallarında 150’den az 300 üyeden fazla. Diğer spor dallarında ise 100’den az 200 üyeden fazla olamaz” ifadesi yer alıyor.

Yönetmeliğin 12’nci maddesinde ise ‘Ana statüye göre belirlenecek üye sayısı 3289 sayılı Kanunda öngörülen sayıyı aşması halinde her grup kendi içerisinde değerlendirilerek, fazla üye sayısı, grup bazında noter huzurunda çekilecek kura ile Kanunda öngörülen sayıya indirilir” deniliyor.



NE KADAR ETİK?

Başkan Erol Yarar’ın 12’nci maddede ‘yer ve saat’ ifadesinin yer almamasından yararlanarak noter katipleri aracılığıyla 51 delegeyi düşürmesi kayak camiasında ‘etik değil’ tartışmalarına yol açtı. Bu arada Yarar’ın Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürleri ile Gençlik Spor Kulüplerindeki delegeleri “Milli irade bizi istiyor” söylemleriyle etkilemeye çalıştığı kulislerde yer aldı.

YARAR VE YEŞİLOVA İTTİFAKI MI?

Öte yandan yaklaşan genel kurul öncesinde Başkan Erol Yarar ile adaylığını açıklayan ancak henüz 45 imza toplayamadığı iddia edilen kayak hocası Erkan Yeşilova’nın ittifak kuracağı kulislerde dile getirilmeye başlandı.

“SEÇİMİ SANA KAZANDIRTMAYACAĞIM”

Asbaşkan Fatih Kıyıcı’nın istifası ve adaylığını açıklamasından sonra endişelenen Başkan Yarar’ın yakın çevresine “Benim Erkan ile sorunum yok” dediği öğrenilirken, Erkan Yeşilova’nın Fatih Kıyıcı’nın “Adayım” demesinin ardından sosyal medyada, “Ama şunu iyi bil Kıyıcı bu seçimi sana kazandırtmayacağım” yazması ve birkaç gün sonra bu paylaşımı kaldırması dikkat çekti. Yeşilova’nın ayrıca “Sayın Erol Yarar ve yönetimi bugün Sarıkamış’ta. Bizimle hareket eden bütün dostlarımızı memlekete gelen kim olursa olsun özümüze yakışır bir şekilde karşılamalarını ve bir misafir gibi uğurlamalarını rica ediyorum. Kişilerin kim olduğu önemli değil ama makamlara saygı duymak önemlidir. Biz, ekip olarak ne olursa olsun eleştirimizi mertçe ve doğrudan yapar kimseye yüzüne söyleyemeyeceğimiz bir şeyi arkasından söylemeyiz. Ben ve ekip arkadaşlarım kimsenin adamı değil sadece ve sadece Türk kayağının hizmetkârıyız” paylaşımı ittifak iddialarını güçlendirdi.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.