Ekonomi Haber Girişi : 17 Mayıs 2016 19:15

Yücelik: Ülkemizin AB'ye üyelik sürecini destekliyoruz

Yücelik: Ülkemizin AB'ye üyelik sürecini destekliyoruz
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı tarafından düzenlenen, "Türkiye'nin AB'ye Üyelik Süreci-Sivil Toplum Diyalog Toplantısı" Erzurum'da yapıldı.
Erzurumajans-Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı tarafından düzenlenen, "Türkiye'nin AB'ye Üyelik Süreci-Sivil Toplum Diyalog Toplantısı" Erzurum'da yapıldı. 

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde geniş bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın konuşmasının ardından, ildeki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili düşüncelerini paylaştı.

Toplantıda, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) adına Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik konuştu. Konuşmasında, ETSO olarak, Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde yürütülen gayretli çalışmaları desteklediklerini ve AB Bakanlığı'nın bu yöndeki çalışmalarını takdir ettiklerini kaydeden Başkan Yücelik şunları söyledi;

"Özellikle son dönemde Suriye'deki iç savaş sonrasında yaşanan mülteci sorunlarından hareketle; AB ile ülkemizin görüş farklılıkları, mültecilerin ihtiyaçlarının temininde kaynak tahsisi, Türk vatandaşları için vize serbestisi gibi konular gündeme gelmiştir. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde olumlu gelişmelere vesile olacağını ve tam üyelik sürecine katkı sağlayacağına inandığımız bu gelişmelere rağmen, Türkiye Cumhuriyeti tarafı olarak; vize serbestisi şartlarının önemli ölçüde karşılanmasına rağmen yaşanan tıkanıklığı anlamakta güçlük çekiyoruz. Terörle Mücadele Kanunu'nda kararlı duruşumuzun esnetilmesini bekleyen Avrupa Birliği'ne, 30 yıldır terörle mücadele eden bir devlet olarak gereken cevabın verildiğine inanıyoruz. Tüm bu sorunlara rağmen devletimizin olumlu diplomatik girişimlerinin karşılık bulacağına inancımız tamdır. Zaman zaman hepimizin yaşadığı vize sorunlarına etkili çözüm olacağına inanıyor, bakanlığımızın çalışmalarını destekliyoruz."

AB Türkiye Delegasyonu'nun Avrupa Birliği - Türkiye ilişkileri hakkındaki bilgileri ve son gelişmeleri halka iletmek amacıyla uyguladığı bilgilendirme ve iletişim stratejisini desteklediklerini dile getiren Başkan Yücelik şöyle devam etti; "Biz de ETSO olarak bu amaçla, halkımızın Avrupa Birliği'ni tanıması ve üyelik sürecinde doğru bilgilendirilmeleri adına, 2011 Temmuz ayı itibariyle bünyemizde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezi'ni kurduk. Yerelde sivil toplum kuruluşları, belediye, valilik, üniversite gibi kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde farklı kültürel, sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Avrupa birliği bilgi merkezimiz geride kalan 5 yıl içerisinde, özellikle gençlerimiz, kadınlarımız ve çocuklarımıza yönelik farklı etkinlik, bilgilendirme ve faaliyetleri yürüterek, yaklaşık 30 bin kişiye ulaşmıştır. Biz de odamız strateji planı çerçevesinde, ülkemizin tam üyelik sürecinde hedeflerine katkıda bulunmak ve şehrimizin sosyo- kültürel birikimine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Bu çerçevede bir Avrupa Birliği projesi olarak kurulan, Erzurum ABİGEM'in 2008 yılından bu yana ETSO bünyesinde, bölgedeki KOBİ'lere danışmanlık ve eğitim hizmetleri verdiğini kaydeden Yücelik, "Ayrıca, 2013-2015 yılları arasında TOBB'la birlikte yürüttüğümüz diğer bir AB projesi olan KUYAP ile 100 işveren 200 çalışan olmak üzere toplamda 300 kişiye eğitim verildi. Bu projede de, KOBİ'lerin AB'ye uyum yeteneği artırılması ve rekabet edilebilirliği güçlendirilmeye çalışıldı. Avrupa ülkelerine yapılan iş gezileriyle de KOBİ'lerin bu ülkelerdeki iyi örnekleri görmeleri sağlandı. Bu anlamda, 2014-2020 döneminde AB'ye katılım öncesi mali yardım kapsamında Türkiye'ye sağlanacak 4,5 milyar avroluk desteğin, sivil toplum ve kamu işbirliği ile hedeflenen başarıya ulaşması için ETSO olarak birikim ve tecrübemizle Bakanlığımızı desteklemeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Desteğin, ülkemize, milletimize, Erzurum'umuza hayırlar getirmesini temenni ediyorum" diye konuştu.  
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.