Zekai Kaya cevap verdi

Bu olay, sadece MHP için değil, tüm partilerin kurumsal hafızasına "ders alınması gereken bir facia" olarak geçmişti.

Sanırım 1996 genel seçimler öncesiydi, MHP'nin Ankara 1. sıra adayı DGM eski başsavcısı Nusret Demiral, "Ezan Türkçe okunmalıdır" demişti de bir anda ülke genelinde adeta kıyamet kopmuştu.

Parti yönetimi, hiç vakit kaybetmeden Demiral'ı ihraç etmesine etmişti, fakat o söz, MHP'ye öylesine pahalıya mal olmuştu ki, tüm anketlerde yüzde on beş oy oranına sahip olmasına rağmen barajın altında kalmıştı.

Bu olay, sadece MHP için değil, tüm partilerin kurumsal hafızasına "ders alınması gereken bir facia" olarak geçmişti.

Çünkü herkes bir kez daha gördü ki?

Siyaset, ip üstünde yürümekten de çetin bir alandır.

Bu sebeple başta MHP lideri Devlet Bey olmak üzere, dünya genelinde pek çok parti başkanı ayaküstü konuşmaz, önemli meselelerde şifahi açıklama yapmaz.

Rahmetli Erbakan da, Ecevit de çok mecbur kalmadıkça uzatılan mikrofona konuşmazlardı.

Demirel ise, tam tersi bir üsluba sahipti.

Polemik yapmayı da sever, tartışmayı da?

Bu yüzden Demirel'in başı basınla hep belaya girmiştir.

Siyasette aktif bir görevi yürütüyorsanız, siz artık bir parti ve ideoloji adına hareket ediyorsunuzdur. Dolayısıyla, "söylediklerim beni bağlar" lüksünüz olmaz.

Böyle bir imkan olsaydı eğer ne MHP Nusret Demiral'dan ötürü bedel ödemek zorunda kalırdı, ne de CHP, genel sekreter Önder Sav'ın partilisine "Hacca gitme yoksa Muhammed seni geri yollamaz" sözünün altında aylarca ezilmezdi.

Aynı şeydir, yani MHP İl Başkanı Zekai Kaya'nın sözleri ile Nusret Demiral'ın ki aynıdır, demiyoruz tabii ki? Bu büyük bir haksızlık olur. Fakat istismara öylesine açık bir mesele ki, kötü niyetli birileri bu sözü alıp enine boyuna malzeme yapabilir.

Neyse ki ortada gerçek anlamda bir yanlış anlaşılma söz konusu?

Dün MHP İl Başkanı Zekai Kaya aradı ve yarım saate yakın konuştuk.

Dürüst bir insan, bazılarının yaptığı gibi kıvırmıyor.

Ama samimiyetle de söylüyor:

"Benim muradım bu değildi. Kimseyi de suçlamıyorum ancak belli ki sözlerimden bu sonucu doğuracak bir anlam çıkmış. Kastım şuydu, bazı kimseler konjöktürel olarak dini siyasete alet ediyor ve istismarda bulunuyor. Ben bu noktaya dair eleştiri yaptım fakat aynı cümlede Vali Bey'in de adı geçince sanki direk kendisini hedef almışım gibi anlaşılmış. Gazeteci yalan ve yanlış yazdı demiyorum, ben anlatmak istediğimi anlaşılır biçimde ifade edememişim. Elhamdürillah ben de müslümanım dindar birini eleştirmem mümkün olabilir mi? Kaldı ki mütedeyyin bir kamu yöneticisi de her zaman başımızın tacıdır. Kimseyi inancından ötürü eleştirmem benim inanç ve ahlaki değerlerime aykırıdır. Tekrar ediyorum ben kısmı anlatırken meramımı daha anlaşılır biçimde dile getiremedim."

Doğrudur?

Ben de zaten dün bu meseleyi değerlendirirken bunu söylemiştim. Demiştim ki, "Zekai Kaya bu ifadesiyle ya maksadını aşan bir cümle kurdu, ya da muradını tam olarak anlatamadı."

Dün kendi açıklamasından öğreniyoruz ki tam da böyle olmuş.

Yakışan da budur zaten.

MHP gibi milliyetçi ve mukaddesatçı bir partinin il başkanı, ne dindar insanı eleştirir ne de din'le alıp veremediği olur.

Zekai Kaya böyle söylediğine göre, artık bu mesele koyup kaldırılacak bir  vakıa olmaktan çıkar.

Aynı gün Vali Bey'le de görüştüm.

Vali Bey de ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyor.

Şunu belirteyim hemen: Vali Sebahattin Öztürk'ün yerinde bir başkası olsaydı unutmayın ki bu meseleden prim bile çıkarırdı. Ama Sayın Öztürk buna tenezzül etmediği gibi öyle yapanları da şiddetle eleştiren bir yöneticidir.

S
onuç olarak, ortada bir yanlış anlaşılma vardı ve o da tashih edilmiş oldu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • kral 01 Ocak 1970 02:00

    zekayi kaya söylediği lafı hayatta değişmez hele de mesele din olunca gerisi teferruattır ve mehmet şenerde öyledir ortada gerçekten yalnış anlaşılma var...

  • eren aksoy 01 Ocak 1970 02:00

    mehmet şener ortalığı sen gariştirisan haaa :) neye milleti birbirine düşirisen...

  • ail 01 Ocak 1970 02:00

    çevir kazı yanmasın yapmış Zekai Bey,anlaşılan kendi tabanında da ters etki yapacağını gördü açıklamalarının

  • Mökkem dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Eskilerin bir lafı vardır bilmem konuya uyarmı uymaz mı ama bana öyle geldiği için yazıyorum buna "tükürdüğünü yalamak" derler. Söz ağızdan bir kez çıkar. ! Umarım sayın kaya söylediklerinden pişman olmuştur. Saygılarımla