Zekai Kaya ne dedi, Vali Öztürk kimdir?

Sebahattin Öztürk üç yılı aşkın süredir Erzurum Valisi...

Meslek hayatıma başladığımda Erzurum Valisi Nihat Baştak'tı. İhtilal dönemi valisi olarak ne inisiyatifi vardı ne de müstakil karar sahibiydi. Öyle ya asker düdük çalmış, haki renk dört bir yana sirayet etmişti. Yani askerin yanında vali de şeklendi, belediye başkanı da...

Neyse ki o günler artık çok gerilerdi kaldı. Henüz kâmil anlamda bir demokratik ülke olduğumuzu söylemek mümkün değilse bile 80'li yıllarla mukayese edildiğinde ise bugünlerimiz yağ'la-bal kıvamındadır.

Aradan otuz küsur yıl geçmiş. Bu sürede Erzurum, birbirinden kıymetli valileri gördüğü gibi ikbalini çamlıkta arayanı da, valilik binasında abdest alıp tahta nalınla dolaşanı da gördü.

"Erzurum için en iyi vali ölü vali" dönemlerine de tanıklık etmiştir bu şehir...

Lakin aynı Erzurum üç yıldan beri valilik görevini yürüten Sebahattin Öztürk devrini de yaşadı ve yaşıyor...

Hoş ne kimsenin avukatıyız ne de sözcüsü...

Lakin bi hakkı teslim adına söylemek boynumuzun borcu olduğu için ifade etmek zorundayız: Vali Sebahattin Öztürk, Erzurum valileri içinde, bu görevi lakıyla ifa eden ve üzerine yüklü bulunan bu önemli vazifeyi en değerli biçimde yerine getirme çabasındaki valilerden biridir.

MHP İl Başkanı Zekai Kaya, Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş İncesu'nun gündeme dair sorularını cevaplarken Vali Öztürk'le ilgili şu iddiada bulunmuştu: "Bakın ben muhalefetin İl Başkanıyım ve bir yıldır Erzurum Valisi ile görüşmedim, makamına gitmedim. Çünkü geldiği ilk günlerde devlet adamı gibiydi, ama bir süre sonra devlet adamı kimliğini bir tarafa koydu. Duyuyoruz kendisine bilmem ne müsteşarlığı verilecekmiş. Camilerde cemaate namaz kıldırıp imamlık yapıyormuş. Bu hoş değil, samimi olmak lazım. Sonuçta herkes korkuyor."

MHP İl Başkanı Zekai kardeşimiz bu şehrin has evladı ve yiğit bir çocuğudur.

Siyasette henüz genç bir isimdir; bu sebeple kurt siyasetçiler kadar kurnaz ve kıvrak değildir.

Bazen ağzına geleni söylemekten çekinmeyen atak bir MHP'li...

Fakat Zekai kardeşimiz bu defa yanlış yaptı, duvara tosladı.

Diyor ki, "Vali imamlık ediyor, camilerde namaz kıldırıyor"

Hoş bu bir suç ve günah değil lakin Sebahattin Öztürk de böyle biri değil.

Üç yıldır yakından tanıma fırsatımız oldu.

Başkalarının aksine eyyamcılıktan, kuyrukçuluktan ve konjöktürel davranmaktan fersah fersah kaçan ve doğru olduğuna inandığını sakınmadan söyleyen ciddi, tutarlı ve tarafsız bir devlet adamıdır.

Zekai Kaya, hangi hakikatten hareketle böyle bir sonuç çıkarmış doğrusu bilmiyorum. Ama aynı şehirde biz de her şeyi gözlüyoruz. Bugüne kadar Sebahattin Bey'in her hangi bir camide imamlık yaptığına ne tanık olduk ne de duyduk...

"Ama dindar biridir" denilirse, el hak doğru.

Hacıdır, hafızdır ve ilim irfan meftunudur.

İlla da bir kalıba sokmak gerekirse eğer aynı Sebahattin Öztürk yürekli bir vatanperver ve demokrasi aşığıdır.

Bir örnek ver derseniz eğer Vali Bey şöyle biridir:

Evleri bitişik olan komşusu sabah meyhaneden eve dönerken, sabah namazı için evinden camiye gitmek üzere olan Sebahattin Öztürk'le sokak başında karşılaştığında, Vali Bey'in "Komşu sabah-ı şerifiniz hayırlı olsun" diyecek kadar hoşgörülüdür.

Yan inancından ve meşrebinden ötürü kimseyi tan eylemeyen bir Karadeniz evladı...

Zekai Kaya'yı böylesine öfkelendiren durum nedir bilmiyorum. Ama aynı formata sahip olduğuna inandığım Kaya'nın Sebahattin Bey'e "bindirme"si hiç de adil olmamış.

Tabii ki vali valilik yapmalı, imam da imamlık...

Bizim şu geçen üç yılda gördüğümüz şudur:

Vali Sebahattin Öztürk imamlık değil hep valilik yaptı.

MHP İl Başkanı Kaya, "görüşemiyorum" demiş.

Şayet bu doğru ise, Zekai Bey haklı...

Bana öyle geliyor ki bir yanlışlık var ortada...

Sabahtan akşama kadar her kesime kapısı açık olan bir vali nasıl olur da Erzurum'da ikinci parti olan MHP il başkanı ile görüşmez...

Dedim ya kimsenin avukatı filan değilim. Kaldı ki Vali Sebahattin Öztürk de kendisini savunmaktan aciz biri hiç değil.

Ama tarihe doğru not düşmek adına bu noktaya itiraz ediyorum:

MHP İl Başkanı Zekai Kaya, ya maksadını aşan bir ifade kullandı ya da muradını tam anlatamadı.

Çünkü Zekai Kaya aklı başında biri. Sırf laf olsun torba dolsun cinsinden konuşacak biri değil.

Muhtemelen arada bir yanlış anlama veya irtibat kopukluğu var.

Eğer bütün bunlar değilse ve de Zakai Kaya bütün bu söylediklerini bilerek ve tartarak ifade ettiyse fena halde çuvalladı demektir. Çünkü Erzurum gibi bir yerde namaz kılıp namaz kıldıracak çapta olan bir vali her zaman el üstünde tutulur ve her daim hep "iyi" olarak anılır. Bu da, Erzurum'da seçimlerde iddialı olan MHP'ye asla prim yaptırmaz.

Eskiler, "Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz" demiş.

Yanlış mı?

Değil tabii ki...

MHP, eğer seçimlere bu şablonla girecekse yanılır, bir an önce konsept değişikliğine gitmelidir.

Vali'nin gidip bir camide imamlık etmesine itiraz edebiliriz ama unutmayalım ki bu halk her zaman dindar devlet adamlarına hep hürmet etmiştir.

MHP İl Başkanı Kaya'nın muhalefet temsilcisi olarak olup bitene itiraz hakkı olmalıdır ve herkes de buna saygı duymalıdır. Fakat bu itiraz ayakları yere basar olduğu sürece kabul görür.

"Peki sayın Şener sen nerede duruyorsun?" diye soran dostlara cevap olarak diyorum ki benim bu tartışmaya bakışım şudur:

Nasıl ki dün çamlıktaki valiye itiraz edip yazdım ise, bugün de imamlık edecek bir valiyi yazarım. Ama Erzurum'da camilerde imamlık eden bir vali olmadığı için yazmıyorum.

"Dindar vali var mı?" diye sorarsanız, söyleyeyim:

Vali Öztürk mütedeyyin bir devlet adamı, ama asla bağnaz ve Necip Fazıl'ın dediği gibi "ham yobaz" biri değil.

Zekai kardeşime tavsiyem; muhalefet etme şeklini değiştirmesidir.

Sen ki istikbal vadeden genç bir siyaset adamısın, yolun başında işe cami ve imamlığa vurmakla başlarsan kısa zamanda tökezlersin.

"Benim derdim eyyamcılar ve hacı yatmazlardır" diyorsan eğer orada sonuna kadar yanındayız. Biz de konjöktürel hareket eden dümbeleklere karşıyız.

Ama unutma ki adres Sebahattin Öztürk değil.

Çünkü o hiçbir zaman kıvırmadı, eğri oturup eğri konuşmadı.

Y
ani Zekai Beyciğim, attığın ok doğruydu ama hedef yanlıştı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ali eren 01 Ocak 1970 02:00

    başta gazeteciler olmak üzere maalesef insanımız tamamen yalaka olmuştur.bugün namazdan bahsedenler,müdürün hemen arkasında namaza duranlar daha dün camiilerin önünden geçmiyorlardı.adam olun adam.dik durun omurgasız olmayın.namaz allah içindir. birilerine yaranmak için namaz kılınmaz.

  • Mökkem dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Vali dediğin cuma günü ulucamide tüm Erzurumlulara namaz kıldıracak kadar abid, gece mumcu caddesindeki barlardaki rezaletleri teftiş edebilecek kadar azimli olmalı. Sebahattin bey inşallah bu iki özelliğe sahip valilerimizden olur

  • gsezginer 01 Ocak 1970 02:00

    Seviyoruz seni Sayın Valim :)

  • ömer budak 01 Ocak 1970 02:00

    Durun bir dakika, dindar devlet idarecisinden halk partisi rahatsız olurdu, şimdi o boşluğu MHP mi doldurur oldu. Keşke imamlık yapan valimiz olsaydı ne iyi olurdu.o zaman tam olurdu.