Erzurum Haber Girişi : 15 Mart 2013 17:00

15 Mart Dünya tüketiciler etkinlikleri

15 Mart Dünya tüketiciler etkinlikleri
Dünya Tüketiciler haftası dolayısıyla Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi tarafından halka ücretsiz broşür dağıtıldı.
Erzurumajans-Dünya Tüketiciler haftası dolayısıyla Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi tarafından halka ücretsiz broşür dağıtıldı.

TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli ve Tüketiciyi Koruma Derneği Gençlik Komisyonu Temsilcisi Şeyda Turan, halka tüketiciyi bilinçlendirme broşürü dağıttı.

TÜKODER Erzurum Şube Başkanı İspirli, Yakutiye Kent Meydanında yaptığı basın açıklamasında Dünya Tüketiciler Günü tarihçesinin 1962'ye dayandığını ifade ederek, şunları söyledi: "1962'de ABD Başkanı J.F.Kennedy, Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmasında; herkesin birer tüketici olduğunu ve tüketicilerin kamusal alanda ve özel sektörde alınan ekonomik kararları etkileyen ve bunlardan da etkilenen çok önemli bir ekonomik grup olduğunu, buna rağmen seslerini duyuramadıklarını, dolayısıyla örgütlenerek haklarına sahip çıkmaları gerektiğini ve onların belirli çerçevede korunmasının gerekliliğini savunarak, geleceğin, tüketici merkezli politikalar uygulayanlar için daha parlak olacağını ileri sürmüş, bir anlamda günümüz dünyasına yönelik önemli bir öngörüde bulunmuştur. Bu konuşma nedeniyle, Birleşmiş Milletler tarafından 15 Mart tarihi "Dünya Tüketici Hakları Günü" olarak ilan edilmiş ve ilk olarak 1983 yılında kutlanmıştır''

Ülkemizde de 1985 yılından itibaren kutlanmaya başlayan Dünya Tüketici Hakları Gününün , bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürdüğünü belirten İspirli, '' Anayasamız, 172 nci maddesinde yer alan "Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder" hükmü ile tüketicinin korunması konusunu Devlet güvencisine almıştır. Gerek anılan hüküm, gerekse 1987 yılında Avrupa Topluluğu'na yapılan tam üyelik başvurusundan sonra topluluk mevzuatına uyum çerçevesinde, tüketicinin korunmasına ilişkin düzenlemeler, Avrupa Topluluğu'nun tüketici odaklı yaklaşımı, tüketiciyi koruma politikaları ve Türk tüketicisinin yaşadığı sorunlar dikkate alınarak hazırlanan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 1995 yılında yürürlüğe girmiş ve 14 Mart 2003 tarihinde toplumsal bir mutabakat ile değişikliğe uğrayarak AB normlarına getirilmiştir''
İspirli , tüketici bilincinin artması noktasında örgütlenmenin önemli olduğunu belirterek, TÜKODER Genel Merkezinin 13 ve 14 Mart'ta kredi kartı kullanmama kampanyası başlattığını anımsattı.

Konuyla ilgili TÜKODER Genel Merkezi tarafından bankaların haksız kazanç uygulamalarına karşı imza kampanyası düzenlediğini de hatırlatan İspirli, tüketici bilincinin geçmişe göre arttığını ifade etti.
Tüketicinin artık, korunması gereken taraf olmaktan çıkması gerektiğini belirten İspirli, '' Tüketici haklarını bilen, savunan ve piyasada üzerine düşen rolü bilinçli ve etkin bir şekilde yerine getiren taraf olmalıdır. Bu bakımdan tüm vatandaşlarımız tüketici haklarına sahip çıkmalıdır'' dedi

5 temmuz 1986 tarihinde birleşmiş milletler genel kurulu tarafından kabul edilen evrensel tüketici hakları deklarasyonuyla tüm dünyaya ilan edildiğini belirten İspirli, "Temel gereksinimlerin karşılanması,sağlık ve güvenliğin korunması ,ekonomik çıkarların korunması zararların karşılanması,temsil edilme,sağlıklı bir çevrede yaşama,bilgi edinme ve eğitilme haklarımız 1995 yılında kabul edilen " tüketicinin korunması hakkında kanun " ile ülkemizde de güvence altına alınmak istenildi. Ancak yasanın çıktığı günden bugüne kadar tam anlamıyla korunmamız söz konusu olmadığı gibi, hak ve özgürlüklerimizin ihlali karşısında hükümetler gerekli önlemleri almadılar, denetimleri yapmadılar ve tüketicileri kendilerini korumak üzere yalnız bıraktılar" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.