Bölge Haber Girişi : 27 Mayıs 2010 17:21

21 farklı anket yaptılar!..

21 farklı anket yaptılar!..
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Akpolat

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Akpolat, 400 kadınla yapılan anket sonucunda şiddetin eğitim ve ekonomik seviyle yakın bir ilgisi bulunduğunu belirlediklerini söyledi. Anket sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Akpolat, “Dışarıda saygı gören kadın, evde eşinden de saygı görüyor" dedi.
Mardin'in Bilge Köyü'nde 44 kişinin öldüğü katliamla ilgili yaptığı akademik çalışma ile dikkat çeken Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Sosyoloji Bölümü birinci sınıfta okuyan 90 öğrencisiyle geçen mart ve nisan aylarında 21 farklı anket yaptı. Erzurum'da yaşayan 400 kadına 'Kadının şiddete bakışı' konulu bir anket yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Akpolat, kadının yaşamında çekmiş olduğu acılar ve bu sıkıntılarla nasıl başa çıkılabileceği hakkında ne düzeyde bilgisinin olduğunu saptamaya çalıştıklarını söyledi. Şiddetin eğitim ve ekonomik seviyle yakın ilgisi bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yıldız Akpolat, eğitim ve ekonomik düzeyin düşük olması halinde şiddetin arttığını, yükseldikçe azaldığını belirtti. Doç. Dr. Akpolat, "Dışarıda saygı gören kadın, evde eşinden de saygı görüyor. Eşin eğitim durumu ile özel günleri hatırlama konusunda çok sıkı bir ilişki var. Kadına şiddet batıdan doğuya, kentten köye gidildikçe daha artıyor" dedi.
EVLİLİK PROGRAMLARINI EVLİ KADINLAR İZLİYOR
Halkın evlilik programlarıyla ilgili tutumunu belirlemek için yapılan ankete göre ise televizyonlarda yayınlanan bu tür programları daha çok evli kadınlar izliyor. Erzurum'da 205'i kadın toplam 381 kişi üzerinde yapılan anketle ilgili değerlendirmede bulunan Doç. Dr. Yıldız Akpolat, evlilik programlarının izlenmesinde cinsiyet, yaş, medeni hal ve eğitim durumunun etkili olduğunu belirtti. Evlilik programlarını izleyenlerin 39- 45 yaş aralığında bulunduğunu belirten Doç. Dr. Akpolat, 53 yaş ve üzerinin ise en az izleyenler olduğunu söyledi. En fazla kuaförlerde izlenen evlilik programlarına ilkokul ve lise mezunlarının ilgi gösterdiğini kaydeden Doç. Dr. Yıldız Akpolat, ülke gündemiyle yakından ilgilenenlerin evlilik programlarına ilgi göstermediklerini söyledi.
GÖRME ENGELLİLER DAHA KOLAY EVLENİYOR
'Engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar' konusunda da öğrencileriyle birlikte anket yapan Doç. Dr. Akpolat, görme engellilerin ortopedik engellilere göre daha kolay evlendiklerini vurguladı. Ortopedik, görme ve işitme engelli 139 kişi üzerinde yapılan çalışmayla ilgili olarak Doç. Dr. Akpolat, "Okur yazar olmayan ya da olan annelerin akraba evliliği yaptıkları ortaya çıkmıştır. Eğitim düzeyi arttıkça akraba evliliğinden uzaklaşılıyor. Engellilerin mimari yapılarda çok büyük sıkıntıları olduğunu tespit ettik. Engel türü ile medeni hal arasında anlamlı bir ilişki olduğunu gördük. Ortopedik engelli bireylerin çoğunun bekar olduğunu belirledik. Buna karşılık görme engelli bireylerin çoğunun evli olduğunu saptadık" diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.