Erzurum Haber Girişi : 11 Nisan 2016 14:27

'AFAD'ın melekleri' 'çığda ortak dili' öğreniyor

'AFAD'ın melekleri' 'çığda ortak dili' öğreniyor
Erzurum Arama Kurtarma Birliği'nin, kış turizmin gözde mekanlarından Palandöken'de, 'Çığda ortak dili' kullanmak için başlattığı eğitime devam edildi. Eğitimlere AFAD'ın kadın kurtarma görevlileri de katıldı.
Erzurumajans-Türkiye'de en deneyimli arama kurtarma ekiplerinden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Erzurum Arama Kurtarma Birliği'nin, kış turizmin gözde mekanlarından Palandöken'de, 'Çığda ortak dili' kullanmak için başlattığı eğitime devam edildi. Eğitimlere AFAD'ın kadın kurtarma görevlileri de katıldı. 

Erzurum AFAD, kent merkezine 5 dakika uzaklıkta ve denizden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken Kayak Merkezi'ni eğitim alanına çevirdi. Türkiye'nin dört bir tarafından Palandöken'e gelen ve aralarında kadınların da bulunduğu AFAD görevlilerine çığ eğitimi veriyor. Teorik bilgi ardından ekipler, sabahın ilk ışıkları ile birlikte minibüslerle çıkarıldıkları Palandöken'de gün boyu uygulamalı eğitimden geçiriliyor. AFAD ekipleri 'çığda ortak dili' geliştirmek için Palandöken'de büyük bir mücadele veriyor. Erzurum Arama Kurtarma Birlik Müdürü Zafer Özcan, eğitimlerin başarıyla sürdüğünü belirtirken AFAD Başkanlığı'nın talimatı üzerine olası çığ olayları ile ilgili bilgi ve deneyimlerini Türkiye'nin dört bir tarafından gelen görevlilerle paylaştıklarını, böylece 'çığda ortak dili' yaygınlaştırdıklarını bildirdi. Zafer Özcan, eğitime her hafta 9 ilden 30'ar kişilik grupların katıldığını belirterek, şunları söyledi: 

"Umarız böyle bir afet yaşamayız. Ama yaşarsak da bölgeye giden ekipler, ne yapacağını bildiği için kısa sürede kar altında kalan kişilere ulaşabilecek. Yaklaşık bir hafta süren teorik ve uygulamalı eğitim çalışmaları çok yararlı oldu."

İl Afet ve Acil Durum İl Müdürü Yıldız Tosun 7 yıldan bu yana müdürlük yaptığını anlatırken şöyle konuştu:

"Eğitimlerimiz; zorlu ve yorucu olduğu kadar zevkli de geçiyor. Çığ altında kalan bir kişinin nasıl kurtarılacağını uygulamalı olarak öğreniyoruz. Mesleğimi çok seviyorum. 'Bir can kurtarmaya bin caba feda' sloganı ile her şartta görev yapmaya hazırız. AFAD'da çalışmak gerçekten zor. Ama bayanlar annelik duygusunun verdiği şefkat, merhamet ve koruma duygusu ile çalışıyoruz." 

AFAD'ta görevli Yasemin Mercan ise 3 yıldan beri Konya'da görev yaptığını, mesleğini sevdiğini söyledi.

Turgay İPEK/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.