Bölge Haber Girişi : 17 Mart 2016 01:52

5 dakika delikanlı olun beyler!

5 dakika delikanlı olun beyler!

Gam üstüne gam çekmiş garip bir memlekettir bu Erzurum... Gönlü gani olan da vardır, fukara olan da!

Kimse anlayamaz Erzurum'u!
İnanmadığı adamı bir anda satar bu kent, inandığı adama ise can verir... Saygı ile kaygısı birliktedir Erzurumlunun!

Ben, sosyolog değilim; amma bir Erzurumlu olarak doğup büyüdüğüm kentim için birkaç sözüm olacak.

Siyaseti hiç düşünmeden cemaat ardında koşan; memleketi hakkında olumsuz bir söz söylenince birden coşan, garip bir yurt işte bu Erzurum!
Bir kentin aynası nedir?
Ben söyleyeyim;
Yerel basınıdır... Geneline sakın güvenmeyin. Küçük çıkar, minik kâr kavgasının çocuklarıdır onlar... Yüzünüze güler, anında satarlar o koca haylazlar. Ne yazık ki; ülkemizde bunlar asla yok olmayacaklar. Olmayacaklar; çünkü bunları besleyerek semirten küçük insanlar da hep var olacak!

Şunu iddia ediyorum; artık bölgeleri etkileyecek olan yaygın değil, yerel basın olacak. Bu yüzden herkes bundan böyle ayağını bulunduğu şehre göre uzatsın!

Erzurum'da ki cemaat ve siyaset bağlantısını, buranın basını kadar kimse bilemez; Erzurum'un çıkarcı bir grup basın mensubunu da Erzurumlulardan iyi hiç kimse tanıyamaz!

Kimin ne olduğu apaçık ortadadır bu memlekette... Öyle kimse devekuşu misali poposu açıkta iken başını birilerinin bacakları arasına sokmasın!

Evli barklı adamların şehrimizde okumaya gelen öğrencilerden sevgili yaptıklarını, bazı insanların kapsama alanına giren zavallıları nasıl sömürdüklerini bilmiyor muyuz sanki!
Her yerde olur böyle şeyler, diyorsanız elbette katılırım!
Amma şuna katılmam mümkün değil... O zaman delikanlılıktan, dadaşlıktan söz etmeyeceksiniz. Diyeceksiniz ki; boş verin ilkeleri ve dürüstlüğü, biz de zamana uyduk işte!

Erzurum; sözü için kelle veren Nefileri, özü için ölüme koşan Nene Hatunları, milletinin onurlu duruşu için boynuna ip geçirilen Deniz Gezmişleri çıkarmıştır ve daha nicelerini de çıkaracak...

Hiç utanmadan, insanın İ'si gibi dik durmaktansa, çıkarının Ç'si gibi eğilen, F'nin fena halde fanatiği olan ancak tabiyetleri gereği T'ye tapınan fırsatçı zavallıları bilmiyor muyuz san ki...

Ben, Erzurum'un bu çıkarıcılığını sevmedim. Sevemedim... Sevmiyorum be arkadaş!

Kurtuluş Savaşı'nda kurtarıcıya hane ve yatak vermiş bir şehir mi burası?

Milliyetçilikle emperyalizmi; dürüstlükle düzenbazlığı; dinle din bezirgânlığını; yiğitlikle itliği bir tutan bir Erzurum'u neyleyeyim ben!

Elbette bu anlattıklarımız genel değildir; ama samanlıkta ayağınıza bir iğne batsa acıtmaz mı?

O zaman bu suskunluk niye, hiç acımaz mı sizin bi yanınız?

Bunları söylemek hep bizim gibi delilerin diline düşüyor, söylememek ise siz ikiyüzlü dilsizlere... Ömründe bir dakika bile delikanlı olamayanlara duyuralım diye, işte beş dakika delikanlı olmaya çalıştık.

Ne oldu, okurken bile korktunuz değil mi?
Kim ne anlarsa anlasın!
Ne diyordu şair;
"... burası Erzurum balam...
Dimdik ve kaskatı ölür adam!"

Gerisi mi, Hi-kâ-ye!


Not: 5 yıl önce kaleme alınmış bir yazıdır. Anlayacağınız mesele duruş meselesi.. O gün neysek, bugün de oyuz işte!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Kardeş Siz belediye Başkan`larıyla bi kaç hafta önce haber yaptınız E kardeşim hoş sohbet tamamda aklına gelmedimi bu şehire ne değer kattınız istihdam dan haberiniz varmı erzurumluların kaliteli yaşam hakkı ne Zaman olacak Hesap sormayın kaldırım yap çöp al vs bunlar yapılması zorunlu şeyler Hiç sorunuz yok.bi Erzurumlu kimliğiyle neyin gururunu yaşıyorsunuz. Orhan By bi gazeteci olarak birazda korkak,inek halkımızın sormaktan aciz kaldığı soruları sıraydınız keşke Be projeleriniz var memleketiniz için ama malesef Biliyormusunuz fabrika veya farklı iş için istihdam oluşturmak için gelen veya Erzurum`daki işletmecilere idareciler ne zorbalıklar yapıyorlar hiç farkında değilsiniz Tabi oturun tuzunuz kuru yaz dur oh be ne ala kardeş Erzurum bitmiş sen uyuyorsun bir çok büyük iş adamları artık Erzurum`dan gitti veya gitmenin yolunu arıyorlar Bu şehir emekli veya üç kuruş memur maaşıyla geçinip giden şehir olacak uyan artık Orhan By Antalya belediye başk Menderes türel Avrupa`da proje peşinde şehri Avrupa şehri haline getirmek için projeler peşinde uyan dadaş vallah amacım seni ve Erzurum u küçük düşürmek değil ama kafanı kaldır dik dur Kim iş imkanı doğurdu bu şehire kim yaparsa ayağının altını öpeyim. lütfen gazeteci olun

  • İl 01 Ocak 1970 02:00

    Evet

  • Bahriye DUYMUŞ 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurumlu`nun ana yasasına uymak her Erzurumlu nun vatandaşlık görevidir. (Bilerek ve isteyerek vatandaşlık görevini. )Erzurumlu olmayanların Erzurumluları sevdiği kadar; Erzurumlular da birbirlerini sevmelidirler. Erzurumu seveni severim;Benden fazla seveni kıskanırım. Hakaret ederim. Çok yanlış. OLUR.

  • Muhlis Vural. 01 Ocak 1970 02:00

    Bazı yazılar okuruz,hani deriz`ya altına imzamı atarım.. Riyanın tavan yaptığı Ülkemde ve doğup büyümekten onur duyduğum Erzurumda`böyle yazıları okuyunca altına imzasını atası geliyor insanın. ..

  • veyis 01 Ocak 1970 02:00

    orhan bey kardeşim satmak kelimesi hiç güzel durmuyor,erzurumlunun yüreğine nerden giriyorsun.yüce mevla insanoğlunun nankör olduğunu ucuza dinlerini sattıklarını buyuruyor ve ayrıca mehmet akif ersoy ne diyor aldanma insanların samimiyyetine menfaatleri için gelirler vecde dikkat edersen ikiyüzlülük nankörlük vs erzurumluya has birşey değil tüm insanlığın meselesi bunuda düzeltemeyeceğine göre ama yinede sen bilirsin

  • ahmet 01 Ocak 1970 02:00

    inandığı adama can verir dedikten sonra çıkarı için eğilen tapınan demek biraz anlam bozukluğu yaratmış sanırım ... ama eksik yazılmış 400 tl kira öğrenci için 800 e çıkabiliyorsa kız öğrencilere başka gözle bakabiliyorsa kendi komşusunun malına arsasına tarlasına göz dikmişse yalan dedikodu içinde vaktini geçiyorsa ne DADAŞ lık kalmış ne de delikanlılık

  • Seyfullah Hızarcı 01 Ocak 1970 02:00

    Doğru bir analiz. İnsanımızın yanlışlarına rağmen bilmem neden hala severiz bu şehri. Ama ben yüzümü başka yöne çevirdim gibi...

  • ali ihsan öz 01 Ocak 1970 02:00

    Mükemmel , harbi bir yazı olmuş. Yüreğine sağlık ağabey...