Ekonomi Haber Girişi : 08 Mayıs 2013 22:40

AB fonlarının kullanılması

AB fonlarının kullanılması
Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, "Bizim AB fonlarının kullanılması için önceden hazır olmamız şart" dedi.
Erzurumajans-Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, "Bizim AB fonlarının kullanılması için önceden hazır olmamız şart" dedi.

Mesut Kamiloğlu, Kalkınma Bakanlığı'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım öncesi fonlarını daha etkin kullanmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği 'Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki AB Fonları' konulu seminerin açılışında konuştu. Projelerin AB kaynaklarından yararlanarak hayata geçme süresinin en az üç yıl olduğuna dikkat çeken Kamiloğlu, AB projelerindeki en büyük zorluğun sürecin uzun ve bürokratik olmasından kaynaklandığını belirtti.

Kamiloğlu, uzun bürokratik süreç nedeniyle kısa vadeli projelerin ülke kaynaklarından karşılanması önerisinde bulundu ve şöyle konuştu: "Aklınızdaki bir fikrin projede uygulamaya geçmesi üç yıl sürüyor. Bu nedenle ve acil ve öncelikli proje varsa, önce kendi kaynaklarımızla finanse edilmeli. Uzun ve orta vadeli projeler de AB kaynaklarından finanse edilmeli. Önümüzdeki dönemdeki AB fonları yedişer yıllık dönemleri kapsıyor. Bu süreçte kalkınma ajansları önemli bir rol oynayacak. Bunlar bölgedeki AB fonlarıyla ilgili aracı kurum rolü üstlenmeli. Bu nedenle ve acil ve öncelikli proje varsa, önce kendi kaynaklarımızla finanse edilmeli. Uzun ve orta vadeli projeler de AB kaynaklarından finanse edilmeli."

Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, öncelikle AB'ye adaylık sürecinde fonlardan yararlanmak için herkesin hazır olmasını isteyerek şunları söyledi: "AB fonları çoğunlukla hibe niteliğindedir. Adaylık ve üyelikte fonlardan yararlanmak için hazır olmalıyız. Önümüzdeki dönemden itibaren bölgelerin ve yerelin AB fonlarını kullanımdaki etkisinin artması gerekiyor. Ekonomik ve sosyal projeler, bölgede ve yerelde uygulanıyor. Yeterli sayı ve nitelikte proje gelmezse bu fonlarda başarılı olmamız mümkün değil."

Kamiloğlu, 1.5 aylık bir sürede, 9 ilde düzenleyecekleri seminerlerle Avrupa Birliği dendiğinde kamuoyunda akla gelen sorulara cevap vereceklerini söyledi.
Fuar Anemon Otel'de gerçekleştirilen seminerde 2014-2020 yılları arasındaki dönemde ülkemize tahsis edilecek AB fonlarının kullanımına ilişkin hazırlıklar konusunda da bilgilendirme yapıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerin de sunumlar yaptığı seminerde, AB dönemine yönelik önümüzdeki dönemde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunuldu.

İzmir'de yapılan seminerlerin ardından Adana, Diyarbakır, Van, Ankara, Samsun, Erzurum, Konya ve İstanbul'da da seminerler yapılarak programın tamamlanacağı belirtildi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.