Bölge Haber Girişi : 02 Ekim 2010 00:19

Abdulmelik Fırat mezarı başında anıldı!..

Abdulmelik Fırat mezarı başında anıldı!..
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) onursal başkanı ve Erzurum eski milletvekillerinden Abdulmelik Fırat, ölümünün birinci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Erzurum Ajans-Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) onursal başkanı ve Erzurum eski milletvekillerinden Abdulmelik Fırat, ölümünün birinci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Solunum yetmezliği sonucu geçen yıl 75 yaşında vefat eden Abdulmelik Fırat için Erzurum'un Hınıs ilçesi Kolhisar köyündeki kabri başında anma töreni düzenlendi. Törene HAKPAR Genel Başkanı Murat Bozyel, il başkanları ile Fırat'ın çocukları ve yakınları katıldı. Törende Kürtçe olarak bir konuşma yapan Bozyel, Şeyh Said'in soyundan gelen Fırat'ın ve ailesinin sürgünlerde çileli bir hayat sürdüğünü söyledi. Fırat'ın özgür ve demokratik bir Türkiye için mücadele verdiğini dile getiren Bozyel, "Merak etme, Türkiye senin istediğin demokrasi ve özgürlük yolunda ilerlemektedir. Darbecilere karşı verdiğin mücadele bizlere örnek teşkil etti. Mezarında rahat uyu. Bizler siyasi platformda mücadelemizi bu yolda vereceğiz." dedi.

Bozyel, cumartesi günü Diyarbakır'daki bir otelde geniş kapsamlı ve katılımlı bir anma töreni düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi. Konuşma öncesinde Ebul Baha Fırat, Abdulmelik Fırat'ın kabri başında Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulundu.

ABDULMELİK FIRAT KİMDİR?

1934 yılında Erzurum'da doğan Fırat, Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. 1957'de Erzurum'dan DP, 1991'de Erzurum'dan DYP milletvekili seçilen Fırat, Hak ve Özgürlükler Partisi'nin genel başkanlığını yaptı. Daha sonra aktif siyaseti bırakan Fırat, partinin onursal başkanı oldu.

Şeyh Said'in soyundan gelen Fırat ailesi 1935'te sürgüne gönderildi. 1957'de yaşını büyüterek DP Erzurum milletvekili oldu. 27 Mayıs İhtilali'nde tutuklandı. 1,5 yıla yakın Yassıada'da kaldı. Yargılama sonucu önce idam cezasına çarptırıldı, daha sonra cezası hapis cezasına çevrildi ve 1,5 sene Kayseri Cezaevi'nde kaldı. 1991'de Erzurum'dan DYP milletvekili seçildi. Fırat, 2002'de Hak ve Özgürlük Partisi'ni kurdu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.