Spor Haber Girişi : 07 Aralık 2012 11:15

Akdeniz oyunları referans olacak

Akdeniz oyunları referans olacak
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Ramazan Şanıvar, Mersin’de 2013 yılında yıl 17.’si organize edilecek olan; ‘Akdeniz Oyunları’nın, Türkiye’nin olimpiyatlara adaylığı noktasında önemli bir referans olacağını söyledi.
Erzurumajans-Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Ramazan Şanıvar, Mersin’de 2013 yılında yıl 17.’si organize edilecek olan; ‘Akdeniz Oyunları’nın, Türkiye’nin olimpiyatlara adaylığı noktasında önemli bir referans olacağını söyledi.

Akdeniz Okulları’nda düzenlenen ve yoğun ilgi gösterilen etkinlikte; 2013 yılında Mersin’de organize edilecek olan ‘Akdeniz Oyunları’ masaya yatırıldı. Oyunlarla ilgili bilgilerin verildiği oturuma konuşmacı olarak katılan Ramazan Şanıvar, ‘Akdeniz Oyunları’nın; Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında her 4 yılda bir organize edildiğini vurguladı. Şanıvar, ‘Akdeniz Oyunları’nın, dünyada olimpiyatlardan sonra en fazla branş ve sporcu ile gerçekleştirilen bir spor organizasyonu olduğuna dikkat çekti.

Buradaki amacın, Akdeniz ülkeleri arasında barışa yönelik dostluk, dayanışma, paylaşım, toplumsal, kültürel ve sportif yakınlaşmayı sağlamak olduğunu anlatan Şanıvar, ‘Akdeniz Oyunları’nda olimpiyat kurallarının geçerli olduğunu hatırlattı. Aynı zamanda da gazeteci olan Şanıvar, ‘Akdeniz Oyunları’nın tarihsel gelişim süreci hakkında da öğrencilere bilgiler verdi. Şanıvar, “Akdeniz Oyunları’nın bir ülkeye verilmesi için somut ve belirli kriterler aranıyor. Başta ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanı olmak üzere o ülkenin meclis ve milletvekillerinin de oyunlara destek vereceklerini taahhüt etmeleri gerekiyor. Ayrıca iklim, terör, havaalanı, trafik, yatak kapasitesi, olimpik ölçülerdeki spor tesisleri, olimpiyat oyuncu sayısı, olimpiyat kültürü ve seyircisi, medyanın ilgisi de kriterler arasında” dedi.

Türkiye’nin, 1951 yılından bu yana düzenlenen ‘Akdeniz Oyunları’nda 263 altın, 171 gümüş ve 203 de bronz olmak üzere toplam 637 madalya alarak, Akdeniz ülkeleri arasında 4. sırada bulunduğunu belirten Şanıvar, madalya sıralamasında ilk basamakta da bin 967 madalya ile İtalya’nın bulunduğunu ifade etti.

2013 yılında 17.’si gerçekleştirilecek olan ‘Akdeniz Oyunları’nın daha önceden Yunanistan’ın Volos kentine verildiğini, ancak bu ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle oyunları yapamayacağını açıkladığını hatırlatan Şanıvar, bu gelişmenin ardından da komite üyeleri arasında yapılan değerlendirme sonucunda oyunların Mersin’e verdiğini söyledi.

Akdeniz Oyunları’nın Mersin’de yapılması kararı alınmasının ardından yatırımlar için düğmeye basıldığını, bizzat Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın çalışmaları yerinde inceleyerek, gelişmeleri takip ettiğini anlatan Şanıvar, başta 3 bin 500 kişilik ‘Oyunlar Köyü’ olmak üzere olimpik yüzme havuzu, 6 bin 500 kapasiteli spor salonu, 10 açık ve kapalı tenis kortu, Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, cimnastik salonu ve atış poligonunun oyunlara yetiştirilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Şanıvar, 20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Mersin’de organize edilecek olan; ’17. Akdeniz Oyunları’na Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından 32 branşta 24 ülkeden yaklaşık 4 bin sporcunun katılacağını, oyunların hentbol, binicilik, kano ve kürek yarışlarının da Adana’da yapılacağını hatırlattı. Oyunların sembolünün caretta caretta olduğunu belirten Şanıvar, organizasyonda görev yapacak olan gönüllülere de eğitim verildiğini söyledi. Şanıvar, “2020 yılında olimpiyat oyunlarına adayız. Ülkemizde çeşitli branşlarda Balkan, Avrupa ve Dünya şampiyonaları gibi uluslararası müsabakalar yapılıyor. Dünya Basketbol Şampiyonası, Erzurum’da ‘Üniversitelerarası Kış Oyunları’, Trabzon’da ‘Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’ başarıyla gerçekleştirildi. Bu ay İstanbul’da ‘Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’ yapılacak. Bunlar önemli referanslar” dedi.

Konferansın sonunda Akdeniz Okulları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aycan Aktürk, Ramazan Şanıvar'a katkılarından dolayı çiçek vererek teşekkür etti. Şanıvar ise, Akdeniz Oyunlarının logosunu taşıyan anahtarlık, tişört ve şapka hediye etti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.