Ekonomi Haber Girişi : 08 Şubat 2021 14:43

Altın ile ilgili çarpıcı uyarı

Altın ile ilgili çarpıcı uyarı
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ederken yatırımcılar ne yapacağını şaşırdı. 530'lardan 410 seviyelerine gerileyen altın ile ilgili ekonomist Faruk Erdem'den çarpıcı bir tahmin geldi.

Erzurumajans-Altın fiyatları yatırımcılar tarafından dikkatle takip ediliyor. 2021 yılı ile birlikte düşüş eğilimini hızlandıran altında, gram 451 TL seviyelerinden 410 TL seviyelerine indi. Altının onsu ise 1900 dolardan, 1817 dolara düştü. Sabah Gazetesi Yazarı Faruk Erdem altındaki düşüşün nedenlerini sıraladı. Erdem, "Geçen yıl, yılbaşında gram altın 290 liralardan başlamıştı yıla. Bir anda yüzde 50'nin üzerinde artış oldu. Çünkü, bazı krediler verildi. Piyasaya para enjekte edildi. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada böyle oldu. Bu paraların bir kısmı altına gitti." dedi.

 

Faruk Erdem, "Altına talep artmıştı geçen yıl ve yükselmişti ama hep uyardık altındaki yükselişler ve düşüşler çok sert oluyor o yüzden de çok güvenmeyin, kısa vadede altından çok kazanabileceğinizi düşünmeyin, dolayısıyla 540 liraları falan gördüğünde insanlar 'daha da yükselir' diyerek yöneldi. Uluslarlarası kuruluşlar, spekülatörler işte ons 3 bin dolar olacak diye insanları buraya yönlendirdiler. O noktalardan altın alan insanlarımız oldu." ifadelerini kullandı.

 

Erdem, "Altın son 3 ayda yüzde 35 geriledi. 3 bin dolar denilen ons 1700'lü seviyelere çekildi. Güvenli liman algısı ile oluşturulan talep balonu patladı. Altında şöyle bir durum var, herkes yükselir diye konuşmaya başladığı zaman siz de yükselir umuduyla oraya yatırıyorsunuz. Ama diğer yatırım araçlarında teknik analiz yapılıyor. Burada teknik analiz yok, sadece söylenti ve algı ile oluşuyor. Bunu da büyük spekülatörler yapıyor." diye konuştu.

 

Altın neden yükselmişti?


Pandemi döneminde endişeler altına talebi artırdı
Güvenli liman algısı oluşturulup talep yönlendirildi
Altın 3.000 dolara çıkacak söylemleri ile yatırımcı yönlendirildi.
Kurdaki hareketlilik fiyatları yükseltti
Daha da yükselecek beklentisi talebi artırdı

 

Altın neden düştü?


Aşı haberleri ile güvenli liman algısının etkisi azaldı
Yatırımcı daha riskli alanlara yöneldi
Spekülatörler kazanç için satış yaptı
İçeride talepler azaldı, kurlar gevşedi
TL'ye olan ilgi arttı. Yatırımcı altından çıktı

 

Peki ne olacak?


Faruk Erdem, "Yatırım tavsiyesi vermemiz mümkün değil ama altında günübirlik kazanç elde etmek zor. Alım ile satım arasında bir fark var. Uzun vadeli düşünüyorsanız, olabilir. Yatırım içinde düşünüyorsanız, takı değil. Diğer altın ürünlerini seçmeniz gerekiyor" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.