Bölge Haber Girişi : 11 Eylül 2011 12:42

Arıcılar ayı tazminatı istiyor!..

Arıcılar ayı tazminatı istiyor!..
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği, son 3 yılda ayı saldırılarında artış olduğunu belirtti.

Erzurum Ajans-Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği, son 3 yılda ayı saldırılarında artış olduğunu belirtti. Erzurum başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde arıcıların ayılardan büyük zarar gördüğünü bildiren Taner Bayır, günde 3-5 saldırı haberi aldıklarını bildirirken, "Devlet ayıları korumaya almış. Öldürenlere ceza veriyor. O zaman devlet ya ayılarına sahip çıksın ya da arıcıların zararlarını tazmin etsin" dedi.

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Erzurum başta olmak üzere bölgede ayı saldırılarının son 3 yılda arttığını söyledi. Türkiye'nin yüzde 50'sinde ayı saldırılarının özellikle arıcılara büyük zarar verdiğini belirten Taner Bayır, her gün kendilerine 3-5 saldırı vakası geldiğini bildirdi. Arıcıların büyük zarar gördüğünü vurgulayan Taner Bayır, şöyle dedi:

"Biz hayvanların öldürülmesinden yana değiliz. Ancak, ayılar konusunda da bir tedbir alınması lazım. Devlet ya ayısına sahip çıksın, ya da bizim zararımızı telafi etsin. Bazı yetkililer, 2090 sayılı tarım sigortası yasısından yararlanmamızı söylüyorlar. Halbuki arıcılık tarım sigortası kapsamında değil. Tarım sigortası doğal afeti kapsıyor, arı saldırısı bir doğal afet kapsamına girmiyor. "

Bakanlığın getirdiği yasak nedeniyle vuramadıkları ayılar için yeni yeni koruyucu tedbirler çıktığını belirten Taner Bayır, ayıların bunlara da alıştığını kaydetti. Ayılara tedbir için hatırı sayılır para harcadıklarını anlatan Bayır, şöyle konuştu:

"Bazı üreticiler patlayan toplar kullandı. Kovanların çevresine yerleştirilen toplar, belirli aralıklarla patlıyor. Ancak bu ayılara çare olmadı. Bir süre kovanlara yanaşmayan ayılar, patlama sesine alışınca yine zarar verdi. Bazı firmalar fotoselli sistemler denedi ama ayılar bunlara da alışınca değişen bir şey olmadı. Arıcılar bu konuda çaresiz kaldı. Tedbirler yetmiyor, bakanlık öldürülmesini yasaklıyor. Ama diğer taraftan ayılar her gün büyük oranda zarar veriyor. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Orman Bakanlığından isteğimiz, ya ayılarına sahip çıksın ya da verdiği zararları bize ödesin. "

YEŞİL KARTLI ARICIYA 18 BİN LİRA CEZA

Bu arada Çat İlçesi'nde 15 Ağustos günü eşi ve kendine saldıran ayıyı vuran yeşil kartlı arıcıya 18 bin lira para cezası verildi. İlçe merkezinde 7 çocuklu ailesini arıcılık yaparak geçindiren Ahmet Yıldız, ayıların Golan Tepesi'nde bulunan arı kovanlarına saldırmaları üzerine eşiyle birlikte nöbet tutmaya başladı. Arı kovanlarının başında bekleyen Ahmet Yıldız ve eşi bölgeye gelen boz ayının saldırısına uğradı. Kovanları dağıtan ayıdan korkan Yıldız, yanındaki tüfeği ateşledi. Saldırgan ayı olay yerinde öldü. Gelen jandarmanın incelemesinden sonra Çevre ve Orman Müdürlüğü, ayıyı öldüren arıcıya 18 bin TL ceza kesti. Kesilen cezayı ödeyecek durumu olmadığını ifade eden Yıldız, "Ya ayı bizi öldürseydi, bizim tazminatımız ne olacaktı" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.