Bölge Haber Girişi : 04 Mayıs 2010 11:36

Aşık Mehmet Gülhani vefat etti!..

Aşık Mehmet Gülhani vefat etti!..
Aşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Mehmet Gülhani (Mehmet Ali Sarıgül), dün akşam saatlerinde evinde hayatını kaybetti.
Erzurum Ajans-Aşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Mehmet Gülhani (Mehmet Ali Sarıgül), dün akşam saatlerinde evinde hayatını kaybetti. Kanser tedavisi gören Aşık Gülhani, bugün Osman Bektaş Camii'nden öğlen vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
1946 yılında Hasankale'nin Yayladağ köyünde dünyaya gelen Gülhani, köyünün ilk öğretmenlerinden babası İskender Sarıgül'den aşıklık geleneğini ve şiire ilişkin bilgileri edindi. İlkokulu köyünde okuduktan sonra ortaöğrenimi Erzurum'da tamamladı. Gül adlı bir kıza sevdalanan Aşık Gülhani, 17 yaşından itibaren şiir yazıp türkü söylemeye başladı.
Gülhani mahlasını da sevdiği kızın adından esinlenerek kullanmaya başladı. Aşık Gülhani, yörenin tanınmış aşıklarından Mevlüt İhsani ve Aşık Reyhani'den aşıklığın inceliklerini öğrendi. Hemen her konuyu işleyen ve eserleri değişik gazete, dergi ve araştırmalarda yayımlanan Gülhani'nin şiirlerinden oluşan "Gülhani Divanı" (1979) adlı bir kitap Ensar Aslan tarafından hazırlandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.